Excursies op West-Kreta

West-Kreta heeft veel verrassingen voor u in petto. De welkomstenvelop die u bij aankomst van de hostess ontvangt, bevat een aantal excursiemogelijkheden. Onderstaand een greep uit de voorbeelden die Ross Holidays in samenwerking met Creta Travel Services aanbiedt.

Kreta te voet

West Kreta is rijk aan verschillende wandelmogelijkheden. Wij nemen u op deze tocht mee naar de zuidzijde van de Sirikari kloof, waar deze gemakkelijke wandeling begint op een hoogte van 500 meter. We wandelen door een schitterend landschap waar we kunnen genieten van prachtige natuur. De kloof is begroeid met kastanjebomen, platanen, distels, wilde olijfbomen en geurige kruiden zoals salie. Halverwege de wandeling passeren we de bron van “Gra Vrissi” die droog is gedurende het zomerseizoen. Een rustplaats biedt heerlijk schaduw naast de rivierbedding terwijl we een paar minuten later weer kunnen genieten van een geweldig uitzicht. Als we geluk hebben, kunnen we heel misschien zelfs de Griffongier rond haar nest zien cirkelen. Aan het einde van de kloof passeren we het kleine kerkje van Agios Ioannis o Theologos en kort daarna staat de bus klaar om u naar het dorp Polirinia te brengen. Hier wandelen we door de oude steegjes en kunnen we de prachtige dorpshuizen bewonderen. Via een oud dorpspad wandelen we naar het antieke Polirinia waar u de opgravingen kunt bewonderen maar ook kunt genieten van een panoramisch uitzicht over de baai van Kissamos en omstreken. Uiteraard is er na de wandeling gelegenheid tot lunchen in een typisch Kretens taverna.

Knossos en Heraklion

Wie Kreta zegt, denkt onwillekeurig aan koning Minos, de legendarische vorst die 4000 jaar geleden hier geregeerd zou hebben. Het was pas in 1898 toen Kreta zijn autonomie verkreeg, dat men op dit eiland aan opgravingen naar overblijfselen van oude beschavingen kon beginnen. Het waren Britse archeologen met als leidende figuur Sir Arthur Evans, die het bestaan ontdekten van een tot dan toe nog onbekende beschaving. Ze brachten het paleis van Knossos aan het daglicht en reconstrueerden het gedeeltelijk, zodat u zich een beeld kunt vormen van een Minoïsch paleis.

U bezoekt deze dag eerst het legendarische paleis Knossos onder leiding van een Engelssprekende staatsgids en daarna wordt u naar de hoofdstad van Kreta, Heraklion gebracht. In Heraklion heeft u de tijd om een bezoek te brengen aan het recentelijk vernieuwde Archeologisch Museum, het 2e belangrijkste museum van Griekenland. Hier worden de kunstschatten van Knossos, Phaestos en Malia bewaard. Het is het enige museum ter wereld waar een zo volledig beeld van de Minoïsche cultuur gegeven wordt. Na een volledige dag genoten te hebben van cultuur, keert u terug naar uw accommodatie.

Gramvóusa en Balos

Van Kissamos waar u op de cruiseboot stapt, vaart u in een uurtje naar het eiland Gramvousa. Het is een prachtige boottocht en de kapitein werpt het anker uit op het legendarische pirateneilanden “Gramvousa” aan de uiterste westkust van Kreta en is een leuke excursie voor iedereen die een aantal bezienswaardigheden wil combineren met zon, zee en strand. U kunt hier ook het Venitiaanse fort bezoeken, gelegen op het hoogste punt van het eiland.

Na het bezoek aan het eiland Gramvousa vaart u door naar het schiereiland Balos. Het schiereiland vormt een ondiepe lagune met het vasteland, waarin u languit kan gaan liggen in het water. De zee heeft een indrukwekkende blauwe kleur en het zand is goud. Balos beach wordt vaak in de rijtjes van mooiste stranden van Europa meegenomen.

Elafoníssi

Elafonissi wordt ook wel de Kretenzer Malediven genoemd vanwege het glasheldere water met bijzonder fraaie kleurschakeringen, het koraalroze zand en stralend witte duinen. Via een prachtige rit door de bergen rijden we naar het dorp Elos, waar een korte stop wordt gehouden. Bij Elafonissi aankomen, krijgt u daar ruim de gelegenheid om te zwemmen, te zonnebaden of het gelijknamige eilandje Elafonissi te ontdekken. Via de indrukwekkende, ruige westkust rijden we aan het einde van de middag naar uw vakantieadres terug.

Santorini

Een unieke mogelijkheid om het beroemde eiland Santorini te bezoeken. U gaat per bus of op eigen gelegenheid naar de jachthaven “Marina” van Rethymnon vanwaar we in 3 uur tijd naar Santorini varen. Per bus verkent u het eiland en stopt u bij dorpen waar u op eigen gelegenheid rond kunt slenteren. In de avond bent u weer terug op Kreta in de haven van Rethymon.

Duiken & snorkelen

Het leven onder water is zeer zeker de moeite waard om te ontdekken. Voor zowel beginners als ervaren duikers zijn er mogelijkheden genoeg op West-Kreta. Als u nog geen PADI certificaat heeft, kunt u een beginnerscursus volgen. Daarvoor dient u vooraf een online basiscursus gevolgd te hebben. Het certificaat wat hieruit volgt dient u te overleggen bij de duikschool waar u een beginnerscursus gaat volgen, daarna kunnen zij van start gaan met het praktische deel. Als deze succesvol wordt afgerond ontvangt u een PADI certificaat. Dit certificaat maakt met mogelijk om zelfstandig te duiken in open water tot en met 18 meter diepte.

Bent u al in het bezit van een PADI certificaat? Dan zijn er verschillende mogelijkheden en diverse niveaus. De duiken vinden in basis plaats vanaf het strand en zijn eventueel ter plaatse nog uit te breiden naar duiken vanaf de boot, grotduiken of zelfs nachtduiken.

De Samariá-kloof

De afdaling begint bij Xilóskalo, de houten trap, door één van de mooiste ravijnen van Europa. Het begin van de afdaling is tamelijk steil, daarom is een houten leuning aangebracht. Onderweg zijn trouwens meer voorzieningen aangebracht, waaronder toiletten. Het laatste verkooppunt van etenswaren of dranken is Xilóskalo. Na ongeveer vier kilometer bereikt u een kerkje. Na deze kerk daalt het pad minder steil. Nog eens vier kilometer verder ligt het bijna geheel verlaten dorp Samariá. De laatste vier kilometer zijn het indrukwekkendst. Hier naderen de loodrechte, wel 300 meter hoge rotswanden elkaar soms tot op drie meter. Deze nauwe doorgang wordt de Sideróportes, De IJzeren Poort, genoemd. Indien u deze tocht op een goede manier wilt volbrengen, is het raadzaam om goede wandel- of bergschoenen te dragen.

Explore the White Mountains of Crete

Tijdens deze safari maakt u kennis met de Kretenzer tradities en de rijke geschiedenis van Kreta. Uw gids, die tevens chauffeur is, neemt u op deze safari mee naar het authentieke bergleven op Kreta. Na een mooie rit door een geurige vallei met sinaasappelboomgaarden wordt er bij een traditioneel kafenion gestopt voor een kop koffie of een kopje Malotiras (bergthee). Hierna begint het echte offroad avontuur. Uw gids rijdt vanaf Meskla richting de Lefka Ori en zal u vanalles vertellen over het leven en de tradities op Kreta. Een van de hoogtepunten is een bezoekje aan een originele schaapherdershut, verborgen in de bergen op 1350 meter hoogte. Geniet van de flora en fauna, maar ook van fantastische uitzichten. Met een beetje mazzel spot u in de bergen de indrukwekkende lammergieren. Uiteraard wordt regelmatig gestopt om foto’s te kunnen maken. Alvorens we terugrijden door een indrukwekkende kloof wordt in een traditioneel taverne gestopt voor de lunch die inclusief is in de prijs.

Deel met vrienden of reisgenoten