Overzicht nieuws
Home > Klantenservice> Kafenion> Nieuws> Een nieuw dolfijnenrecord

Een nieuw dolfijnenrecord

Korte tijd geleden werd in Griekenland een school van tientallen volwassen en jonge dolfijnen waargenomen, de grootste school dolfijnen die hier ooit geregistreerd is.

Dolfijnen werden al in het Oude Griekenland bewonderd om hun schoonheid en intelligentie. We zien ze dan ook vaak in afbeeldingen op munten en fresco’s zoals de bekende Minoïsche muurschildering in het Paleis van Knossos op Kreta. De Oude Grieken dichtten dolfijnen magische krachten toe en geloofden dat ze een verbinding tussen de menselijke wereld en de goddelijke wereld vormden. Zo zouden het boodschappers van Poseidon zijn en op het doden van een dolfijn stond zelfs de doodstraf. Griekenland was hiermee het eerste land ter wereld waar dolfijnen onder wettelijke bescherming vielen!

Dolfijnsoorten in Griekenland

In Griekenland komen 5 soorten dolfijnen voor: de Bottlenose (Tuimelaar), de Gewone dolfijn, de Gestreepte dolfijn, de Snaveldolfijn en de Dolfijn van Cuvier. Deze laatste zult u echter niet snel tegenkomen aangezien deze op grote dieptes leeft.

Behalve de Dolfijn van Cuvier, waar te weinig gegevens over bekend zijn, nemen alle vier soorten schrikbarend af in aantallen. Anders dan zijn naam doet vermoeden, wordt de Gewone dolfijn zelfs met uitsterven bedreigd.

Gelukkig komt er goed nieuws uit het gebied rond het Nationale Marine Park bij Alonissos. In dit beschermde natuurgebied wordt, in tegenstelling tot de overige gebieden, een toename van het aantal dolfijnen geconstateerd. Biologen gaan ervan uit dat het aan banden leggen van de visserij hierin een belangrijke rol speelt. Hierdoor is het aantal vissen, de belangrijkste voedselbron voor dolfijnen, weer in grote getale toegenomen.

Het is het dan ook vast niet toevallig dat de grootste school dolfijnen die ooit in Griekenland werd geregistreerd juist in de buurt van dit gebied werd waargenomen. Een hoopvol teken voor de toekomst!

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten