Homerus' Odyssee

Eén van de meest beroemde werken uit de westerse literatuurgeschiedenis, de Odyssee van Homerus, gaat over de avonturen van de Griekse held Odysseus. Omstreeks 800 v.Chr. beschreef Homerus de avonturen van Odysseus in de Odyssee.
Odysseus was de koning van Ithaki en hij vocht samen met Agamemnon in de Trojaanse oorlog. Tijdens deze oorlog verblindde hij een zoon van Poseidon, de god van de zee. Poseidon was woedend op Odysseus en hij probeerde hem zo veel mogelijk te hinderen tijdens zijn terugreis naar Ithaki, waar zijn vrouw Penelope en zoon Telemachus op hem wachtten.


De reis van Odysseus


Onderweg naar Ithaki komen Odysseus en zijn mannen terecht op het eiland van de lotuseters, waar de mensen overleven door lotusbloemen te eten. Een aantal krijgers van Odysseus begint ook te eten aan de lotusbloemen en raakt hierdoor bedwelmd. Odysseus moet de bedwelmde soldaten meeslepen naar de schepen, omdat ze niet meer van het eiland af willen.

Daarna komen Odysseus en zijn soldaten aan op het eiland van de cyclopen, waar zij in een grot schuilen. Als de cycloop Polyphemos de mannen ontdekt in de grot, duwt hij een groot rotsblok voor de ingang, om de mannen later één voor één op te eten. ’s Nachts voeren Odysseus en zijn mannen de cycloop dronken, steken zijn oog uit en vluchten de grot uit.

De schepen van Odysseus bereiken na een tijdje het eiland van de bewaarder van de winden, Aeolos. Aeolos ontvangt Odysseus en zijn soldaten vriendelijk en verzorgt ze voor een maand. Als Odysseus samen met zijn mannen vertrekt geeft Aeolos hem een zak met alle tegenwinden mee, zolang deze zak dicht blijft zitten heb je geen last van tegenwind. Op de tiende dag, net voordat ze Ithaki bereiken, opent een van de mannen de zak met tegenwinden waardoor het schip verder weg geblazen wordt dan ooit.

Zeven dagen later bereikt Odysseus het eiland van de Laistrygonen, een stam van mensetende reuzen. De reuzen smijten met grote stenen en eten de bemanning van elf van de twaalf schepen van Odysseus op. Odysseus en zijn bemanning zijn de enigen die weten te ontkomen aan de Laistrygonen.

Vervolgens bereikt het enige overgebleven schip van Odysseus het eiland Aeaea, wat bestuurd wordt door de tovenares Kirkè. Zij verandert enkele mannen van Odysseus in varkens, maar Odysseus heeft van Hermes een toverkruid gekregen dat hem immuun maakt voor de betoveringen van Kirkè. Overdonderd door de moed en vastberadenheid van Odysseus valt Kirkè als een blok voor Odysseus en stemt ermee in om Odysseus’ mannen weer terug te veranderen in mensen.

Odysseus’ schip vaart langs het eiland van de sirenen, die – zoals Kirkè Odysseus heeft verteld – mannen betoveren met hun prachtige zang waardoor ze te dichtbij komen en op de klippen lopen. Odysseus geeft het bevel aan zijn bemanning om bijenwas in hun oren te stoppen zodat ze het gezang niet kunnen horen. Odysseus zelf knoopt zich aan de mast van het schip zodat hij ongedeerd kan ontsnappen maar toch het prachtige gezang kan horen.

Hierna moet het schip van Odysseus tussen de draaikolk Charybdis en het zeskoppige monster Scylla doorvaren. Het lukt Odysseus uiteindelijk om hier doorheen te varen, maar niet voordat Scylla zes van Odysseus mannen weet op te eten.

Compleet uitgeput komen Odysseus en zijn mannen aan op het eiland Scheria, Waar zij vriendelijk ontvangen worden door koning Alcinoüs. Hij vindt het verhaal van Odysseus zo interessant en heldhaftig dat hij besluit om hem een schip te geven met bemanning om na 20 jaar terug te kunnen varen naar Ithaki.

Eindelijk bereikt Odysseus Ithaki laat in de nacht, de bemanning van het schip legt hem neer op het strand en vertrekt terug naar Scheria. Als Odysseus wakker wordt staat de god Athene naast hem, die hem verkleed als bedelaar – zowel voor zijn veiligheid als om hem te laten zien wat er is gebeurd in zijn afwezigheid.

Penelope besluit uiteindelijk te trouwen met de man, die sterk genoeg is om de boog van Odysseus te spannen. Geen enkele man krijgt het voor elkaar de boog te spannen, tot Odysseus, nog steeds vermomd als bedelaar, de boog pakt en de boog in één beweging spant. Samen met zijn zoon Telemachus vermoord hij alle mannen die probeerden met zijn vrouw te trouwen.

Na 20 jaar kunnen Odysseus en Penelope elkaar eindelijk weer in de armen sluiten. Athene vraagt Eos, de godin van de dageraad, de dag wat langer te laten duren, zodat Odysseus en Penelope kunnen genieten van een lange nacht vol tranen, verhalen en liefde.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten