Maria Boodschap

Op 25 maart verscheen de aartsengel Gabriel aan de maagd Maria om haar te vertellen dat zij een kind zou gaan baren en dat dit een geschenk van god was. 25 maart is precies negen maanden voor de geboorte van Jezus Christus op 25 december. In Griekenland gaat deze religieuze feestdag gepaard met een traditionele maaltijd, te weten bakaliaros me skordalia (kabeljauw met knoflookpuree). Ook kyria Roula maakt op deze dag dit traditionele gerecht voor haar familie. Wij geven u graag het recept zodat ook u dit kunt maken. Alvast kali orexi.

Dit traditionele gerecht wordt op 25 maart nog in vele Griekse gezinnen op tafel gezet. Rijk aan tradities is dit er een van. Wij geven u graag het recept zodat u maandag 25 maart misschien ook deel kunt nemen aan dit traditionele gebruik van Griekenland.

Dit recept gaat van moeder op dochter. Zo is het ook in ons bezit gekomen. Graag geven wij het weer door aan u! Gaat u aan de slag en maak dit heerlijke maar ook zo traditionele gerecht. Is het gelukt en wilt u het laten zien aan andere Griekenlandliefhebbers? Plaats een foto op onze facebookpagina.

Hoe maak je Bakaliaros tiganito (gebakken kabeljauw)?

Ingrediënten
½ kilo gezouten kabeljouw
2 kopjes bloem
2 kopjes water, voor een meer knapperig deeg kan hiervoor ook
(deels) bier gebruikt worden
Zout en zwarte peper
Olie om te frituren, bij voorkeur olijfolie

Bereiding
De gezouten kabeljauw moet ongeveer 8 uur weken in koud water.
Het water moet tussentijds minstens vier keer ververst worden.
Na de weekperiode de vis uit het water halen en in repen snijden van ongeveer 3 à 4 centimeter en even aan de kant zetten. Doe de bloem in een grote schaal en voeg het water (of het bier) toe. Schenk niet alles in een keer bij de bloem. Misschien is niet de gehele hoeveelheid nodig om het tot een dikke pap te maken. Voeg wat zout en peper toe. Maak in een grote pan zoveel olie heet, dat de stukken vis onder gedompeld kunnen worden. Als een druppel water in de olie sist, is de olie heet genoeg om te frituren. Wentel de stukken vis door de bloempap en laat ze voorzichtig met vier stuks tegelijk in de olie rondom bruin bakken. Als ze mooi bruin zijn, haalt u ze uit de olie en legt ze even op wat keukenpapier om het overtollige vet kwijt te raken. Serveer de vis heet samen met de skordalia.

Hoe maak je Skordalia (knoflookpuree)?
Traditioneel wordt dit gemaakt met behulp van een stenen vijzel maar tegenwoordig is het gebruik van een blender niet ongewoon.

Ingrediënten
4 grote aardappels
1 kopje olijfolie
6 to 12 tenen knoflook, afhankelijk van de sterkte die gewenst is
Sap van een grote citroen (dit kan ook vervangen worden door een half kopje witte wijn of witte azijn)
Zeezout
Vers gemalen zwarte peper

Bereiding
Schil de aardappels en snijd ze in stukjes en kook ze in gezouten water totdat een mes er makkelijk doorheen kan snijden. Giet de aardappels af en bewaar een half kopje van het kookvocht. Pel de knoflooktenen en doe ze in de vijzel. Voeg hier wat zeezoutkorrels bij. Dit maakt het makkelijker om de knoflook te pureren. Voeg beetje bij beetje de olijfolie toe en zorg dat het een smeuïg papje wordt. Voeg de gekookte aardappels toe en om en om een beetje olie en citroensap totdat er uiteindelijk een crèmeachtige puree ontstaat. Is de puree te droog en heeft u geen olie of citroensap meer voorhanden? Voeg dan wat van het kookvocht toe dat u bewaard heeft bij het afgieten van de aardappels. Met de hand is dit een redelijk zware klus. Het kan dus ook in de blender of food processor. Doe de gekookte aardappels in de schaal en voeg wat olie toe. Het is beter de tenen knoflook voor het toevoegen aan de schaal even te pletten. Dit zorgt voor een betere opname in het geheel. Laat de machine een minuut mengen en voeg beetje bij beetje steeds wat olie en citroensap toe. Steeds enkele seconden mixen tussendoor totdat alle olie en sap verwerkt is. Ook hier geldt dat indien de puree niet smeuïg genoeg is, wat van het resterende kookvocht toe te voegen. Skordalia wordt zowel warm als koud gegeten. Voor het opdienen nog een klein scheutje olijfolie eroverheen gieten en wat versgemalen zwarte peper strooien. Misschien nog een garnering toevoegen van wat zwarte olijven en een paar takjes verse peterselie.

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord