In de voetsporen van Odysseus

Al jarenlang vieren mijn man en ik vakantie in Griekenland. We vinden er zon, zee, rust en ontspanning en voelen ons helemaal thuis tussen de Grieken. Daarnaast is de geschiedenis van het land natuurlijk een bron van avontuur en voor je het weet stap je zomaar in voetsporen van Odysseus én doe je een prachtige ontdekking. Hoe een zonvakantie leidde tot de ontdekking van het homerische eiland Doulichion.

Sinds 1998 reisden we hoofdzakelijk met Ross Holidays, zo ook toen we in 2009 (en later, in 2013 nog eens) terugkeerden naar Lefkas. Terwijl we de reis voorbereidden herontdekte mijn man een homerisch vraagstuk: Waar ligt het door Homerus beschreven eiland Ithaka? De ligging van Odysseus-eiland Ithaka is, ondanks een eeuwenlange zoektocht, nog steeds onzeker maar Lefkas is een van de serieuze kandidaten. De Odysseia en de Ilias gingen mee in de koffer, een heel leuke tijdsbesteding om “op locatie” uit te zoeken of Lefkas echt het oude Ithaka kan zijn geweest.

Al lezend, daar op Lefkas (en later in Parga), dook gaandeweg de vakantie het mysterieuze eiland Doulichion steeds prominenter in de teksten op. De locatie van het homerische Doulichion is zo mogelijk nog onzekerder dan die van Ithaka want in alle theorieën over de locatie van Ithaka wordt de naam Doulichion steeds aan een overgebleven eiland of gebied toebedeeld. Vrij onbelangrijk dus? Een uitdaging voor mijn echtgenoot om daar, in de Griekse zon, het ‘onbelangrijke’ Doulichion te overpeinzen!

Uiteindelijk resulteerden deze overpeinzingen in een serieuze poging om de locatie van de Odysseus-eilanden vast te stellen. Ik werd tot navigator verheven en we gingen op pad. Onze zoektocht is te lezen op de (Engelstalige) website http://founddoulichion.nl/Rossholidays.html

Lees het verhaal en vind het mysterieuze eiland Doulichion. En als u ooit afreist naar de eilanden van Odysseus, ga dan zelf op zoek en neem deze tekst van Homerus in gedachten:

“Ik ben Odysseus, de zoon van Laërtes, de man van duizend listen, zo sta ik bekend bij de mensen en bij de goden. En ik woon op Ithaka, dat al van ver te zien is door de hoge Neriton met zijn groene bomen. Daar in de buurt is een dichte menigte eilanden, zoals Samos, Doulichion en het bosrijke eiland Zakynthos. Ithaka ligt in verhouding het verst naar het westen in zee, de eilandengroep meer richting ochtendlicht en zon.”

Lefkas 2015,
De heer Schortinghuis en mevrouw Gawehn

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten