Bieren in Griekenland

De temperaturen in Griekenland zijn heerlijk en wat is dan fijner dan neerstrijken op een terras om daar te genieten van de zon, het uitzicht en iets lekkers.

Voor Grieken is alles wat met eten en een goed gezelschap te maken heeft, een sociale gebeurtenis. Vaak gaat dit gepaard met het drinken van een glaasje wijn of bier. Griekse biertjes worden door de gasten die het land bezoeken vaak geprezen vanwege hun voortreffelijke smaak. Uiteraard zijn de bekende biermerken zoals Amstel en Heineken ook daar verkrijgbaar, maar kent het land ook enkele biertjes die lokaal gebrouwen worden. Wist u overigens dat een Heineken, door de Grieken uitgesproken als ‘Geineken’, in de volksmond ook wel een prasino genoemd wordt. Dit betekent letterlijk een groene, naar de kleur van de fles.

Fix

Voor hen die al heel lang in Griekenland komen, is dit Griekse biermerk wellicht bekend. Voor de Grieken is het vooral een gevoel van jeugdsentiment als ze het over dit bier hebben. Naast Amstel was dit het meest populaire bier van hun jeugd. Nadat de brouwerij een lange tijd gesloten is geweest, is in 2010 de productie weer hervat. In populariteit heeft het een flinke inhaalslag gemaakt. Ook nu weer wordt het veel geschonken in Griekenland. Het is er in diverse varianten.

Alpha

Alpha bier is een van de oudste biermerken in Griekenland en het is het eerste merk met een Griekse naam. Het wordt veel geschonken in Griekenland en doordat het een licht bier is is het goed te combineren met veel gerechten. Het is ook vaak van de tap verkrijgbaar.

Mythos

Een van de bekendste biermerken in Griekenland is Mythos, dat gemaakt wordt in Thessaloniki. Vanaf het ontstaan van de brouwerij heeft deze verschillende prijzen gewonnen voor hun bier. Mythos is ontwikkeld door een Griekse brouwer met behulp van de kennis van Europese bier scholen. Ook de Mythos Radler is al een tijdje op de markt en is met zijn verfrissende smaak heerlijk op een warme zomerdag.

Corfu Beer

In het noordwesten van Corfu is een klein dorp genaamd Arilas, waar een kleine bierbrouwerij staat. Met de opening van de brouwerij in 2006 nam eigenaar Claudios zich voor om iets aparts te produceren. Zo bedacht hij bier met honing en bier met de smaak van chocolade en koffie. Ook internationaal werd Claudios opgemerkt en zo werd hij gevraagd een bier te brouwen voor de Olympische Spelen in Londen. De Engelse organisatoren waren gefascineerd door het idee dat de van oorsprong Griekse Olympische Spelen werden vergezeld door uniek Grieks bier. Na lang nadenken over de naam van het bier, lag het eigenlijk voor de hand, het werd Coreivos, de naam van de eerste winnaar van de Olympische Spelen.

Nissos

Een bier dat 100% natuurlijk is en wordt gebrouwen op Tinos. Er wordt alleen gebruik gemaakt van ingrediënten van de beste kwaliteit waardoor de perfecte geur en de smaak worden gecreëerd.

Fresh Chios Beer

Sinds 2011 wordt er in de Kambos bier gebrouwen en sinds 2012 wordt dit ook geëxporteerd. Het is een van de weinige verse bieren in Griekenland. Een van onze gasten, de heer Appeldoorn, proefde Fresh Chios Beer tijdens zijn vakantie en beschrijft het als een natuurzuiver ongefilterd bier met een bijzonder lekkere frisse smaak, bijna een Wieckse Witte, maar toch een heel eigen karakter.

Rethymniakí (Ρεθυμνιακή)

Een blond en donker bier dat alleen op Kreta wordt gebrouwen en gedronken. Vernoemd naar de plaats waar de brouwerij is gevestigd.

Septem

De naam van dit bier betekent in het Latijn ‘7’, het magische getal dat creatie symboliseert. De bieren zijn dan ook genoemd naar de dagen van de week en zijn er in onder andere pilsner, red ale en honey golden ale.

Neda

Neda bier is afkomstig uit Messinia op de Peloponnesos, maar is geliefd in het hele land. Het bier is goudkleurig en is genoemd naar de Neda-rivier. Volgens de mythogoloy is Neda de godin van het water. We weten niet of dit water hiermee werd bedoeld. De smaak is in ieder geval goddelijk te noemen.

Vergina

Men gaat ervan uit dat in Rodoni, gelegen in centraal Macedonië, het eerste Griekse bier werd gebrouwen. Tot op de dag van vandaag wordt hier premium, rood en witbier gebrouwen. Sinds kort is de brouwerij gestart met het brouwen van Vergina Weiss, een bier met bananensmaak.

Gingerbeer

Vooral op Corfu is men gek op een non alcoholisch biertje met de naam τσιτσιμπύρα (tzjitzjibiera). Koud gedronken is het een goed dorstlesser. Op Corfu maken ze een eigen variant hiervan en is op het hele eiland verkrijgbaar. Zoet maar een beetje pittig, zoals de smaak van gember is.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten