Traditioneel Corfu

Het eiland Corfu, door de Grieken overigens Kérkyra genoemd, is een levendig eiland. De Corfioten zijn duidelijk Grieken met een Venetiaanse invloed. Niet alleen is dit merkbaar in het temperament van de Corfioten, maar ook de architectuur van het eiland ademt dit uit. Zijn blauw en wit de kleuren die de Griekse eilanden kenmerken, dan is dat op Corfu oker en donkerrood. De smeedijzeren balkon staan vol met bloemenpotten, wat ons meteen brengt op de bijnaam van het eiland; bloemeneiland of groene parel in de Ionische Zee.

Corfu is rijk aan tradities. Zo wordt het paasfeest hier uitgebreid gevierd. De bevolking is al weken bezig met de voorbereidingen en met name in de laatste week voor het Grieks-orthodoxe paasfeest plaatsvindt, is het een drukte van belang. Tijdens de Megala Evdomada, oftewel de Grote Week, vasten veel Grieken en wordt vlees en vis uit het dagelijks menu geschrapt. Men eet overigens wel schelpdieren en inktvis. Gezien deze niet over ‘botten’ of graten beschikken, mag dit wel gegeten worden.

Behalve de processies in de dorpen, vinden in de stad ook diverse optochten plaats. De mensen drommen langs het Liston om vooral de Epifani te zien en als het even kan zelfs te kussen. Schooljeugd loopt in schooluniform mee in de optocht en ook de vele fanfares luisteren het geheel op door stemmige muziek. Hierop is weken geoefend en de blazers hebben hun instrumenten fraai opgepoetst. Als buitenstaander is het om kippenvel van te krijgen, zo indrukwekkend is dit tafereel.

Op zaterdagochtend heerst een heel andere sfeer in de stad. Kruiken vol met water worden van hoog naar beneden gegooid en vallen te pletter op de straten van de binnenstad. Men kan hier ook kleine potten kopen en in huiselijke sfeer ‘een potje breken’. In heel Griekenland worden beelden van dit evenement in Corfu-stad uitgezonden.

Op zaterdagavond vind de paasmis plaats. Om middernacht wordt de paaskaars aangestoken en een ieder mag zijn zelf meegebrachte en fraai versierde kaars hieraan om het licht mee naar huis te nemen. Daarna gaat men aan de traditionele mageritsa, soep van organen. Uiteraard ontbreekt het tikken van de rood geverfde eieren niet.

In de zomermaanden zijn er in verschillende dorpen vele panigiri, dorpsfeesten met een veelal religieuze achtergrond. Vaak wordt de naamdag van de beschermheilige van het dorp hiermee gevierd. Vraag aan de reisleiding ter plaatse wanneer er bij u in de buurt een panigri is. Muziek, dans en lekker eten zijn de ingrediënten van deze dorpsfeesten, sommige grootser gevierd dan andere.

Het pastafestival is ook een evenement van bijzondere aard. Dit wordt jaarlijks gevierd, soms zelfs twee keer. De beste koks van het eiland laten hun kunsten zien in het maken van verschillende soorten pasta plus saus. Het lokaal gebrouwen bier vloeit hier tevens rijkelijk.

Corfu kent veel filharmonische orkesten. Een bezoek aan de stad en de kans is groot dat zij uitrukken voor een concert. Het Liston en de achterliggende straten worden vaak verrast met een muzikale traktatie door een orkest op weg naar een optreden.

Vanuit onze accommodaties op Corfu bent u prima in de gelegenheid om een bezoek te brengen aan verschillende, lokale festiviteiten.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten