Kastro Orias

Kythnos

Op een unieke plek aan de noordpunt van Kythnos ligt deze burcht uit de begintijd van de geschiedenis van het eiland. Het heeft diverse heersers doorstaan en alleen het uitzicht is al een bezoek meer dan waard.

  • kastro_orias2.jpg
  • kastro_orias1.jpg
/

Een van de verborgen schatten van Kythnos is het Kastro Orias, gelegen op een verlaten, steile en indrukwekkende plek op een hoogte van 250 meter. De opgravingen hier zijn nog niet begonnen met als gevolg dat alles nog in originele staat is. Tijdens de middeleeuwen bevond de hoofdstad van Kythnos zich in het noordwesten van het eiland. Het fort bood de bewoners een veilige bescherming tegen aanvallen van zowel zee als vanaf landzijde. Het dateert uit de 7e eeuw en was de basis van de heersende feodale familie van de Kozadiërs vanaf het jaar 1337 tot 1617. Het fort was dusdanig stevig gebouwd dat het vele eeuwen weer en wind heeft doorstaan. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 10.500 vierkante meter en bevatte destijds ongeveer 100 gebouwen. Deze bevonden zich zowel binnen, als buiten de muren. De totale bevolking wordt geschat op 500 inwoners. De grote verwoesting van de stad vond plaats in 1537, toen de Turkse piraat Barbarossa Kythnos aanviel en het eiland plunderde.

Volgens de legende had een Turk zich verkleed als zwangere vrouw en smeekte de overheersers van dat moment om de poorten te openen en haar binnen te laten. Andere verhalen dat het een wel een vrouw betrof die was ingehuurd door de Turken. De dochter van de bevelhebber kreeg medelijden met de vrouw en gaf als bevel de poorten te openen. Op deze manier konden de Turken het zwaar beveiligde fort alsnog in beslag nemen. De dochter voelde zich erg schuldig over haar daad en sprong van een hoge rots en kwam daarbij om het leven.
Na de aanval van de Turken was het dorp zo ernstig toegetakeld, dat de overlevenden vertrokken en op de plek waar het huidige Chora zich bevindt, een nieuwe hoofdstad hebben gesticht. Daarna is de verlaten stad nooit meer opnieuw bewoond geweest.

Het fort kent verschillende benamingen waaronder Kastro tou Katakefalou, Paleokastro, Kastro tis Orias. Versleten in de loop der jaren, met wilde begroeiing en een geheimzinnige sfeer is het voor de cultuurliefhebber beslist een aanrader om dit verlaten fort een bezoek te brengen. Het is bereikbaar met de auto tot 700 meter voor de ingang. De resterende meters kunnen alleen te voet worden afgelegd. De beloning is niet alleen een indrukwekkende ruïne, maar ook een adembenemend uitzicht.

op de kaart

Accommodaties op Kythnos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten