Ano Syros

Syros

Boven de huidige stad Ermoupolis ligt de oude vestiging Ano Syros. Deze oude plaats met voornamelijk Venetiaanse kenmerken stamt uit de 12e eeuw v.Chr. gedurende het Byzantijnse tijdperk in de middeleeuwen en wordt gezien als het katholieke deel van Ermoupolis. Het is gebouwd tegen de hellingen van de heuvel en de straten leiden allemaal naar de imposante kerk op de top. De straatjes vormen een doolhof met nauwe doorgangen, arcades en stenen muren en bood in het verleden op deze manier een goede bescherming tegen aanvallen van buitenaf. De Venetiaanse bouwwerken werden in de loop der eeuwen aangevuld met de karakteristieke bouwstijl van de Cycladen van witte huizen met blauwe luiken maakt deze wijk tot een kleurrijk geheel.

  • ano syros.jpg
  • ano syros 4.jpg
  • ano_syros_145.jpg
  • ano_syros_132.jpg
  • ano_syros_111.jpg
  • ano_syros_190.jpg
  • ano_syros_121.jpg
  • ano_syros_180.jpg
/

De Ágios Giórgos-kerk als hoogste punt van Ano Syros is de katholieke enclave op het overwegend orthodoxe Syros. De eerste bouw dateert uit 1208 en is in de loop der tijd driemaal vernietigd en weer opgebouwd. Het uitzicht over de stad is adembenemend, letterlijk en figuurlijk. Tevens bevindt zich hier de begraafplaats van de engelen, waar niet gedoopte kinderen apart begraven werden.

Vanuit de kerk leidt een trap naar het klooster van de Jezuïeten. Het klooster werd gesticht in 1744 en sinds 1852 heeft het klooster de huidige vorm. De monniken van dit klooster hielpen de bevolking van Syros om in contact met de wereld te komen en zij hadden hun grootste succes na de inval van de Turken in 1537. Het eiland had profijt van de van oorsprong Franse congregatie op het eiland vanwege de afspraken tussen de sultan van het Turkse rijk en de Franse koning. Het klooster is opgedragen aan de Maagd Maria en is het enige klooster wat nog bewaard is gebleven op Syros. Tegenwoordig is het klooster niet meer bewoond door de Jezuïeten, maar wonen er nog twee nonnen van de orde van Santa Clara.

Men zegt wel dat Ano Syros de plek is waar de rebetiko is ontstaan, een muzieksoort die ook wel de Griekse blues wordt genoemd. Deze muzieksoort werd geïntroduceerd door de Griekse componist Markos Vamvakaris, die hier zijn wieg had staan. Het plein in Ano Syros is naar hem vernoemd en op het Piatsa-plein is een klein museum over hem gevestigd.

op de kaart

Accommodaties op Syros

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten