Wijn in het water

‘De Grieken uit de oudheid voegden iets toe aan hun wijn… wat voegden zij toe?’

Wij kregen allerlei soorten leuke reacties, maar wat we het meeste als antwoord terugkregen was hars. Begrijpelijk, want een wijn met een harssmaak is typisch Grieks en erg populair. We hebben het natuurlijk over retsina. Retsina werd 7000 jaar geleden al gemaakt en is inmiddels een erkent streekproduct. Net als ouzo is Retsina een van de Griekse nationale dranken. Retsina komt origineel uit de buurt van Athene.

Een fout antwoord dus? Nee zeker niet! Maar het antwoord wat we zochten was een andere. Namelijk heel simpel, water.

In het oude Griekenland was het normaal om je wijn aan te lengen met water als de mannen gingen drinken in een symposion. Een symposion is een bijeenkomst van vrije mannen waar veel drank genuttigd werd. Door de wijn aan te lengen konden de mannen uren discussiëren en drinken zonder dronken te worden.

Alleen op speciale gelegenheden, zoals dorpsfeesten, dronken de Grieken de wijn puur. Maar als men in een heldere staat moest verkeren, lengde ze het aan met water. Deze aangelengde wijn was overigens niet alleen voor mannen, maar ook voor vrouwen en kinderen.

Ze gisten de wijn in amphoren onder water in de zee. Ze legden de wijn diep in de zee vanwege het gebrek aan zuurstof en zonlicht Onderwater kon de wijn gisten in een uiterst stabiele temperatuur.. Ze gebruikte hiervoor speciale potten en dichtte de bovenkant met wax. Op deze manier gistten ze vroeger alle wijnen. Deze methode wordt vandaag de dag over de hele wereld nog maar door 1 wijnmakerij gebruikt en die kunt u bezoeken. Lees hierover in onze brochure Kefalonia 2019.keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten