Klein paradijs op de fiets

Ithaki is een van de kleinste Ionische eilanden en aan een auto zult u veel plezier beleven. Maar voor de sportieve onder ons is er sinds dit jaar een prachtig alternatief. Sinds dit jaar zijn er degelijke elektrische fietsen beschikbaar die u op 1 accu over het hele eiland brengen. De dikke banden zorgen ervoor dat ook steentjes op de weg of kleinere wegen goed begaanbaar zijn.

/

Rond 11 uur haalde ik een van deze fietsen op en begon mijn tocht over het eiland. Eerst de heuvel op richting het Noorden. Nu fiets ik veel en graag op dit prachtige eiland, maar wat een uitvinding zijn e-bikes. Met 1 druk op de knop reed ik haast moeiteloos de eerste heuvel op en werd al snel beloond met een prachtig uitzicht over de baai van Vathi. Vele plekjes had ik al ontdekt maar het strand van Ioannes, net na Lefki was nieuw voor mij. Na ongeveer 30 minuten kwam ik aan bij de haarspeldbocht die mij naar dit strandje bracht. Maar niet voordat ik per auto werd ingehaald door een van de gasten. Uiteraard werd er druk gezwaaid, getoeterd en gebeld.

Aangekomen bij de trappen voor het Ioannes strand zette ik mijn fiets uit en op slot. Er stond een rood autootje wat mij enigszins bekend voorkwam; het zou wel eens kunnen dat ik gasten tegen zou komen op dit strand. Ik liep de trappen af naar het langgerekte kiezelstrand. Aan weerszijden van het strand liggen grotere rotsen die zich uitstekend lenen voor een foto met op de achtergrond het buureiland Kefalonia. Na een kleine wandeling op het strand hoorde ik mijn naam en, natuurlijk, daar lagen vier gasten heerlijk te genieten van het uitzicht en de zon. “Of ik ook koffie had meegenomen.” Na een kort praatje en uiteraard de nodige foto’s vervolgde ik mijn weg richting het Noorden.

De volgende stop was Stavros. Bij Ester, de wandelgids, was ik van harte welkom voor een glaasje fris en een plakje bananencake en zij vertelde mij hoe ik het beste bij de baai van Afales kon komen. Deze baai is prachtig gelegen in het Noorden van Ithaki en zichtbaar vanaf Exogi. De weg was een stuk smaller met de nodige gaten en scheuren maar ik merkte al snel dat de dikke banden van de e-bike hier goed tegen bestand waren. De lucht kleurde ondertussen donkergrijs en dreigend maar dit leverde prachtige foto’s op en gelukkig bleef het droog.

Via de kleinste dorpjes in het Noorden vervolgde ik mijn weg richting Frikes. Het meest idyllische dorpje van het Noorden is zonder twijfel Kioni, maar Frikes is zeker net zo mooi en een stukje rustiger. Ik genoot van mijn vegetarische lunch bij een mooie taverne, direct aan het water gelegen, die eigendom is van een Griekse man en een Australische vrouw. De souvenirwinkeltjes werden ook niet overgeslagen, maar pas nadat ik plat op mijn buik op de aanlegsteiger had gelegen om nog een paar foto’s te nemen vervolgde ik mijn weg.

Eerst reed ik een stukje richting Kioni omdat ik de prachtige kustweg graag nog een keer wilde zien, maar halverwege ben ik omgedraaid. De rest van de accu had ik nodig om via Anogi terug te keren naar Vathi. Vlak voor Anogi nam ik de afslag naar de helikopter landplaats en direct weer rechts. Hier vinden we de bijzondere Menhirs. Deze zijn vooral bekend van de verhalen van Asterix en Obelix, maar ook hier op Ithaki te vinden. De grootste en meest indrukwekkende is negen meter hoog!

In Anogi stopte ik voor nog een drankje en om nogmaals het prachtige kerkje te bewonderen. Maar daarna ging ik verder, rustig fietsend over de weg die Anogi met het klooster van Kathara verbindt. Af en toe schoten er geiten in blinde paniek over de weg en dan recht omhoog tegen de berg. Tussen Anogi en het klooster van Kathara vindt u een stenen afbeelding van Odysseus en op de achtergrond de baai waaraan Vathi gelegen is.

Vlak voor het klooster werd ik nogmaals luid toeterend begroet door gasten in de auto en deze stonden verderop klaar om foto’s te maken. Samen genoten we van het mooiste uitzicht van Ithaki.

Terug in Vathi liep het tegen zessen en na een Griekse salade aan het water besloot ik dat dit toch wel een van de mooiste dagen tot nu toe was geweest. Fietsend over Ithaki! Het is mooi, de wegen zijn rustig en het eiland is klein genoeg om helemaal rond te rijden op de e-bike. Doen!

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten