Onze specialisten helpen u graag verder op weg. Bel ons gerust.

Brochure aanvragen

Vraag de brochure aan

Karia, borduurkunst

Lefkas

Dit dorp in het binnenland van Lefkas is omgeven door groene natuur, en is gelegen op de uitlopers van de bergen. Menig wandelaar zal het dorp doorkruisen, maar ook een verkenningstocht over het eiland is de gelegenheid om dit dorp te bezoeken.

  • Karia, Lefkas
  • Karia in Lefkas
/

Op de plateia kan men neerstrijken voor een frappe of zelfs een ouzo behoort tot de mogelijkheden. Kleine straatjes met karakteristieke huisjes en een kerk vormen het traditionele dorp. Weven en borduren is in Kariá tot een ware kunst verheven. De vrouwen hebben deze kunst generatie op generatie doorgegeven en heel Griekenland herkent hun werk.

Koutsochéro
De rijke traditie van de borduur- en weefkunst vindt zijn oorsprong aan het einde van de 19e eeuw, bij Maria Stávraka. Tijdens haar tienerjaren verloor Maria door een ongeluk haar rechterarm en enkele jaren later werden de mogelijkheden tot het gebruiken van haar linkerarm beperkt. Op 19-jarige leeftijd besloot Maria zichzelf niet langer als gehandicapt te zien, maar ontwikkelde zij haar eigen technieken om te kunnen borduren en te weven. Na verloop van tijd creëerde Maria de meest bijzondere werken en deze werden overal op het eiland opgemerkt. Door de bewoners van Lefkas kreeg zij de bijnaam Maria Koutsochéro, wat vrij vertaald Maria met één hand betekent.

De inwoners van Kariá waren dusdanig onder de indruk van de borduurkunsten van Maria, dat zij hun dochters naar haar toestuurden om hen de kunst van het borduren en weven te leren. Dit was slechts het begin van de carrière van Maria. In 1915 werd Maria bezocht door Zoë Valaoritis, vriendin van de toenmalige koningin Sophia. Het werk van Maria ontroerde hen beiden. De koningin bouwde een school specifiek voor het leren van weven en borduren en Maria werd benoemd tot het hoofd van deze school. Vrouwen leerden hier Maria’s kunst, toen koutsochéro genoemd en welke tegenwoordig bekend staat als ‘karsaniko’. Maria overleed in 1948.

Folklore Museum
Het Maria Koutsochéro Museum, ook wel het Folklore Museum genoemd, is gebouwd door Theodorus Katopodis. Hij had veel bewondering voor het werk van Maria en putte hier inspiratie uit. Het museum stelt diverse borduur- en weefwerken tentoon, evenals traditionele werktuigen die gebruikt werden bij de productie van onder andere wijn en tsipouro.

Als men een wandeling door de nauwe straatjes van het dorp maakt en bij een openstaande deur of raam naar binnen kijkt, zult u niet zelden een vrouw bezig zien met het weven van een kleed. De patronen die hiervoor gebruikt worden zijn uniek voor het eiland. Kenners herkennen hieraan ook direct dat het van Lefkas afkomstig is. In een van de vele winkels in het centrum hangen diverse voorbeelden van zowel het weefwerk als van de borduursels zoals tafelkleden.

Karia, borduurkunst op de kaart

Accommodaties op Lefkas

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord