Excursies op West-Kreta

West-Kreta heeft veel verrassingen voor u in petto. De welkomstenvelop die u bij aankomst van de hostess ontvangt, bevat een aantal excursiemogelijkheden. Onderstaand een greep uit de voorbeelden die Ross Holidays in samenwerking met Creta Travel Services aanbiedt.

Elafoníssi

Elafonissi wordt ook wel de Kretenzer Malediven genoemd vanwege het glasheldere water met bijzonder fraaie kleurschakeringen, het roze zand en stralend witte duinen. Op weg naar het strand rijden we door het groene westen van Kreta richting het zuiden. Een culturele stop bij het klooster van Chrissoskalitissa, dat alleen al vanwege het fantastische uitzicht vanaf de rots de moeite waard is. Bij Elafonissi aankomen, krijgt u daar ruim de gelegenheid om te zwemmen, te zonnebaden of het gelijknamige eilandje Elafonissi te ontdekken. Er zijn ligbedden en parasols op het strand te huur en er is een kantine voor een koude frappé of een snack. Na genoten te hebben van zon, zee en strand keren we terug via de Topolia kloof. Op de terugweg wordt gestopt bij de grotkerk van Agia Sofia met prachtige stalagmieten. Hier is ook tijd voor een lichte lunch, vooral de verse kalitsounia die Kyria Vasso maakt zijn niet te versmaden! Deze tocht wordt begeleid door een Nederlandstalige gids.

De Samaria kloof

Een bezoek aan de mooiste en langste natuurlijke kloof van Europa is een “must” tijdens uw vakantie op Kreta! Om de middaghitte te vermijden, start u de 17 km lange wandeltocht ’s ochtends vroeg in “Xyloskalos” dat op het plateau van Omalos ligt op 1200 meter hoogte. U eindigt in het dorpje Agia Roumeli aan de zuidkust van Kreta. Tijdens de wandeling is het puur genieten van indrukwekkende natuur, unieke flora en fauna en de tot 600 meter hoge steile wanden die samenkomen op het smalste punt in de kloof: “de ijzeren poort”. In Agia Roumeli gearriveerd, begeeft u zich naar het Tarra of het Artemis Taverna (info krijgt u in de bus) waar u van de gids de boottickets ontvangt. U kunt daar relaxen onder het genot van een drankje of een lekkere lunch. Per boot vaart u in ca. 1 uur van Agia Roumeli naar Chora Sfakion. Van daaruit gaan we per bus terug naar uw vakantiewoning. Goede wandelschoenen met profiel en een goede conditie/gezondheid zijn een vereiste! Bij voldoende deelnemers wordt de tocht Nederlandstalig begeleid.

De Imbros kloof

Bij de Askifou hoogvlakte, net onder het bergdorp Imbros, op 780 meter hoogte, begint het wandelpad door de 8 km lange Imbros kloof. Voordat de wandeling start is er een mogelijkheid tot een kop koffie te drinken en probeer ook eens een Sfakian Pita, een specialiteit van deze streek. Vanaf Imbros wandelt u in circa 2 tot 3 uur naar het dorpje Komitades dat iets oostelijk van Sfakia oftewel Chora Sfakion ligt. Tot voor 50 jaar was deze kloof de enige verbinding met de zuidkust en het smalste punt van de kloof is slechts 2 meter breed! Vergeet ook uw zwemspullen niet mee te nemen, na de wandeling krijgt u de mogelijkheid om een verfrissende duik in de Libische Zee te nemen.

Gramvóusa en Balos

Een prachtige boottocht naar het pirateneiland Gramvousa aan de uiterste westkust van Kreta. U stapt bij de haven van Kissamos, op de cruiseboot naar het eiland Gramvousa. Na een uurtje varen gaat het anker uit en gaan we aan land. U kunt de overblijfselen van het Venetiaans fort bezoeken dat op het hoogste punt is gebouwd (ca. 20 minuten lopen naar de top). Uiteraard is het mogelijk om lekker op het strand te blijven. Na een paar uur brengt de boot u naar de schitterende lagune van Balos, met zijn uitgestrekte witte zandstranden. Hier kunt u zwemmen of snorkelen in het diepblauwe water. De boot keert in de namiddag terug naar Kissamos en gaat u op eigen gelegenheid terug naar uw woning.

Explore the White Mountains of Crete

Tijdens deze safari per Landrover Jeep maakt u kennis met de Kretenzer tradities en de rijke geschiedenis van Kreta. Uw gids, die tevens chauffeur is, neemt u op deze safari mee naar het authentieke bergleven op Kreta. Na een mooie rit door een geurige vallei met sinaasappelboomgaarden begint het echte off road avontuur richting de Lefka Ori. Uw gids zal u van alles vertellen over het leven en de tradities op Kreta. Een van de hoogtepunten is een bezoekje aan een Mitato, een originele schaapherdershut, verborgen in de bergen op 1350 meter hoogte. Geniet van de flora en fauna, maar ook van fantastische uitzichten. Met een beetje mazzel spot u in de bergen de indrukwekkende lammergieren. Door een indrukwekkende kloof keren we daarna huiswaarts. Een eenvoudige lunch is inclusief.

Explore the Secrets of Wine and Olives

Tijdens deze safari ontdekt u de de pure smaken van Kreta, het Kretenzer dieet en de geheimen voor een lang leven. Uw gids en chauffeur neemt u mee naar een olijvenpers waar u te horen krijgt hoe de olijvenproductie in zijn werk gaat en hoe de beste kwaliteit olijfolie verkregen wordt. Bij de wijn boerderij vertelt men hoe de lekkerste wijn gemaakt wordt en mag u natuurlijk ook even proeven. Een olijfboom van maar liefst 3000 jaar oud is een van de volgende stops, waar tijd is voor een picknick (inclusief). Met deze tocht bereikt u een hoogte van 750 meter.

Deel met vrienden of reisgenoten