Het sinaasappelfestival in Mili op Samos

In het zuiden van Samos, op 7 kilometer afstand van Pythagórion, ligt het dorpje Míli. Het is gelegen tussen de Chóra-vallei en de oude rivier Imvrassos. De traditionele Griekse kleuren zijn overal in het dorp zichtbaar en maken het een van Samos’ mooiste plaatsen. Het dorp wordt omringd door duizenden citrusbomen. Sinaasappels worden vanuit hier geëxporteerd naar andere delen van Griekenland zoals Patmos en Kalymnos, en zelfs ook naar Nederland.

In het begin van de lente viert de bevolking van Míli de rijkdom die de natuur hen biedt. Zo vindt op de eerste zondag van april, in de school van het dorp, het sinaasappelfestival plaats. Tijdens dit festival wordt er volop sinaasappelsap geschonken en er worden diverse lekkernijen gemaakt van sinaasappels die volop te proeven zijn en een onderdeel vormen van de feestelijkheden. Zo kan men jam en andere zoetigheden proeven en natuurlijk is er portokalópita, sinaasappelcake, voor iedereen.

De Samioten stromen van alle kanten naar Míli om het sinaasappelfestival te vieren. En na dit eeuwenoude feest bezoekt men de tavernes in het nabijgelegen dorp Iréon, om hier met uitzicht op zee, te genieten van een ouzo vergezeld van overheerlijke mezédes.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten