Karya, borduurkunst

Lefkas

Het dorp Karya (ook Karia genoemd) in het binnenland van Lefkas is omgeven door groene natuur, en is gelegen op de uitlopers van de bergen. Menig wandelaar zal het dorp doorkruisen, maar ook een verkenningstocht over het eiland is de gelegenheid om dit dorp te bezoeken.

  • Karia_Lefkas.jpg
  • karya_kentima_165.jpg
  • karya_kentima_146.jpg
  • karya_kentima_103.jpg
  • karya_kentima_114.jpg
  • karya_kentima_113.jpg
  • karya_kentima_111.jpg
  • Karia_Lefkas.jpg
  • karia4.jpg
  • karia3.jpg
  • Karia_Lefkas.jpg
/

Op de plateia kan men neerstrijken voor een frappe of zelfs een ouzo behoort tot de mogelijkheden. Kleine straatjes met karakteristieke huisjes en een kerk vormen het traditionele dorp. Weven en borduren is in Karya tot een ware kunst verheven. De vrouwen hebben deze kunst generatie op generatie doorgegeven en heel Griekenland herkent hun werk.

Het dorp Karya


Karya ligt midden op Lefkas en de huizen lijken geplakt tegen de berghellingen. Door de vele kerken die het dorp rijk is, lijkt het ooit het religieuze centrum te zijn geweest van verschillende kloosters. Wat het dorp echter een grotere bekendheid geeft, is het ambacht van borduren. Dit is hier tot kunst verheven.

Oorsprong van de borduurkunst in Lefkas


Meer dan 150 jaar geleden, in 1860, woonde er in Karya een meisje genaamd Maria Stavraka. Net als alle andere vrouwen in het dorp werkte Maria op het land. Ze raakte gewond aan haar hand en kon haar werk niet meer doen. Stilzitten was niets voor het meisje en ze ontwikkelde een manier om haar tijd in te vullen. Ondanks haar beperking ten gevolge van het ongeluk, ontwikkelde ze een manier om te borduren. Andere vrouwen uit het dorp zagen de resultaten en namen haar techniek en motieven over. Aangemoedigd door al het enthousiasme, maakte Maria meer en meer borduursels.

De handwerken van Maria bleven ook buiten Karya niet onopgemerkt. Ver weg van Karya hoorde ook koningin Olga van Griekenland over de kleedjes. Zij wilde deze ‘kendima’ met haar eigen ogen zien en vertrok naar het bergdorp. Ze was onder de indruk en in 1912 richtte de koningin een school op waar alle vrouwen uit Karya konden werken, onder leiding van Maria. De kleedjes kregen ook buiten Griekenland bekendheid. Door de bewoners van Lefkas kreeg zij de bijnaam Maria Koutsochero, wat vrij vertaald Maria met één hand betekent. Maria overleed in 1948.

Het Maria Koutsochero Museum, ook wel het Folklore Museum genoemd, is gebouwd door Theodorus Katopodis. Hij had veel bewondering voor het werk van Maria en putte hier inspiratie uit. Het museum stelt diverse borduur- en weefwerken tentoon, evenals traditionele werktuigen die gebruikt werden bij de productie van onder andere wijn en tsipouro.

Een wandeling door Karya


Als men een wandeling door de nauwe straatjes van het dorp maakt en bij een openstaande deur of raam naar binnen kijkt, zult u niet zelden een vrouw bezig zien met het weven van een kleed. De patronen die hiervoor gebruikt worden zijn uniek voor het eiland. Kenners herkennen hieraan ook direct dat het van Lefkas afkomstig is. In een van de vele winkels in het centrum hangen diverse voorbeelden van zowel het weefwerk als van de borduursels zoals tafelkleden.

op de kaart

Accommodaties op Lefkas

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten