Duiventillen

Tinos

Het landschap van Tinos wordt beheerst door de vele duiventillen die verspreid over het eiland gebouwd zijn. Περιστερώνες (peristerónes) is het Griekse woord voor duiventillen.

  • duiventillen op tinos, griekenland
  • duiventillen op tinos, griekenland
  • duiventillen op tinos, griekenland
  • duiventillen op tinos, griekenland
/

De duif stond binnen het geloof symbool voor de Heilige Geest. De Grieken hebben ze verbonden met vrede, liefde en tederheid en er zijn talloze lofzangen over duiven geschreven. Duiven komen ook vaak voor in borduurwerk, schilderijen en graveringen.

Op het naastgelegen eiland Andros, zijn tevens duiventillen te zien in het landschap, echter niet in zulke grote getale als op Tinos. Hoeveel er van deze duiventillen op het eiland staan is niet precies te zeggen maar men denkt dat het er meer dan 600 zijn. Ze zijn nauw verbonden met het eiland en worden als handelsmerk beschouwd. Om duiven aan te trekken, is het belangrijk om de duiventil op een specifieke plaats te bouwen. Ze staan verspreid over het hele eiland, in landelijke gebieden in de buurt van akkers en waterbronnen, op oevers en in ravijnen, maar nooit op een berg zelf. Dit helpt de duiven bij het vliegen, maar ook om hun weg terug te vinden. Voor de duiven is de aanwezigheid van water in de buurt strikt noodzakelijk om te kunnen overleven. Naast de functionele aard, was het tevens een verfraaiing van het huis, maar gaf het de eigenaar ook een hogere sociale status.

Op Tinos staan zowel gerestaureerde duiventillen, als duiventillen die nog in oude staat verkeren. De een nog fraaier gedecoreerd dan de ander. Vooral in de omgeving van het dorp Tarabádos zijn de oudste en meest karakteristieke duiventillen te vinden.

Bij het bouwen van de duiventillen liet men zich inspireren door onder andere de torens van herenhuizen en paleizen. Het zijn vierkante torens, veelal met een hoogte van ongeveer vijf tot zes meter. De onderste verdieping wordt vaak gebruikt als opbergruimte en de bovenverdieping is bestemd voor de duiven.

Op de platte daken van de duiventillen staan hoektorentjes, niet alleen voor de sier maar ook als herkenningspunt, zodat de duiven hun ‘woning’ weer kunnen terugvinden. Hoewel veel duiventillen van binnen ongeveer dezelfde structuur hebben, kent elke buitenkant een eigen versiering. Als materiaal werden dunne stukjes leisteen gebruikt en ondanks dat ze allemaal versierd zijn met geometrische vormen zoals driehoeken, vierkanten, cirkels, ruiten en afbeeldingen van de zon en cipressen, zullen twee identieke duiventillen zelden aangetroffen worden. De keuze voor de driehoekige vormen is niet alleen uit schoonheid gekozen, echter is ook de meest praktische toepassing voor het gebruik van de leisteen stukken. Om de structuur van de mooie en talrijke motieven nog beter tot hun recht te laten komen, wordt de duiventil traditioneel wit gekalkt. Het gebouw heeft slechts een kleine houten deur die wordt gebruikt door de eigenaar, maar ook voor bescherming tegen roofdieren, zoals slangen en kleine knaagdieren.

De meerderheid van de duiventillen werden gebouwd tijdens de 18e en 19e eeuw. Het lijkt erop dat de Venetianen de duivenfokkerij introduceerden Tijdens hun overheersing was het bezitten van duiventillen een privilege van de Venetiaanse veroveraars. Na de overheersing hebben de inwoners van Tinos de traditie van het bouwen van duiventillen voortgezet en maakten ze de duiventillen steeds meer naar hun ‘eigen’ ontwerp. Het fokken van duiven was zo omvangrijk dat de duiven werden geëxporteerd naar andere delen van Griekenland, maar ook naar het buitenland, zoals Izmir en Istanbul. Men was gek op duivenvlees, vooral wanneer het vlees was geconserveerd in azijn. Duivenvlees is vandaag de dag nog steeds een specialiteit op Tinos. De duiven werden niet alleen gefokt vanwege hun vlees, maar ook vanwege hun uitwerpselen die als een natuurlijke meststof werd gebruikt.

Later deed een ieder zijn best om een mooie, originele duiventil te bouwen. Vanwege het hoge prijskaartje was dit echter alleen weggelegd voor de rijkere mensen. Mede dank zij vrijwillige bijdragen van de vereniging ‘Vrienden van het groen‘ zijn er inmiddels 140 duiventillen gerestaureerd.

op de kaart

Accommodaties op Tinos

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten