De Griekse held Ajax

Ajax kennen we natuurlijk als de voetbalclub uit Amsterdam. Maar waar komt de naam Ajax eigenlijk vandaan?

Ajax was een held uit de Griekse mythologie, zoon van Telamon van Salamis en Periboea. Hij heeft een prominente rol gespeeld in de Trojaanse oorlog. Het verhaal van Ajax werd beschreven in de Ilias.

De Griekse held Ajax


Ajax was een grote en extreem sterke man. Zijn mentor was de Centaur Chiron en hij heeft gevochten aan de zijde van de grote held Achilles. Tijdens de Trojaanse oorlog werd hij gekozen om het gevecht aan te gaan met Hector, prins van Troje. Het gevecht heeft een dag geduurd. Aan het einde van de dag heeft oppergod Zeus het gevecht gestopt en was het gevecht onbeslist. Ajax en Hector hebben na het gevecht elkaar beloond met een gift als teken van respect. Ajax gaf Hector een paarse sjerp en Ajax kreeg van Hector een zwaard. De twee helden hebben later in de oorlog gevochten toen de Trojanen bijna bij de Griekse schepen reikten. Tijdens dit gevecht gooide Ajax een grote steen naar Hector die hem bijna fataal werd. In een later gevecht werd Ajax verslagen en werd hij gedwongen te vluchten waarna Hector een van de Griekse schepen in brand kon steken.

Ondergang van Ajax


Aan het einde van de Trojaanse oorlog en na de dood van Achilles, vochten Ajax en Odysseus tegen de Trojanen om het lichaam van Achilles terug te krijgen. Nadat Achilles werd begraven claimde Ajax en Odysseus beiden de wapenuitrusting van Achilles, die ooit aan Achilles geschonken werd door de god Hephaistos. Ajax zei dat hij de wapenuitrusting zou moeten krijgen voor alle grote daden die hij had verricht tijdens de Trojaanse oorlog. Odysseus, die een vlottere prater was dan de held Ajax, kon de Grieken overtuigen om de wapenuitrusting aan hem te schenken. Ajax, woedend en jaloers dat hij was, wilde wraak nemen op de Griekse leiders maar godin Athena maakte Ajax krankzinnig. Hij dacht dat hij de Griekse leiders doodde maar in plaats daarvan, doodde hij een kudde schapen. Uit schaamte tegenover zijn leger liet de held Ajax zich opzettelijk op zijn zwaard, dat hij van Hector kreeg, vallen en stierf.
keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten