Onze specialisten helpen u graag verder op weg. Bel ons gerust.

Brochure aanvragen

Vraag de brochure aan

Het dorp Assos op Kefalonia

Kefalonia

Men kan wel zeggen dat dit het meest pittoreske dorp van Kefaloniá is. Als men het dorp nadert, zal menige mond openvallen van verbazing, zo mooi is het gelegen met twee prachtige baaien aan weerszijden van de dorpskern.

/

Het dorp Ássos wordt geflankeerd door enkele schitterende stranden. Van de rotsen erboven is het uitzicht spectaculair. De helderwitte kleur van de stranden wordt enerzijds begrensd door het azuurblauwe water van de zee, anderzijds door de donkere kleur van de uitlopers van de bergen van Kefaloniá.

Wanneer men richting Ássos gaat, door de bergen, ziet men het dorp beneden op een schiereiland aan zee liggen. De weg slingert zich naar beneden en wanneer men bij de rand van het dorp aankomt, ziet men direct de tegen de berghellingen aangeplakte huizen. Vredig kijken ze uit over het dorp. Op het dorpsplein zit de bevolking wat bij elkaar en praat over de dagelijkse dingen. De oude, Venetiaanse huizen, in enigszins vervallen staat, geven de belangrijkheid van Ássos aan in vroeger tijden. Het huidige dorp heeft het authentieke karakter goed kunnen bewaren. Op het dorpsplein zijn enkele tavernes die onder de schaduw van de platanen hun tafels en stoelen aanbieden voor het gebruiken van een drankje of een maaltijd. De meeste terrassen grenzen direct aan de haven waar de kleine vissersboten wachten op hun volgende vaart.

Het fort van Ássos

Op de heuvel achter het dorp domineert het oude fort. De geschiedenis hiervan gaat terug tot het jaar 1574. In dat jaar zond het bestuur van Kefaloniá een afvaardiging naar Venetië, dat de macht had over grote delen van Griekenland, met het verzoek om een fort te bouwen. Dit fort zou dienen voor de bescherming van de bevolking van het eiland. In de omgeving van Argostóli was al een fort, maar dit was niet voldoende. De ligging van Ássos was zo gunstig, dat er sprake was van een natuurlijke bescherming. Venetië vond het een goed plan en stemde toe in de bouw van een fort. Er werd gestart in 1593 en was twee jaar later al klaar. Dit alles is duidelijk geworden uit de inscripties in een plaat die zich boven de ingang bevindt. In de loop der jaren hebben verschillende volken zich meester gemaakt van het fort. Op een gegeven moment verloor Ássos zijn importantie, onder andere vanwege de kleine haven. Er konden slechts vijf tot tien galleien in de haven liggen. Tegenwoordig doet men erg zijn best het fort in een goede staat te behouden. Delen van de muren, de ingang, de militaire barakken en de kerk zijn nog steeds duidelijk herkenbaar aanwezig. Vanaf het fort heeft men een schitterend uitzicht over het dorp, de zee en in de verte het strand van Mirtos.

Het dorp Assos op Kefalonia op de kaart

Accommodaties op Kefalonia

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord