De mythe van Demeter en Persephone

Het begin van de lente is volgens de Griekse mythologie nauw verbonden met Demeter, de godin van de vruchtbaarheid, landbouw en gewassen.

De ontvoering van Persephone

Demeter had samen met Zeus een dochter, Persephone, die door iedereen werd bewonderd vanwege haar schoonheid en charme. Ook Hades, de god van de onderwereld, raakte onder de indruk van Persephone. Toen zij op een dag met haar vriendinnen bloemen ging plukken, wist hij haar met medeweten van haar vader Zeus te ontvoeren.

De diepongelukkige Demeter zocht haar dochter overal en verzonk in diepe rouw. Op een dag kon de zonnegod Helios het verdriet van Demeter niet langer aanzien en verklapte dat Hades haar dochter met medeweten van Zeus had ontvoerd naar de onderwereld. Na het vernemen van dit nieuws ontstak de godin van de vruchtbaarheid in enorme woede: de natuur verdorde, niets bloeide en de gewassen droegen geen vrucht meer.

Toen de mensen honger begonnen te lijden en het einde nabij leek besloot Zeus een afgezant naar zijn broer Hades te sturen om te onderhandelen over de terugkeer van Persephone. Aangezien Hades zijn geliefde niet voor altijd kon missen werd een overeenkomst gesloten: Persephone zou 6 maanden van het jaar bij haar moeder verblijven en 6 maanden bij Hades in de onderwereld doorbrengen.

Deze overeenkomst verklaart volgens de Griekse mythologie de komst van de lente: Demeter is elk jaar zo gelukkig met de terugkomst van haar dochter uit de onderwereld dat alles in de natuur begint te bloeien en vrucht te dragen. Wanneer na 6 maanden echter opnieuw het moment van Persephone’s terugkeer naar de onderwereld aanbreekt, is haar verdriet zo groot dat alles weer verdort.
keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten