Het landgoed Charitatos

Kefalonia

Na een succesvolle carrière in het buitenland keerden Ioanna en Kostas Charitatos terug naar hun geboortegrond op Kefalonia om samen met hun broer Charitos het landgoed van hun voorouders nieuw leven in te blazen. Met veel plezier leiden zij hier nu bezoekers rond.

 • Charitatos Kefalonia
 • Charitatos Kefalonia
 • Charitatos Kefalonia
 • Charitatos Kefalonia
 • Charitatos Kefalonia
 • Charitatos Kefalonia
 • Charitatos Kefalonia
 • Charitatos Kefalonia
 • Charitatos Kefalonia
 • Charitatos Kefalonia
 • Charitatos Kefalonia
 • Charitatos Kefalonia
 • Charitatos Kefalonia
 • Charitatos Kefalonia
 • Charitatos Kefalonia
/

Het landgoed Charitatos ligt op het schiereiland Paliki, een relatief vlak gebied in het westen van Kefalonia dat wordt gekenmerkt door vruchtbare kleigrond. De wijngaarden van het landgoed waren vroeger altijd de voornaamste bron van inkomsten geweest en na een jarenlang verblijf in het buitenland groeide bij de twee broers en zus het verlangen deze traditie gezamenlijk voort te zetten. De krachten werden gebundeld en in 2012 verschenen met veel succes de eerste gebottelde Charitatos-wijnen op de markt. Kenmerkend voor de eerbied voor hun grond en de natuur is dat het hier om natuurlijke wijnen gaat: wijnen van biologische druiven zonder chemische toevoegingen tijdens het verwerkingsproces.

De volgende stap was het op afspraak openstellen van het landgoed voor een rondleiding en wijnproeverij. Kostas en Ioanna zijn begenadigde vertellers en delen met veel plezier hun uitgebreide kennis over Kefalonia, het landgoed en de wijnen. Niet zelden hebben hun verhalen een licht filosofische ondertoon die uitnodigt tot een warme uitwisseling van (levens)ervaringen.

Centraal middelpunt van het landgoed is het landhuis van de familie. Deze woning stamt uit 1863 en overleefde wonder boven wonder de grote aardbeving van 1953. De sfeervolle inrichting met antieke meubels, kunstwerken en een grote bibliotheek weerspiegelt de voorliefde van de familie voor kunst en cultuur. Het familiewapen op de buitenmuur toont dat de familie Charitatos afstamt van de Venetianen. Hun geschiedenis gaat terug tot in de 15e eeuw, tot aan de Venetiaan Carito Typaldo Caritato.

De wandeling over het landgoed is een onvergetelijke ervaring. Het schitterende uitzicht over de wijnranken en de uitleg over de verschillende druivensoorten, het professionele weerstation, de vele noten- fruit- en olijfbomen, de kruidentuin en niet te vergeten het familiekerkje met de prachtige iconen: alles straalt een paradijselijke rust uit en even waant men zich in een ander tijdperk, ver van al het lawaai van de moderne samenleving.

Terug bij het landhuis wacht een kijkje in de ruimte waar vroeger de druiven werden gestampt en die nu dienst doet als wijnbibliotheek. Aan bijna elke fles is wel een verhaal verbonden over met wie deze werd gedronken en welke gesprekken er werden gevoerd. Grappend merkt Kostas op dat hij zich geen enkele zorgen maakt over de verkoop van de wijnen: ‘wat we niet verkopen, drinken we met alle plezier zelf, samen met onze vrienden en familie!’

De rondleiding wordt afgesloten met een wijnproeverij. Op het sfeervolle terras worden wijnen van de lokale druivensoorten Vostilidi, Moschato en Mavrodaphne geschonken, vergezeld van kaas, brood en aromatische olijfolie, uiteraard van eigen landgoed. Het is kenmerkend voor de vernieuwende ideeën van de familie Charitatos dat als eerste, geheel tegen de heersende regels van een wijnproeverij, een rode wijn wordt geschonken. Kostas legt uit waarom en vertelt, niet zonder enige trots, dat inmiddels meerdere sommeliers zijn filosofie hebben overgenomen. Elke wijn krijgt vervolgens een inleiding en aangekomen bij de laatste wijn heffen we ter afsluiting nogmaals het glas op deze unieke ervaring en elkaar. Geia mas!

op de kaart

Accommodaties op Kefalonia

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten