Het stadhuis van Ermoupolis

Syros

Midden in de autovrije stad Ermoupolis bevindt zich het imposante stadhuis, waar niet alleen de eilandzaken worden afgehandeld, maar ook de administratieve handelingen voor de hele eilandengroep de Cycladen worden afgewikkeld.

  • stadhuis ermoupolis.jpg
  • ermoupoli_215.jpg
  • stadhuis ermoupolis4.jpg
  • stadhuis ermoupolis2.jpg
  • stadhuis ermoupolis3.jpg
/

Het is een van de grootste stadhuizen van Griekenland en is een van de werken van de Duitse architect Ernesto Ziller. Rond 1850 werd een start gemaakt met de plannen voor een grootse macht vanuit Ermoupolis. Er werd een stuk grond bij het centraal gelegen plein aangeschaft. Men werd het niet eens over de vormgeving en in 1871 werd Ernesto Ziller ingeschakeld om de plannen verder af te maken. In 1891 was het gebouw klaar om in gebruik genomen te worden. Het duurde zo lang omdat de bouw op veel tegenstand stuitte, waardoor het proces regelmatig gestopt moest worden. Toen het uiteindelijk klaar was, overleed tegelijkertijd de grootste voorstander van de bouw, burgemeester Dimitris Vafiadakis.

Het gebouw bestaat uit drie verdiepingen aan de achterzijde en twee aan de voorzijde. Een imposante, marmeren trap leidt naar de ingang. De benedenverdieping is in Toscaanse stijl gebouwd, de tweede in de Ionische en de bovenste verdieping rijkelijk voorzien van zuilen, volgens de Korintische architectuur. Er zijn verschillende ruimtes waarvan die op de begane grond deels van een glazen plafond zijn voorzien. Aan beide zijden van het gebouw bevinden zich zuilengalerijen waar de aansluitende kamers gewelfde plafonds en houten vloeren. De gangen en een deel van de tuin zijn voorzien van mozaïekvloeren. In de zalen hangen diverse olieverfschilderijen van koning Giorgos I en zijn koningin Olga, van de hand van de Griekse schilder Spyridon Prosalenti.

De elementen die een monumentale uitstraling geven aan het stadhuis, hebben veelal te maken met de architectuur van Ziller, de decoratie van marmer en klei, de torens aan de uiteinden van het gebouw en de doorlopende reeks van ramen op de eerste en tweede verdieping. Het stadhuis van Ermoupolis is door de Griekse overheid uitgeroepen tot een kunstwerk.

op de kaart

Accommodaties op Syros

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten