Overzicht nieuws
Home > Klantenservice> Kafenion> Nieuws> Wijn maken in Villa Dafni

Eigen wijn bij Villa Dafni en Villa Lemonia

Volgens de Griekse mythologie is wijn een geschenk van de god Dionysos. Niet alleen vanwege de wijn werd hij vereerd, maar ook als de god van de landbouw, vruchtbaarheid en het plezier. Vaak wordt hij afgebeeld met een wijnglas in de hand, breeduit lachend en een druivenrank om zijn hoofd of schouders. De wijncultuur in Griekenland is gebaseerd op de oude mythes die over Dionysos de ronde doen. Zo zou hij aan diverse gebieden de gave hebben gegeven van vruchtbare grond en waar goede en sappige druiven konden groeien. Er zijn diverse regio's die bekend staan vanwege hun goede wijn. Deze worden niet alleen in Griekenland gedronken, maar ook geëxporteerd naar het buitenland. Sommige wijnhuizen hebben zo'n kleine productie dat deze slechts exclusief aangeboden worden in de markt. Vanwege de temperatuur en droge lucht zijn het zuiden en het oosten van Griekenland goed geschikt voor het telen van de druiven. Een tocht over Kreta, met name het zuiden, brengt u ook langs diverse ambeli's, zoals de wijngaarden in Griekenland worden genoemd.

Rondom de villa's Dafni en Lemonia in Lefkogia op Zuid-Kreta is een grote tuin. Een deel hiervan is sinds enkele jaren begroeid met druivenplanten. Dit jaar waren de planten voldoende gegroeid en hadden een goede oogst om een poging te doen er wijn van te maken. De witte en blauwe druiven zijn samengevoegd en we hopen op een smakelijke rosé.

Druiven telen is een liefhebberij. Zonder liefde van de teler komen de druiven niet goed tot hun recht. De druiven bij Villa Dafni en Villa Lemonia zijn dan ook gekoesterd; netten omspannen de planten zodat zon en regen niet van te grote invloed zijn en de oogst bederven. Wekelijks wordt er gekeken of zij voldoende groeien en er genoeg water wordt gegeven. Deze liefde heeft geleid tot een mooie oogst. Onlangs zijn de druiven geplukt en in de patitiri achter de villa's geperst. Een patitiri is een bak waarin de druiven worden verzameld en geperst met de voeten. Via een afvoer komt de sap in de vaten, waar het sap het gistingsproces in gaat. Momenteel rijpt de wijn en wachten we tot deze op de gewenste smaak is gekomen. De vaten staan opgeslagen en bij een bezoek aan Zuid-Kreta hebben we een eerste proef uitgevoerd. We kunnen u melden dat we tevreden waren.


  • Het plukken van de druiven
  • Plukken, plukken, plukken
  • Plukken en keuren van de druiven
  • Lossen maar!
  • Kneuzen en persen
  • Persen van de druiven
  • Het gistingsproces kan beginnen
  • Rijpen van de wijn
/
keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten