De eilanden Meganisi en Skorpios

Lefkas

Voor de kust van Lefkas ligt een groep kleine eilanden. Enkele van deze eilandjes, waaronder Meganisi, worden bewoond en vormen in de zomer een geliefde bestemming voor met name dagtripjes. Weer andere eilanden behoren tot privébezit en kunnen slechts vanaf het water bewonderd worden. Een van deze eilanden, Skorpios, verwierf wereldbekendheid als buitenverblijf van de Griekse reder Aristotelis Onassis

 • 1meganisi_vathi_harbor_028.jpg
  Meganisi
 • 2meganisi_ammoglossa_beach_027.jpg
  Meganisi
 • 3meganisi_agios_ioannis_beach_008.jpg
  Meganisi
 • 4meganisi_katomeri_034.jpg
  Meganisi
 • 5meganisi_katomeri_039.jpg
  Meganisi
 • 6meganisi_katomeri_011.jpg
  Meganisi
 • 7meganisi_beach_in_spartohori_011.jpg
  Meganisi
 • 9meganisi_spartochori_019.jpg
  Meganisi
 • 10meganisi_spartochori_010.jpg
  Meganisi
 • 11meganisi_spartochori_029.jpg
  Meganisi
 • 12meganisi_fanari_beach_007.jpg
  Meganisi
 • RH_SKORPIOS_ST
  Skorpios
 • RH_SKORPIOS_ST
  Skorpios
/

Meganisi


Het eiland Meganisi ligt ten zuidoosten van Lefkas, tegenover de haven van Nidri. De naam Meganisi is afgeleid van twee Griekse woorden, te weten ‘mega’ wat groot betekent en ‘nisi’ wat eiland betekent. Een bijzondere naam voor dit eiland, want groot kunt u het zeker niet noemen. Het eiland is ongeveer 20 km².
Hoewel er de laatste jaren steeds meer toeristen op Meganisi komen, heerst er op het eiland nog steeds een gemoedelijke sfeer. Het eiland kent een prachtig, weelderige en bergachtige natuur. De hoogste top van het eiland is op ongeveer 300 meter hoogte. Te midden van de bergen vindt u het traditionele dorp Spartochori, een dorp met smalle stegen en traditionele Griekse huizen. Vathy is het dorp bij de haven van Meganisi en is een populaire stop bij zeilers. Hier zijn een aantal tavernes en tevens barretjes te vinden.

Voor liefhebbers van geschiedenis is een bezoek aan de ‘grot van Papanikolis’ een aanrader. Deze grot behoort tot de grootste zeegrotten ter wereld en speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog een cruciale rol als schuilplaats voor de Griekse onderzeeër 'Papanikolis'.

Skorpios


Skorpios is wellicht één van de meest bekende privé-eilanden ter wereld. Wie aan Skorpios denkt, denkt meteen aan het tragische verhaal van de familie Onassis.

Aristotelis Onassis was een rijke Griekse reder en oprichter van de nationale luchtvaartmaatschappij Olympic Airways, die in 1946 trouwde met Athina Mary Livanos. Samen kreeg het stel twee kinderen: Alexander en Christina. Een erg gelukkig huwelijk was niet en na diverse affaires scheidden de twee in 1960. In 1968 hertrouwde Aristotelis met Jacqueline (Jackie) Kennedy, de weduwe van de vermoorde Amerikaanse president John F. Kennedy. Nadat zijn zoon Alexander omkwam bij een helikopterongeluk en Aristotelis uiteindelijk zelf overleed op 69-jarige leeftijd erfde zijn dochter Christina zijn gehele fortuin.

Als u denkt dat de drama’s hier ophielden dan vergist u zich. Ook dochter Christina was niet gelukkig in de liefde en trouwde maar liefst vier keer voor ze uiteindelijk overleed op 37-jarige leeftijd. Haar enige kind Athina is nu de erfgename van het Onassis-fortuin en het eiland Skorpios. Op dit moment is het eiland verhuurd aan een steenrijke Rus.

Het eiland is helaas niet open voor bezoekers, maar u kunt wel een boot huren aan de kust van Lefkas en daarmee rond het eiland varen.

op de kaart

Accommodaties op Lefkas

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten