Dilos

Tinos

Een bezoek aan Tinos is uitstekend te combineren met een dagtrip naar Dilos, het heiligdom uit de oudheid. Slechts een half uurtje varen brengt u al op dit bijzondere eiland. U loopt over het pad dat eeuwen geleden ook reeds bewandeld werd door bedevaartgangers. Destijds was dit ter verering van de god Apollo.

Dilos is het middelpunt van de al eerder besproken Kýklos, de cirkel die door de Cylcaden wordt gevormd. Het meet slechts maximaal 5 kilometer lengte en 1,3 kilometer op het breedste punt. De hoogste top is 113 meter, de Kynthos-heuvel en het wordt bewoond door ongeveer 75 mensen die werkzaam zijn in het onderhoud, hotellerie, archeologie en de bewaking van de ruïnes. In feite draait alles op dit eiland om het werelderfgoed en is het een groot openlucht museum.

De ruïnes dateren volgens archeologen uit de 2e eeuw v.Chr. Op dat moment was het eiland dicht bevolkt. Er waren tempels, winkels, markthallen, theaters, opslagplaatsen en kades. De mozaïekvloeren van de zwembaden van de villa’s van toen zijn nog steeds te bezichtigen. De tempels vereerden voornamelijk Egyptische en Syrische goden.

Dilos zou het geboorte-eiland zijn van de god Apollo en zijn tweelingzus Artemis. Volgens de Griekse mythologie zou oppergod Zeus tot groot ongenoegen van zijn jaloerse echtgenote Hera, Leto het hof hebben gemaakt. Dit had tot gevolg dat Leto negen maanden later het leven schonk aan een tweeling. Zij zocht hiervoor een rustige plek, maar op geen van de eilanden werd zij gastvrij ontvangen. De eilanden waren bang zich de woede van Hera op de hals te halen. Toen Leto het eiland Dilos bezwoer dat haar kind het eiland voorspoed en rijkdom zou brengen, werd ze toegelaten. Toen de tweeling eenmaal geboren was, groepeerde Zeus een aantal eilanden rondom het geboorte-eiland van zijn kinderen als eerbetoon aan hen. Zo was niet alleen de tweeling, maar ook het centrum van de Cyladen, Kýklos, geboren. Uiteindelijk werd het niemand toegestaan hier te sterven of geboren te worden. Zwangere vrouwen en zieken werden van het eiland geweerd.

Sinds 1872 is men begonnen met het blootleggen van de restanten. Vandaag de dag is het met 50 hectare oppervlakte aan opgravingen het belangrijkste en een van de grootste archeologische trekpleisters van Griekenland.

op de kaart

Accommodaties op Tinos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten