Maria Boodschap in Griekenland

Op 25 maart verscheen de aartsengel Gabriel aan de maagd Maria om haar te vertellen dat zij een kind zou gaan baren en dat dit een geschenk van god was. 25 maart is precies negen maanden voor de geboorte van Jezus Christus op 25 december. In Griekenland gaat deze religieuze feestdag gepaard met een traditionele maaltijd, te weten bakaliaros me skordalia (kabeljauw met knoflookpuree). Ook kyria Roula maakt op deze dag dit traditionele gerecht voor haar familie. Wij geven u graag het recept zodat ook u dit kunt maken. Alvast kali orexi.

Volgens de orthodoxe traditie is het eten van vis tijdens de vastenperiode voor Pasen eigenlijk niet toegestaan, maar 25 maart vormt een van de 3 dagen waarop officieel een uitzondering wordt gemaakt. Alhoewel de meeste Grieken zich niet meer zo streng aan de regels houden staat dit traditionele gerecht in vrijwel alle Griekse gezinnen nog altijd trouw op tafel. Het gebruik van gezouten kabeljauw in plaats van verse kabeljauw is nog afkomstig uit vroegere tijden toen er in het Griekse binnenland geen verse vis verkrijgbaar was en de meeste huishoudens bovendien niet over een koelkast beschikten. Al dagen van tevoren liggen de schappen vol met gezouten kabeljauw want het weken van de kabeljauw neemt de nodige tijd in beslag.

De recepten van Bakaliaros tiganito en Skordalia gaan van moeder op dochter. Zo is het ook in ons bezit gekomen. Graag geven wij het weer door aan u! Gaat u aan de slag en maak dit heerlijke maar ook zo traditionele gerecht. Is het gelukt en wilt u het laten zien aan andere Griekenlandliefhebbers? Plaats een foto op onze facebookpagina.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten