Nationale Park-Aenos gebergte

Kefalonia

In het Nationale Park Áenos-gebergte op Kefaloniá groeien vele zeldzame planten en bomen. Enkele hiervan komen zelfs alleen hier voor. Tevens hebben enkele wilde paarden hier hun woongebied.

  • nationale_park_aenos_gebergte_sc00744.jpg
  • het nationale park aenos-gebergte op kefalonia, griekenland
  • het nationale park aenos-gebergte op kefalonia, griekenland
  • aenos_gebergte_kefalonia.jpg
/

De ligging van het Nationale Park


In het zuiden van het eiland, ingesloten tussen Sámi, Argostóli en de zuidkust, ligt het Nationale Park Áenos-gebergte. Het hele eiland is bedekt met bergen, maar dit gebied spant qua hoogte de kroon. De hoogste top van het gebergte heeft een hoogte van 1628 meter. De naam van deze top is Megálos Sóros. Door de Kefaloniers wordt het simpelweg Vóuno, berg, genoemd.

Sinds 1962 is het gebergte een nationaal park en zodoende door de staat beschermd. Het is een belangrijke schakel in de ecologische situatie van het eiland, want het zorgt voor de nodige watertoevoer in de lager gelegen gebieden.
Als het wolkendek niet te laag hangt, heeft men vanaf de top een schitterend uitzicht over het eiland en de zee. Bij het zien van de eilanden in de directe omgeving van Kefaloniá, heeft men het idee dat men op een landkaart kijkt. De berg torent zo hoog boven het eiland uit, dat hij ver vanaf zee en zelfs vanaf het vasteland van Griekenland te zien is.

De begroeiing


Het gebergte wordt grotendeels bedekt door de Kefalonitische spar, de Abies Cephalonica. Deze groeit vanaf een hoogte van 800 meter. Deze spar is zo uniek omdat nergens anders in de wereld deze spar in zulke aantallen als een homogene eenheid groeit. De kleur van de spar is donkergroen, bijna zwart, zodat de Venetianen de berg Monte Nero, Zwarte Berg, noemden. Verder groeien er in het gebergte veel zeldzame planten. Het is bekend dat er wel 350 verschillende soorten planten en bloemen voorkomen op de berghellingen. Sommige van deze soorten zijn uniek voor Kefaloniá en komen nergens anders voor. De kruiden en wilde bloemen die hier uitbundig groeien, zorgen ervoor dat iedere meter anders geurt. De kruiden die hier voorkomen zijn onder andere mint, valeriaan en oregano. In ieder seizoen komen bloeiende wilde bloemen, zoals irissen, anemonen en cyclamen voor.

Een handvol wilde paarden bewonen de hellingen van het Áenos-gebergte. Men zegt dat deze paarden ooit daar losgelaten zijn door bewoners en sinds die tijd hebben zij zichzelf in stand kunnen houden. Met een beetje geluk vangt men bij een bezoek aan het Nationale Park een teken van leven op van deze groep wilde paarden. Vooral in de droge zomermaanden is het wat gemakkelijker om ze te vinden. De waterbronnen zijn niet meer zo gevuld en de drinkplaatsen die dichter bij de weg liggen, worden door de paarden bezocht.

Mythologie en historie


Het Áenos-gebergte komt veelvuldig voor in mythen, historische verhalen en lokale legendes. Een van deze vertellingen gaat over een altaar voor Zeus, de oppergod van alle goden. Restanten hiervan zijn nog steeds te zien. De dicht begroeide, moeilijk toegankelijke hellingen van het gebergte, spraken vaak tot de verbeelding van de mensen. Zo is er een verhaal bekend uit de tijd van de Venetianen, begin 16e eeuw, over een draak met enorme vleugels die hier gewoond zou hebben. Deze draak was onverslaanbaar en voedde zich met de bewoners van de hellingen. Men was er dus gebaat bij dat dit vreselijke monster gedood zou worden. Diverse pogingen werden gedaan, maar vaak niet met het gewenste resultaat. Uiteindelijk slaagden de broers Brescani erin het beest te vermoorden en zij verbrandden het bij de kerk van Ágios Nikòlaos. Zij werden rijkelijk beloond met huizen en land en sleten de rest van hun leven als helden.


De berg tegenwoordig


Vele vooraanstaande Europese wetenschappers hebben het Áenos-gebergte bezocht en geologisch en biologisch onderzoek gedaan. De Duitser Joseph Partsch heeft aan het eind van de 19e eeuw enige maanden op Kefaloniá gewoond voor onderzoek. Zijn bevindingen zijn nog steeds een belangrijke informatiebron voor iedere wetenschapper en historicus die het Áenos-gebergte bestudeert. De laatste eeuwen is het bos op de hellingen in hoeveelheid aanzienlijk geslonken. Deels is dit te wijten aan bosbranden. Ook de schapen en geiten richten veel schade aan de aanwezige flora aan. Tegenwoordig is het Áenos-gebergte een beschermd natuurgebied en wordt de hele ecologische situatie goed onder controle gehouden door de Griekse staat.

op de kaart

Accommodaties op Kefalonia

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten