Assos op Kefalonia

Kefalonia

Men kan wel zeggen dat dit het meest pittoreske dorp van Kefalonia is. Als men het dorp nadert, zal menige mond openvallen van verbazing, zo mooi is het gelegen met twee prachtige baaien aan weerszijden van de dorpskern.

  • Assos excursie fort
/

Het dorp Assos wordt geflankeerd door enkele schitterende stranden. Van de rotsen erboven is het uitzicht spectaculair. De helderwitte kleur van de stranden wordt enerzijds begrensd door het azuurblauwe water van de zee, anderzijds door de donkere kleur van de uitlopers van de bergen van Kefalonia. Eigenlijk is de aanblik van Assos vanuit de verte bijna net zo mooi als wandelen door het dorp zelf. De kleurrijke huizen, ineengeklemd tussen twee stranden in een smalle baai, kijken allemaal uit op het helderblauwe water. Een bezoek aan Assos is alsof u een schilderij binnenwandelt.

Het dorp Assos


Wanneer men richting Assos gaat, door de bergen, ziet men het dorp beneden op een schiereiland aan zee liggen. De weg slingert zich naar beneden en wanneer men bij de rand van het dorp aankomt, ziet men direct de tegen de berghellingen aangeplakte huizen. Vredig kijken ze uit over het dorp. Spierwitte en bont gekleurde huizen, stuk voor stuk met zalmroze daken, bevinden zich verspreid achter de stranden en op een kleine helling. Op deze helling, prijken naast de Venetiaanse huizen, groene boomtoppen. De paden tussen de huizen leiden naar het dorpsplein, waar u enkele tavernes kunt vinden. U heeft hier de mogelijkheid om in de schaduw van de platanen, van een verfrissend drankje te genieten. Op het dorpsplein zit de bevolking wat bij elkaar en praat over de dagelijkse dingen. De oude, Venetiaanse huizen, in enigszins vervallen staat, geven de belangrijkheid van Assos aan in vroeger tijden. Het huidige dorp heeft het authentieke karakter goed kunnen bewaren. De meeste terrassen grenzen direct aan de haven waar de kleine vissersboten wachten op hun volgende vaart.

Het fort van Assos


Op de heuvel achter het dorp domineert het oude fort. De geschiedenis hiervan gaat terug tot het jaar 1574. In dat jaar zond het bestuur van Kefalonia een afvaardiging naar Venetië, dat de macht had over grote delen van Griekenland, met het verzoek om een fort te bouwen. Dit fort zou dienen voor de bescherming van de bevolking van het eiland. In de omgeving van Argostoli was al een fort, maar dit was niet voldoende. De ligging van Assos was zo gunstig, dat er sprake was van een natuurlijke bescherming. Venetië vond het een goed plan en stemde toe in de bouw van een fort. Er werd gestart in 1593 en was twee jaar later al klaar. Dit alles is duidelijk geworden uit de inscripties in een plaat die zich boven de ingang bevindt. In de loop der jaren hebben verschillende volken zich meester gemaakt van het fort. Op een gegeven moment verloor Assos zijn importantie, onder andere vanwege de kleine haven. Er konden slechts vijf tot tien galleien in de haven liggen. Tegenwoordig doet men erg zijn best het fort in een goede staat te behouden. Delen van de muren, de ingang, de militaire barakken en de kerk zijn nog steeds duidelijk herkenbaar aanwezig. Vanaf het fort heeft men een schitterend uitzicht over het dorp, de zee en in de verte het strand van Mirtos.

Mirtos, het mooiste strand van Griekenland


Als u uw ogen sluit en droomt van het perfecte strand, dan denkt u aan een stralende, helderblauwe zee, parelwit zacht zand tussen uw tenen, en een rustgevende stilte om u heen, met alleen het zachte geruis van de golven in uw oren en een licht briesje en warme zonnestralen op uw huid. Zulke stranden bestaan echt, en één daarvan ligt op Kefaloniá: het strand van Mírtos. De aanblik van Mítros lijkt zó uit een tijdschrift komen. Het is dan ook niet gek dat dit strand al meerdere keren is verkozen tot het mooiste strand van Griekenland, en enkele keren ook al tot het mooiste van heel Europa! Jaarlijks wordt er aan het einde van de zomer een muziekfestival gehouden.

op de kaart

Accommodaties op Kefalonia

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten