Vakantie Tinos

Tinos is onderdeel van de eilandengroep de Cycladen. De hectiek van de stad in tegenstelling tot het rustige achterland met de mooie dorpen met witte huisjes, geplakt tegen de hellingen geeft een gevoel dat niet in woorden te vatten is. Zo bijzonder, dat alleen het ervaren ervan kan aantonen wat het is.

Het eiland is bij de Grieken bekend vanwege de kerk in de stad en daar komt de hectiek ook vandaan. Bedevaartgangers bezoeken de kerk en zoeken het vertier daarna bij de terrassen, tavernes en winkels. De gezellige drukte rondom de haven is er een van Griekse aard. Buiten de stad is het rust en kalmte wat er heerst. In het landschap vallen de duiventillen op. Deze stammen uit de Venetiaanse tijd en zijn met name op Tinos een in het oog springend onderdeel van de omgeving. De typische Cycladische sfeer voert hier de boventoon.

Lees verder

Vakanties op Tinos

Bezienswaardigheden

Tinos kent mooie, bijzondere bezienswaardigheden. Zowel aan de kust als in het binnenland valt er genoeg te ontdekken. Van cultuur tot de prachtige natuur. We zetten graag de mogelijkheden voor u onder elkaar.

Bekijk
Bezienswaardigheden op Tinos

Dorpen

Tinos kent gezellige plaatsen waar men zich kan laten verrassen door de gastvrije bewoners die men tegenkomt. In een aantal van deze plaatsen liggen onze accommodaties. Maak kennis met deze dorpen en de enkele tavernes en winkeltjes die ze rijk zijn.

Bekijk
De dorpen van Tinos

Autorondreis

Een autorondreis door Griekenland is dé manier om Griekenland te ontdekken. U komt op vele bijzondere plaatsen en uiteraard worden de trekpleisters niet overgeslagen. Een autorondreis is de ideale combinatie van rust, cultuur, natuur en het beleven van de Griekse gastvrijheid.

Bekijk
Autorondreis op Evia

Combinaties

De Griekse eilanden lenen zich uitstekend voor het combineren van bestemmingen. Het combineren van diverse bestemmingen tijdens één reis zorgen voor een veelzijdige en verrassende vakantie. We geven u graag de opties.

Bekijk
Combinaties met Tinos
/bestemmingen/tinos/fotos-van-gasten
/bestemmingen/tinos/interactieve-kaart

Producten van Tinos

Recept: Loukoumades

Deze zoete, deegbolletjes zijn een lekkernij voor jong en oud. Probeert u het maar eens.

Ingrediënten
– 250 g bloem
– 1/4 theelepel zout
– 3 theelepels gedroogde gist
– 250 ml lauw water
– plantaardige olie

Voor de siroop
– 1 theekopje suiker
– 1/2 kopje honing
– 1/2 kopje water
– 2 theelepels kaneel

Bereidingswijze
Zeef de bloem in een kom en meng met zout en gist. Langzaam het lauwe water toevoegen.Met de mixer tot een licht schuimig geheel kloppen. Dek af met een schone theedoek en laat het op een warme plaats voor ongeveer een uur staan tot het de dubbele hoeveelheid is geworden. Als het bijna zover is, de siroop gaan maken. Roer alle ingrediënten hiervoor in een steelpannetje, breng zachtjes aan de kook totdat een dikke stroop is ontstaan. Warm houden tot het serveren van de loukoumades.

Gebruik de olie om de loukoumades te frituren. Verhit deze tot zeer warm. Dompel een theelepel in water zodat het deeg niet hieraan blijft plakken. Schep een theelepel met deeg en laat dit in de olie vallen. Het bolletje zal zwellen en bruin kleuren. Halverwege de baktijd keren. Als ze gaar zijn drijven ze naar de oppervlakte van de olie. Bak steeds enkele bolletjes tegelijkertijd. Haal ze uit de olie met een schuimspaan en laat ze uitlekken op wat keukenpapier. Siroop en wat kaneel eroverheen en smullen maar.

Producten van Tinos

De lokale keuken van het eiland Tinos is anders dan de andere eilanden van de Cycladen. Hoewel slechts kleine delen van Tinos geschikt zijn voor de landbouw, is de economie op Tinos nog steeds afhankelijk van de landbouw, veeteelt en visserij en is dit samen met de marmerwinning de grootste bron van inkomsten van het eiland. Veel eilandbewoners verbouwen hun eigen groente en fruit op hun eigen stukje land, maar er zijn ook redelijk wat boerenbedrijven te vinden, met name in het gebied van Káto Méri.

Producten die op Tinos worden verbouwd zijn onder andere drie verschillende soorten bonen, rosé druiven, artisjokken, speciale tomaten die verwerkt worden tot de zogenaamde zongedroogde tomaten, venkel, paddenstoelen, citroenen en vijgen. Veel inwoners hebben fruitbomen op hun land, waaronder peren, pruimen, amandel en granaatappels. Op Tinos groeien veel kruiden en aromatische planten uit zichzelf, waaronder krítamo, een soort wilde venkelplant die op rotsen groeit, soms zelfs onder water en als een soort wier is.

Tijdens een tocht over het eiland valt de geur van kruiden direct op. De kruiden die in grote hoeveelheden voorkomt op Tinos zijn oregano en tijm. De tijm die in het wild groeit, is een belangrijk ingrediënt voor de tijmhoning, die het proberen zeker waard os. Lekker om zoetigheden mee te maken of gewoon in een kopje thee of over de yoghurt met walnoten en fruit. Tevens komen er verschillende theesoorten voor op Tinos, zoals salie, majoraan en kamille.

In de rijke vallei van het gebied van Káto Méri bevinden zich de meeste veehouders die koeien, geiten, kippen en duiven houden. Duiven zijn dé lokale delicatesse op het eiland Tinos. Dit verklaart ook de aanwezigheid van de vele duiventillen op het eiland. Men gebruikt ook veel varkensvlees waar men onder andere de Loútsa van maakt. Dit zijn pittig gekruide worstjes van varkensvlees, welke in wijn worden gemarineerd en vervolgens in de zon gedroogd worden.

In de vallei van Káto Méri worden tevens artisjokken van hoge kwaliteit geteeld. Ook dit is een specialiteit van Tinos en men maakt hier heerlijke gerechten van zoals artisjokken met pasta, artisjoksalade, omelet met artisjokken, artisjok met lever en rijst of in combinatie met konijn. Ook de zelfgemaakt pasta met tomaat en basilicum is niet te versmaden.

Tinos kent ook enkele lokale kazen, waaronder de sterke kopanistí, een droge myzithra, garviéra kaas en de Volaki kaas. Dit is een balvormige kaas gemaakt van geperste ‘petroma’ (kaas die tussen twee platte stenen wordt geperst).

De lokale tavernes serveren verschillende vissoorten en schaaldieren die op diverse wijze bereid worden, kleine visjes of kalamária (inktvis) die gefrituurd worden, vissen om vissoep van te maken, vissen en octopus die op houtskool gegrild worden, garnalen en overige schaaldieren van de gril of gekookt worden.

Tinos produceert ook een gering aantal rode en witte wijnen. Er is een bottelarij in de Stegasta-regio. Van de druivenschillen wordt lokaal ook rakí gestookt.
Bier van Tinos

De laatste jaren wordt er zelfs bier op het eiland geproduceerd onder de naam ‘ΝΙΣΟΣ’. Nissos bier is 100% natuurlijk, wordt niet gepasteuriseerd en er worden geen conserveringsmiddelen gebruikt. Het bier wordt gestabiliseerd door middel van microfiltratie, waardoor het koel bewaard dient te worden bij temperaturen tussen de 4 en 6°C. Het is al bij een aantal tavernes op het eiland en zelfs op de andere Cycladische eilanden verkrijgbaar. De microbrouwerij is gevestigd in Vagiá en is gehuisvest in de oude dorpstaverne Rodiá.

Recept: Gefrituurde zongedroogde tomaten

Ingrediënten voor 15 stuks

– 15 zongedroogde tomaatjes
– 1/3 lepel bruine suiker
– 1,5 kopje bloem
– 2 eetlepels fijn gesneden peterselie
– 1 geraspte ui
– 1/2 lepel komijnzaadjes
– 2 tot 3 koppen water
– 1 kop olijfolie om te frituren
– Peper en zout

Bereidingswijze
Laat de zongedroogde tomaten een nacht in water wellen zodat ze zacht worden. De volgende dag goed uit laten lekken.In een mengkom de bloem, geraspte ui, komijnzaadjes door elkaar mengen en water toevoegen totdat het een dikke brei wordt. De bruine suiker over de zongedroogde tomaten strooien. De kop olijfolie in een diepe koekenpan verwarmen. De zongedroogde tomaat per stuk goed door het mengel halen. Vervolgens de tomaat aan beide kanten frituren in de hete olijfolie.
Warm serveren met een yoghurt dip.

Recept: Artisjokken

Ingrediënten voor 4 personen

– 12 artisjokkenharten, gewassen en gepeld
– 200 gr boter
– 1 geraspte ui
– 3 lente-uitjes
– 1 bosje fijngesneden venkel
– 2 in plakken gesneden wortelen
– 4 geschilde aardappelen (in vieren gesneden)
– 150 gram doperwten
– 500 ml groentebouillon (van 2 glazen water en 2 groentebouilloncupjes)
– Sap van 2 citroenen
– 1 geklopt ei
– Zout en peper

Bereidingswijze
In een diepe pan de boter smelten en de geraspte ui en de gesneden lente ui zachtjes glazig bakken. De artisjokkenharten, aardappelen, wortel, venkel en doperwten toevoegen en braden totdat ze een beetje kleur krijgen. Klein deel van de gesneden venkel bewaren om over het gerecht te strooien. De groentebouillon goed door het gerecht roeren. Laten koken op een middellaag vuur. Ondertussen het ei kloppen met de citroensap en in een steelpannetje verwarmen en ondertussen goed met een garde tot een saus kloppen. De saus in de pan met groente toevoegen. Serveer het gerecht met wat fijn gesneden venkel.

Over Tinos

Het eiland Tinos is het volgende Cycladische eiland dat wij graag aan u willen presenteren. Het is net onder Andros gelegen en daarom bijna voor de hand liggend het te combineren. Zo dichtbij elkaar gelegen, maar toch zo verschillend. Beide eilanden hebben elk hun eigen charme. Ze steken elkaar duidelijk naar de loef wat hun schoonheid betreft. Ook voor Tinos geldt dat alleen een bezoek aan dit eiland u van een mening hierover kan voorzien.

Het eiland Tinos

Zoals al eerder aangegeven, behoort ook Tinos tot de Cycladische eilanden en ligt direct onder Andros. Het eiland heeft een oppervlakte van 195 km² en is hiermee het derde grootste eiland van deze groep. Niet alleen het landschap is hier prachtig, maar ook de sfeer van dit eiland zal een ieder zeker doen verbazen. Het eiland is bij de Grieken bekend vanwege de religieuze waarde. De stad is een komen en gaan van boten met alle drukte van dien. In het weekend is de dienst in de Agía Panagía-kerk en op enkele data zijn er bedevaarten. Later meer over de kerk.

Er zijn tekenen van bewoning gevonden op Tinos waarvan de oorsprong teruggaat tot de Archaïsche tijd. De Ioniërs waren de eerste bewoners van Tinos. Het was ook in vroeger tijden reeds een religieus centrum. Volgens de mythologie redde Poseidon, de god van de zee, het eiland van een slangenplaag. Ter ere van hem werd een tempel gebouwd, waarvan de ruïnes te zien zijn in Kiónia, ten westen van de stad. Later kwamen de Venetianen die de duiventeelt op het eiland introduceerden. Toch zijn er opmerkelijk weinig invloeden uit die tijd van Venetiaanse overheersing te bespeuren. Vervolgens zetten de Turken voet aan wal tot het eiland eindelijk begin 19e eeuw weer in Griekse handen viel.

Tinos is een onbedorven en rustig eiland. De typische witte huisjes van de Cycladen lijken tegen de berghellingen geplakt te zijn. De hoogste berg op Tinos is overigens de Tsiknias-berg (713 m) in het zuidoosten van het eiland. Tevens bijzonder zijn de duiventillen die her en der verspreid over het eiland staan. Sommige zijn gerestaureerd terwijl andere nog in oude staat staan te pronken in het open veld. Voor de duiven doet dit overigens niet ter zake. Zij vinden hun thuis in zowel de oude als de nieuwe versie.

Tocht over het eiland

We nemen u mee in onze tocht over het eiland. De stad laten we even voor wat het is en belichten we aan het einde van het verhaal. Het aantal dorpen is te groot in getal, er zijn er meer dan zestig, maar een aantal zullen we onder de aandacht brengen.

Na aankomst in de haven verlaten we de gezelligheid van Tinos-stad oftewel Chóra en gaan naar het oosten. Mooie stranden volgen elkaar op, te beginnen met Ágios Fókas, Ágios Sóstis en Ágios Ioánnis. De bijbehorende gehuchten bestaan uit een verzameling van huizen en enkele tavernes met de welbekende Griekse keuken. We laten de kust voor wat het is en trekken het binnenland in.

Wat direct opvalt in het landschap zijn de terrasvormige berghellingen. Door deze terrasbouw is het mogelijk om vegetatie te laten groeien op de rotsachtige ondergrond van de berg. Ook de al eerder genoemde duiventillen, peristeriónes, vormen een belangrijk onderdeel van het uitzicht. Het zijn vierkante torens waarvan de onderste verdieping vaak gebruikt wordt als opbergruimte. De bovenverdieping is voor de duiven. De buitenkant is versierd met driehoeken en afbeeldingen van de zon en cipressen. Het wordt aangenomen dat de duiven juist door deze symbolen en vormen worden aangetrokken. Het merendeel van deze duiventillen stamt uit de 18e en 19e eeuw. De heersende Venetianen ontdekten de goede smaak van het vlees van de duif en de vruchtbaarheid van de mest en fokten de duiven op grote schaal. Het is niet bekend hoeveel van deze duiventillen op het eiland staan, maar de schatting is meer dan 600.

Interactieve kaart

Accommodaties
Plaatsen
Bezienswaardigheden
Stranden
Luchthavens

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord