Griekenland in beeld

Ook onder filmproducenten is het indrukwekkende Griekse landschap niet onopgemerkt gebleven en er werden dan ook al heel wat films en series in Griekenland opgenomen. Sommige hadden zelfs zoveel succes dat nog onbekende Griekse plaatsen ineens wereldbekend werden. Graag geven wij u met onderstaande films enkele kijktips.

Captain Corelli’s Mandolin

Het geromantiseerde verhaal van deze film speelt zich af op Kefalonia en is gebaseerd op ware gebeurtenissen die gedeeltelijk in het gelijknamige boek worden beschreven. Gedurende de Tweede Wereldoorlog en de Italiaanse bezetting van het eiland wordt de Italiaanse legerofficier Antonio Corelli verliefd op het Griekse meisje Pelagia. De trotse Pelagia probeert haar gevoelens voor de ‘vijand’ te negeren, maar de Italiaan weet ondanks alle moeilijkheden met zijn muziek haar hart te veroveren. Scènes uit de film werden onder andere rond Sami en Antisamos opgenomen. 

Kefalonia

Before Midnight

Deze film is het laatste deel van de trilogie Before sunrise, Before sunset en Before midnight en werd voornamelijk rond Kardamili op de Peloponnesos opgenomen. De trilogie volgt de belangrijke keerpunten in het leven van Jesse en Celine vanaf het moment dat zij elkaar als jonge twintigers leerden kennen. In het laatste deel is het stel inmiddels halverwege hun leven en staat voor een aantal belangrijke beslissingen met ingrijpende gevolgen. Tijdens een vakantie bij vrienden in Griekenland maken zij de balans van hun relatie op. Is hun huwelijk sterk genoeg om alle obstakels te overwinnen?

De Peloponnesos

Mamma Mia

Een romantische musical die op onder andere Skopelos en Pilion werd opgenomen. Dochter Sophie staat op het punt te trouwen en wil door haar vader naar het altaar begeleid worden. In het geheim nodigt zij drie mannen uit het rumoerige verleden van haar moeder uit, in de hoop zo de identiteit van haar vader te achterhalen. Ondertussen heeft haar moeder twee oude hartsvriendinnen uitgenodigd met als gevolg dat nieuwe liefdes ontluiken terwijl oude romances weer opbloeien. Een van de bekendste scènes uit de film is die van de bruiloft in het op een rots gelegen Agios Ioannis-kerkje op Skopelos.

Skopelos

Zorba de Griek

Deze klassieker uit 1964 speelt zich af op Kreta en is gebaseerd op de bekende roman van de Griekse schrijver Nikos Kazantzakis. Het verhaal volgt de lotgevallen van twee personen met een compleet tegenovergesteld karakter: Basil, een wat kleurloze en schuchtere Engelsman en Zorbas, een impulsieve Griek die volop van het leven weet te genieten. De film verwierf grote bekendheid met de slotscène waarin Anthony Quin in de rol van Zorbas op West-Kreta de Sirtaki danst. Een aantal scènes uit de film spelen zich eveneens af in het plaatsje Stoupa op de Peloponnesos.

West-Kreta

Maestro in Blue

Met in de hoofdrol de Griekse regisseur Papakaliatos speelt deze successerie op Netflix zich hoofdzakelijk af op het eiland Paxos. Er zijn onder andere prachtige beelden te zien van de Blue Caves, het Erimitis-strand en het Agios Nikolaos-kerkje in Magazia. Enkele scènes werden ook op Corfu opgenomen. Het verhaal volgt de muzikant Orestis die zich op het eiland vestigt om daar een muziekfestival te organiseren. Zijn romance met de veel jongere en ambitieuze dochter van de burgemeester brengt beroering in de plaatselijke samenleving en tegen zijn wil raakt hij verwikkeld in de problemen van een groep eilandbewoners. Een moord maakt de toestand nog gecompliceerder.  

Paxos

For your eyes only

In deze spionagefilm onderzoekt James Bond waarom een Brits schip voor de kust van Griekenland tot zinken werd gebracht. Enkele scènes werden op Corfu opgenomen en laten beelden zien van onder andere het oude fort, het Vlacherna klooster en het Achillion, maar de film verwierf vooral bekendheid vanwege de scène bij de Meteora-kloosters. Dit had nog heel wat voeten in aarde omdat de monniken van het Varlaam-klooster weigerden hieraan mee te werken. Uit protest bedekten ze het klooster met onzichtbaar plastic en weigerden iedereen van buitenaf de toegang. Uiteindelijk liep het met een sisser af en werd de scène volgens plan opgenomen.

Corfu
Vakanties Griekenland

Deel met vrienden of reisgenoten