Volle maan viering in Griekenland op donderdag 15 augustus 2019

Εr wordt wel vaker beweerd dat de maan (in het Grieks το φεγγάρι) nooit zo mooi en helder is als tijdens volle maan (in het Grieks πανσέληνος) in de maand augustus! Dit komt omdat de maan dan op de kortste afstand van de aarde, de zogenaamde perigeum, staat. Dit jaar zal de maan op 15 augustus iets kleiner zijn, maar 2 dagen later op 17 augustus zal de maan op zijn hoogste punt staan, dat wil zeggen, het verste punt van zijn baan vanaf de aarde. Daarom lijkt de maan op 15 augustus relatief kleiner te zijn dan wanneer de volle maan samen valt met de aarde en hij zich op het dichtstbijzijnde punt van onze planeet bevindt.

Overigens heeft augustus dit jaar nog een volle maan, te weten op 30 augustus, op deze dag zal de maan groter lijken omdat hij zich dan op het dichtstbijzijnde punt van de aarde bevindt.

In 2019 wordt de volle maan viering van augustus op donderdag 15 augustus 2019 gevierd en in sommige gevallen begint de viering al vanaf de zondag er voor en eindigt deze op 19 augustus. De Griekse regering heeft sinds 1996 een traditie in het leven geroepen om een aantal van haar archeologische sites en musea tijdens de avond van volle maan viering in de maand augustus gratis open te stellen voor publiek.

Dit jaar zullen 148 archeologische opgravingen, monumenten en musea in Griekenland vaak tot middernacht open zijn en bij ongeveer honderd hiervan gaat dit gepaard met evenementen zoals concerten, poëzie, theatervoorstellingen, exposities, filmvertoningen en rondleidingen.

Het volledige programma vinden gasten op de website van het Griekse ministerie voor Cultuur en Sport: Greek Culture


keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten