Dorpen van Ikaria

Ikaria

Ikaria kent enkele gemoedelijke dorpen. Trekt u er vooral op uit en u zult ze op uw pad vinden. Onderstaand noemen wij er enkele die u vooral niet moet overslaan. Kijkt u niet op van alle autowrakken die langs de kant van de weg staan. Ze lijken er achtergelaten door hun eigenaren.

 • agios kyrikos
  Agios Kyrikos
 • Agios Kyrikos
  Agios Kyrikos
 • agios kyrikos
  Agios Kyrikos
 • therma
  Therma
 • therma
  Therma
 • therma
  Therma
 • evdilos
  Evdilos
 • Evdilos
  Evdilos
 • evdilos
  Evdilos
 • raches
  Raches
 • raches
  Raches
 • Raches
  Raches
/

Agios Kyrikos


Dit is de hoofdstad van het eiland en ligt op het zuidoostelijk deel. De sfeer doet vermoeden dat we hier spreken over een dorp. Een gezellig plein, enkele winkels, tavernes en kafenia beheersen het straatbeeld. De haven is gevuld met schepen die zich klaar maken voor de vangst van de komende nacht of hun netten boeten na een succesvolle vaart. Op de pier staat een modern beeld van Icarus, de figuur uit de Griekse mythologie waar het eiland zijn naam aan te danken heeft.
Boven de haven torent het blauwe koepeldak van de Agios Kyrikos-kerk, genoemd naar de beschermheilige van de stad. Deze is gebouwd aan het begin van de vorige eeuw. Aan het plein in de stad staat de oudere en kleinere kerk van Agios Nikolaos. Deze beschikt over een aantal mooie muurschilderingen.

Therma


Aan de zuidkust ligt aan de kust de kleine badplaats Therma. De naam doet het waarschijnlijk al vermoeden, het heeft sinds oude jaren bekendheid vanwege de warmwaterbronnen die hier zijn. Er is zelfs een natuurlijke spa waar u tegen enkele euro’s entree in een natuurlijk stoombad tijd kunt doorbrengen. Buiten is een bassin waar het water ook aangenaam warm van temperatuur is. In het centrum is een strand en hieraan grenzen enkele tavernes. Het dorp is tegen de hellingen gebouwd en kijkt uit over de kleine baai. Aan de andere kant van de baai is een pad dat naar de ruïnes leidt van oud Therma. Ook is hier een kleine bron waar warm water aan de oppervlakte komt. In het bassin in zee kunt u hiervan genieten.

Evdilos


Dit gemoedelijke dorp is gebouwd tegen de hellingen van de bergrug en eindigt in een vredig haventje aan zee. Tijdens de Ottomaanse overheersing was het tijdelijk de hoofdstad van het eiland. De haven wordt omzoomd door tavernes en kafenia met terrassen waar u tussen de lokale bevolking uw koffie drinkt. Het centrum van het stadje bestaat uit diverse hellende (trap)straatjes, langs de kant bezet met fleurige bloempotten en statige, karakteristieke huizen die naadloos in elkaar over lijken te gaan.

Avlaki


Naast Evdilos ligt Avlaki. De woningen liggen er verspreid tussen de pijnbomen. Aan de architectuur van de oude huisjes dichtbij het haventje, is te zien dat men in het verleden last had van piraterij. De daken en muren laten weinig ruimte om binnen te komen. De kerk is relatief groot voor een dergelijk formaat dorp. De golven slaan hier tegen de rotsen en een strand is er niet. Toch is er in het haventje de nodige bedrijvigheid van de vissers die er hun netten in orde maken voor de volgende vangst.

Raches


In het binnenland ligt het dorpje Raches. Omgeven door eiken- en pijnbomen. Het dorp heeft een pittoresk plein met tavernes. Rondom het plein in de straten hebben winkels zich geschaard en er is een kerk met een marmeren klokkentoren. In het dorp heeft men de sfeer van ooit weten te behouden. De kleurrijke huisjes staan zij aan zij en hun balkonnetjes hangen boven de straten. In een van de straten zit de coöperatie van vrouwen. Daar kunt u heerlijke, zelfgemaakte spullen kopen zoals jam, honing en andere leuke artikelen.

op de kaart

Accommodaties op Ikaria

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten