Het klooster van Agios Gerasimos

Kefalonia

Agios Gerasimos is de beschermheilige van het eiland Kefalonia. Het klooster Agios Gerasimos bevindt zich in de Omala-vallei in het zuidwesten van het eiland en werd daar in 1559 gevestigd. Het klooster van Agios Gerasimos is het belangrijkste klooster van Kefalonia en is zeker een bezoek waard tijdens uw vakantie op Kefalonia.

 • kefalonia_gold chandelier in the monastery of agios gerasimos, cephalonia, greece_st.jpg
  Agios Gerasimos, gouden kroonluchter
 • Kefalonia, Agios Gerasimos
  Kefalonia, Agios Gerasimos
 • kef-the church of saint gerasimos.jpg
  Kefalonia, Agios Gerasimos
 • kef-the plato and the road behind it to the monastery of san gerasimos.jpg
  Kefalonia, Agios Gerasimos
 • kef-opening the silver cofin of saint gerasimos.jpg
  Agios Gerasimos, sacrofaag
 • agios_gerasimos_binnenkant1.jpg
  Agios Gerasimos, muur- en plafondschilderingen
 • agios_gerasimos_binnenkant.jpg
  Agios Gerasimos, muur- en plafondschilderingen
 • agios_gerasimos_binnenkant2.jpg
  Agios Gerasimos, muur- en plafondschilderingen
/

Wanneer u vanaf Sami richting Argostoli rijdt, doorkruist u de vallei van Omala. U vervolgt de route richting Fragata en wanneer u het dorp passeert, ziet u een brede weg omgeven door vele bomen. Dit is de weg naar het klooster van Agios Gerasimos. Aan het einde van deze weg is een plein met een grote plataan, die in de zomermaanden zorgt voor rust en verkoeling. Zodra u hier neerstrijkt zult u de kalmte voelen die rondom het klooster hangt.

De oprichter van het klooster, Gerasimos Notaras, werd geboren in 1509 op de Peloponnesos. Al op jonge leeftijd ging Gerasimos het klooster in. Als priester reisde hij heel Griekenland door om uiteindelijk in Jeruzalem als priester aan de slag te gaan. Bij terugkeer op Griekse bodem leefde Gerasimos eerst enkele jaren als kluizenaar in een grot nabij Lassi. Na zijn tijd in de grot besloot hij in het Omala-gebied een klooster te bouwen welke hij Nea Ierousalim noemde. Dit was een religieus centrum voor cultuur en onderwijs, maar ook voor wetenschappelijk onderzoek. Speciaal daarvoor werd een grote bibliotheek toegevoegd aan het klooster. Rondom het klooster plantte Gerasimos veel bomen, zodat het gebied rondom het klooster zou gaan leven.

Nadat Gerasimos in 1579 overleed, werd hij heilig verklaard en de naam van het klooster gewijzigd in Agios Gerasimos. Het klooster van Agios Gerasimos is geheel gewijd aan de Heilige Maagd Maria, maar wordt door de dorpelingen nog steeds liefkozend ‘Nieuw Jeruzalem’ genoemd. Via de vrijstaande klokkentoren kan toegang tot het klooster verschaft worden. Gerasimos zou veel wonderen hebben verricht, zoals het genezen van zieke mensen. Twee jaar na de dood van Gerasimos opende men zijn graf en ontdekten dat zowel zijn lichaam als zijn kleren nog volledig in tact waren. De paus van de katholieke kerk hoorde over dit wonder en beviel de Venetianen op Kefalonia om zijn lichaam opnieuw te begraven. Maar nog steeds vergingen zijn lichaam en kleren niet, waarop werd besloten zijn lichaam in een zilveren sarcofaag in het klooster te plaatsen. Het lichaam van Gerasimos ligt tot aan de dag van vandaag nog steeds in de zilveren sarcofaag. Griekse vrouwen kussen tijdens hun bezoek aan het klooster de sarcofaag. Dit doen ze zowel bij binnenkomst als bij verlating van het klooster. Zowel het klooster als de grot kunt u bezoeken tijdens uw verblijf op Kefalonia. Let wel op dat u gepaste kleding draagt tijdens uw bezoek aan het klooster. De nonnen hanteren namelijk strenge regels.

Wanneer u op zondag het klooster bezoekt, zult u merken dat het een drukte van jewelste is. Mensen lopen continu de kerk in en uit. Buiten, onder de plataan, zitten Griekse mannen rustig te praten en kinderen rennen rond. Op zondag is er een traditionele kerkdienst in Agios Gerasimos en zoals overal in Griekenland, is dit een bijzondere ervaring. De dienst duurt gerust een paar uur, maar dat wil niet zeggen dat iedereen de gehele dienst ook aandachtig luistert. Ook als niet gelovige bent u van harte welkom om aan te sluiten bij de dienst.

Op 16 augustus en op 20 oktober herdenkt men de geboorte en sterfdag van Gerasimos. Op deze dagen wordt hij geëerd door de inwoners van Kefalonia, maar ook door andere geestelijken uit Griekenland. De geestelijken, met voorop de belangrijkste priester van Griekenland, vormen een parade waarbij ze de sarcofaag van Gerasimos de kerk uitdragen. Honderden mensen liggen languit tussen de bomen op de brede weg en laten de sarcofaag passeren.

op de kaart

Accommodaties op Kefalonia

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten