Overzicht nieuws
Home > Klantenservice> Kafenion> Nieuws> Patrick Leigh Fermor huis

Patrick Leigh Fermors huis in Kardamili open voor publiek

In het magische landschap van de noordelijke Mani, midden in een woud van cipressen en olijven, ligt het legendarische huis van Patrick Leigh Fermor (1915 – 2011) en zijn echtgenote Joan (1912 – 2003), dat een nieuw leven kreeg 8 jaar na de dood van misschien wel de belangrijkste reisschrijver van de 20e eeuw.

  • Patrick Leigh Fermor
  • Huis van Patrick Leigh Fermor
  • Patrick Leigh Fermor
  • Kardamili - Peloponnesos
  • Kardamili - Peloponnesos
  • Kardamili - Peloponnesos
  • Kardamili - Peloponnesos
/

De president van Griekenland Prokopis Pavlopoulos, huidige premier Kyriakos Mitsotakis en zijn echtgenote Mareva, voormalig premier Andonis Samarás, minister van Binnenlandse Zaken Takis Theodorikakis en minister van Cultuur Lina Mendoni waren allen aanwezig bij de opening van huize Fermor door het Benaki-museum.

‘Dit huis zou zó passen in de cyclus Kilchi van Yorgos Seferis’, sprak de president en hij las tijdens zijn speech regels voor uit het gedicht ’Huis dichtbij de zee’.

Al ver voor het tijdstip van de officiële opening vulde de tuin van het huis zich met genodigden om het fantastische uitzicht te bewonderen maar ook om te dwalen door de binnenvertrekken. ‘Vandaag wordt het huis overgedragen aan de wereld van de letteren en de kunsten, aan de wereld van de geest. Het zal een zegetocht worden,’ zei bestuursvoorzitter Irini Yeroulanou over het stenen gebouw dat volledig gerestaureerd werd op kosten van de Stavros Niarchos Stichting.

Het huis van Patrick Leigh Fermor


Het huis van Patrick en Joan Leigh Fermor is een schitterend gebouw met een tuin tot aan de zee. De lucht is bezwangerd met de geur van cipressen, olijf- en terpentijnbomen, witte oleanders en wilde bloemen. Leigh Fermor ontwierp het huis samen met architect Nikos Chatzimichalis en Joan nam het tuinontwerp voor haar rekening. Onder de bomen zette hij zijn zelfontworpen bureau neer en zat hij onafgebroken te schrijven. De schrijver schonk zijn woning aan het Benaki-museum. Voor de vorig jaar overleden directeur van het museum Ángelos Delivorriás was het een droom die uitkwam. Die droom en de wens van Fermor konden gerealiseerd worden door de Stichting Stavros Niarchos. De woning werd gerestaureerd en is nu een internationaal centrum geworden voor geesteswetenschappers.

Het geheel bestaat uit een hoofdgebouw, kantoor en een dienstwoning. In overeenstemming met de wensen van de schenkers en de schenkingsakte kan het huis gebruikt worden om onderdak te bieden aan onderzoekers die een rustige en gastvrije plek zoeken om te werken. In zijn welkomstspeech beklemtoonde de minister-president dat de Grieken de beroemde schrijver wel dankbaar mogen zijn en hij memoreerde Fermors verzetsdaden tijdens de jaren van de Duitse bezetting.

Irini Yeroulanou wees er namens het Benaki-museum op dat het beeld dat een bezoeker krijgt van huize Fermor het werk is van heel wat mensen en te danken is aan hun keuzes en beslissingen die ze op het juiste moment deden, aan hun toewijding, dromen, hun professionalisme, hun doorzettingsvermogen, ernst, maar ook hun fantasie.

Huis van Leigh Fermor bezoeken


Het huis van Leigh Fermor is open voor publiek, met rondleidingen en georganiseerde bezoeken, elke dinsdag en zaterdag om 11.00 uur. Reserveren verplicht op leighfermorhuse@benaki.gr of per telefoon (0030 210 367 1090), van maandag tot donderdag.


Bron: Lychnari
keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten