Recept voor Bakaliaros tiganito (gebakken kabeljauw)

25 maart is precies negen maanden voor de geboorte van Jezus Christus op 25 december. In Griekenland gaat deze religieuze feestdag (Maria Boodschap) gepaard met een traditionele maaltijd, te weten bakaliaros me skordalia (kabeljauw met knoflookpuree).

/

Ingrediënten

½ kilo gezouten kabeljouw
2 kopjes bloem
2 kopjes water, voor een meer knapperig deeg kan hiervoor ook
(deels) bier gebruikt worden
Zout en zwarte peper
Olie om te frituren, bij voorkeur olijfolie

Bereidingswijze

De gezouten kabeljauw moet ongeveer 8 uur weken in koud water.
Het water moet tussentijds minstens vier keer ververst worden.
Na de weekperiode de vis uit het water halen en in repen snijden van ongeveer 3 à 4 centimeter en even aan de kant zetten. Doe de bloem in een grote schaal en voeg het water (of het bier) toe. Schenk niet alles in een keer bij de bloem. Misschien is niet de gehele hoeveelheid nodig om het tot een dikke pap te maken. Voeg wat zout en peper toe. Maak in een grote pan zoveel olie heet, dat de stukken vis onder gedompeld kunnen worden. Als een druppel water in de olie sist, is de olie heet genoeg om te frituren. Wentel de stukken vis door de bloempap en laat ze voorzichtig met vier stuks tegelijk in de olie rondom bruin bakken. Als ze mooi bruin zijn, haalt u ze uit de olie en legt ze even op wat keukenpapier om het overtollige vet kwijt te raken. Serveer de vis heet samen met de skordalia.

Kalí óreksi!

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten