Elafonissi

West-Kreta

Een herteneiland met roze zand, een White Lake dat geen meer, maar een nog onontdekt strand blijkt te zijn en een klooster met een adembenemend uitzicht. Wie tijdens zijn vakantie op West-Kreta een uitstapje naar het uiterste zuidwesten maakt, wordt rijkelijk beloond.

 • elafonisi_133.jpg
  Elafonissi
 • elafonisi_8.jpg
  Elafonissi
 • elafonisi_159.jpg
  Elafonissi
 • elafonisi_30.jpg
  Elafonissi
 • elafonisi_18.jpg
  Elafonissi
 • elafonissi op west-kreta, griekenland
  Elafonissi
 • WHITE_LAKE_ASTOCK
  White Lake
/

Slechts van de kust gescheiden door een warme, ondiepe lagune ligt Elafonissi, een uniek strand en natuurgebied. Het heeft zijn naam te danken aan het feit dat hier vroeger waarschijnlijk veel herten leefden. Op oude Venetiaanse kaarten staat het namelijk afgebeeld onder de naam ‘Cervi’ (herten in het Italiaans) en in het Grieks werd dit vertaald als Elafonissi (elafi=hert + nissi=eiland).

Elafonissi staat niet alleen bekend om de bijzondere ligging en het azuurblauwe water, maar vooral ook om de magische roze gloed over het zand van het strand. Deze is te danken aan de verbrijzelde roze schelpen van zeedieren, foraminifera genoemd, die hier door het getij worden aangespoeld. Het strand valt onder beschermd natuurgebied en het is dan ook streng verboden ook maar iets van dit zand mee te nemen.

Het strand bestaat uit verschillende gedeeltes, waarvan een aantal georganiseerd is met ligbedden en parasols. Wanneer u hier vroeg arriveert dan is het nog heerlijk rustig en kunt u volop genieten van het natuurschoon. Vraag uw hostess ter plaatse naar de excursiemogelijkheden naar Elafonissi. U bent dan verzekerd van een vroegtijdige aankomst en krijgt ruim de gelegenheid om te zwemmen.

White Lake
Daar waar Elafonissi door de jaren grote bekendheid heeft verworven, ligt in hetzelfde gebied nóg een pareltje dat veel minder bekend is en voornamelijk door locals wordt bezocht. Het White Lake strand ligt 500 meter ten westen van het historische klooster van Chrysoskalitissa en de rit hierheen leidt door een prachtige omgeving. Het strand heeft fijn, wit zand en wordt omringd door rotsen die het tegen de wind en de golven beschermen. Het zeewater is hierdoor meestal zo kalm dat het op een klein meer lijkt. Er zijn hier geen faciliteiten.

Het klooster Chrysoskalitissa
Ηet imposante klooster Chrysoskalitissa stamt uit de 17e eeuw en heeft de uiterlijke kenmerken van een vesting. Al van ver, trekken de robuuste witte muren en de spectaculaire ligging hoog op de rotsen boven zee de aandacht. Het verhaal zegt dat de meer dan honderd treden tellende trap die naar het klooster leidt van goud is gemaakt. Het goud zou echter alleen zichtbaar zijn voor hen die diepgelovig zijn. Een andere, meer realistische, versie wil dat het goud door het Patriarchaat verkocht zou zijn om aan de financiële verplichtingen van het klooster te kunnen voldoen. Het is een flinke klim naar boven, maar na afloop wordt u beloond met een werkelijk prachtig uitzicht.

op de kaart

Accommodaties op West-Kreta

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten