Overzicht nieuws
Home > Klantenservice> Kafenion> Nieuws> Het verhaal achter ons kantoor

Het verhaal achter ons kantoor

Met zicht op het Torentje van Blanckenburgh, het enige overgebleven deel van het historische gelijknamige kasteel, weten onze medewerkers in Beuningen zich dagelijks omringd door een stukje Nederlandse geschiedenis. Niet alleen is ons kantoor op een historische locatie gelegen, het is ook nog eens gevestigd in een gemeentelijk monument. Graag vertellen wij bij wijze van uitzondering daarom nu eens niet over het fraaie Griekenland, maar over het verhaal achter onze werkplek.

Op een strategische locatie, waar ooit een strategische Romeinse route was, lag vroeger Kasteel De Blanckenburgh. Dit imposante fort werd circa 1500 gebouwd door de Maas-Waalse familie Van Appeltern. Het kasteel was niet het eerste verdedigingswerk dat hier gebouwd werd: in de 12e eeuw had een adellijke familie Van Boninghe hier ook al eens een burcht gebouwd. Een leuk weetje is dat deze familie de naam van het dorp, Boninghe (Beuningen), aannam toen zij zich hier vestigden.

Kasteel De Blanckenburgh bestond uit een voor- en hoofdburcht en werd omringd door dubbele slotgrachten. Oorspronkelijk had het twee vrijstaande torens van baksteen, waarvan er nu nog een over is. Deze vormde de noordwestelijke hoektoren en tevens toegangspoort, waaraan ook de ophaalbrug bevestigd was. De toren, die vandaag de dag nog te zien is, is 12 meter hoog en heeft muren van ruim 80 centimeter dik. De schietsleuven getuigen van de verdedigingsfunctie van de toren. Op het dak is een smeedijzeren windwijzer geplaatst.

Na een bestorming in 1526 door de Nijmegenaren raakte het kasteel in verval. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd het voor een groot gedeelte verwoest, waarschijnlijk door Prins Maurits van Oranje, die slecht aan kon zien dat de beheerder van het kasteel, Otto van Wijhe, goede banden met de Habsburgse keizer onderhield. Toch bleef het kasteel tot ver in de 18e eeuw bewoond.

De laatste restanten van de voormalige hoofdburcht werden in 1863 gesloopt. In datzelfde jaar werd er op het terrein, ten noorden van de gesloopte burcht, een boerderij met schuur gebouwd, die de naam Den Blanckenburgh kreeg. Deze kreeg later de status van gemeentelijk monument.

In 2022 verhuisde Ross Holidays naar Beuningen en vestigde zich in de schuur van boerderij Den Blanckenburgh. Een bijzondere locatie waar we met veel enthousiasme een werkplek in Griekse sfeer creëerden. Er is zelfs een kafenion gemaakt. We kijken er met veel plezier naar uit u hier te ontvangen en samen met u een mooie vakantie naar Griekenland voor u samen te stellen. Als u vooraf een afspraak maakt met ons team, weet u zeker dat wij de tijd voor u hebben. Anders kan het gebeuren dat we andere bezoekers hebben en u moet wachten. Heel graag tot ziens!

Gewassen pentekening, met langs de bovenrand het opschrift: ‘Blanckenburg te Beuningen, Gelders.’, anoniem (mogelijk van of naar A. de Haen), ca. 1740 (Wikipedia, 2023)

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten