Het ontstaan van de Melkweg

De Griekse mythologie gaf de oude Grieken een houvast in het dagelijkse leven en voorzag in de behoefte aan een verklaring van de wereld om hen heen. Het is dan ook niet toevallig dat in een aantal mythes de ontstaansgeschiedenis van bijvoorbeeld het kwaad, ziektes en natuurverschijnselen naar voren komt. Wij vinden het leuk deze oude verhalen met u te delen en graag vertellen wij u hier iets meer over het ontstaan van de Melkweg. 

Wie bij donkere hemel de Melkweg aanschouwt, zal het niet verbazen dat in veel talen dit sterrenstelsel zijn naam te danken heeft aan het melkachtige spoor dat de sterren vormen. Van Melkweg, Milky Way, Milchstraße tot het Griekse Galaxias, al deze namen vinden hun oorsprong in de Griekse mythologie. Deze geeft namelijk een bijzondere uitleg aan het ontstaan van dit natuurverschijnsel.

Net als de aardse stervelingen hadden ook de Griekse Goden hun zwakheden. Zo nam de oppergod Zeus het niet zo nauw met de echtelijke trouw en stond hij bekend om zijn amoureuze avonturen. Op een dag liet hij zijn oog op de knappe koningsdochter Alkmene vallen. Dat zij al getrouwd was kon de god niet deren en listig als hij was verzon hij een manier om haar te veroveren. Toen op een dag de echtgenote van Alkmene op reis was, nam Zeus de gedaante van haar man Amphytrion aan en wist haar te verleiden. Alkmene raakte zwanger en beviel van een jongen, Herakles, die later uit zou groeien tot de grootste held uit de Griekse mythologie.

De oppergodin Hera en bedrogen echtgenote van Zeus echter haatte de buitenechtelijke zoon van haar man en wilde niets met hem te maken hebben. Zeus gaf toen zijn zoon Hermes opdracht Herakles naar de berg Olympus te brengen en bij de slapende Hera aan de borst te leggen zodat het kind onsterfelijk zou worden. En zo geschiedde. Toen Hera echter wakker werd herkende zij het kind en ontstak in woede. Boos gooide zij de drinkende baby tegen de grond met als gevolg dat de moedermelk het heelal in spoot. Een wit spoor werd gevormd en de druppels veranderden in sterren. De Melkweg was ontstaan.

Een andere veelgehoorde versie over het ontstaan van de Melkweg wil dat Alkmene uit vrees voor de wraak van Hera haar zoon na de geboorte in een onbewoond gebied te vondeling legde. De godin Athene, later de trouwe raadgever van Herakles, kon het niet over haar hart verkrijgen het kind als prooi voor de wilde dieren achter te laten en overreedde Hera samen een wandeling te maken. Zogenaamd toevallig leidde zij Hera langs de plek waar Alkmene Herakles had achtergelaten. Diep onder de indruk van de knappe baby en niet wetende dat het hier om de buitenechtelijke zoon van haar echtgenoot ging, besloot Hera het hongerige kind de borst te geven. De hongerige baby echter zoog zo hard en gulzig dat hij Hera pijn deed. Van schrik liet zij abrupt het kind uit haar armen vallen waardoor de melk het heelal in spoot.

De druppels melk die op aarde vielen veranderden volgens de mythologie in witte lelies, de lievelingsbloemen van Hera. Dit verklaart waarom de Oude Grieken vaak de aan Hera gewijde tempels met witte lelies versierden.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten