Meteora: Eén groot WAUW-gevoel van twee dagen!

Voor de 3e keer hebben wij onze vakantie mogen genieten in Pilion waarvan 2 keer bij Maria in Huize Kamelia in Kala Nera waar het heerlijk vertoeven is. Tijdens ons eerste verblijf zijn we met onze huurauto naar Meteora gereden. Dit was prima te doen vanuit Kala Nera. Zo’n 2 ½ uur over goede (snel-) wegen, enkele reis. We waren erg onder de indruk van de bijzondere rotsformaties met daarop de gebouwde orthodoxe kloosters. Voor ons de reden om terug te gaan maar dan met een overnachting in Kastraki. Met nog een paar goede tips van Jola (hostess voor de gasten van Ross Holidays) op zak hebben we nog meer genoten.

  • Meteora
  • Meteora
  • Meteora
/

De kloosters


In de 14e eeuw bouwden de monniken deze kloosters om aan de vervolging van de Turkse bezetters te ontsnappen. Het is niet voor te stellen hoe de monniken door de eeuwen heen, handmatig de stenen één voor één naar boven takelden via een speciaal systeem. De monniken die er leefden gingen via smalle, inklapbare ladders en touwen naar boven en beneden. Van de 24 kloosters zijn er nog maar een paar bewoond. Gelukkig zijn er later wegen, bruggen en trappen aangelegd. Zo kunnen wij, toeristen, het gebied dat is opgenomen op de wereld erfgoedlijst van UNESCO goed bereiken. En dat doen ook vele toeristen! Bussen en auto’s rijden er af en aan. De kloosters zijn niet allemaal op dezelfde dagen en tijden geopend voor bezichtiging. Bij het Visit Meteora informatiebureau is een plattegrond van het gebied te verkrijgen. Erg handig.

Het Ypapanti klooster


Door de geboekte overnachting konden wij ’s avonds op een dekentje, op een rots bij de parkeerplaats van het klooster van Rousannou genieten van de vallei, kloosters tijdens de zonsondergang. Zo mooi! Voor de 2e dag hadden wij nog 1 wens en dat was het klooster van Ypapanti te bezoeken. Dit is het kleinste klooster en alleen te voet te bereiken. Dit klooster staat niet boven op een rots maar is er in/aan gebouwd. Je kunt dit klooster bezoeken onder leiding van een gids maar wij hadden er voor gekozen op het op eigen houtje te doen. De dame van het informatiebureau had aangeven dat je vanaf de parkeerplaats van het Grote Meteora klooster een pad naar het Ypapanti klooster zou kunnen volgen. Maar hoe dan? Er staan geen bordjes of pijltjes met een aangegeven route. We begonnen te twijfelen of dit wel juist was. Tijdens één van onze eerdere reizen met Ross Holidays had de hostess ons verteld dat als je ergens een miniatuurklooster op een zuiltje ziet staan, er een klooster op die route moet zijn. Dus wij op goed geluk het pad tegen de heuvel op gelopen.

De mooiste foto's


Na zo’n 3 kwartier gewandeld te hebben (gelukkig in de goede richting) werden we beloond met het uitzicht op het Ypapanti klooster. We hadden geluk, tijdens de wandeling was het bewolkt maar op het juiste moment ging de zon voor ons schijnen! Zo konden wij vanaf de tegenovergelegen heuvel de mooiste foto’s maken. Dit kan het beste tussen 09.00 en 10.00 uur omdat dan de zon op het klooster schijnt. Om half 11 is de zon weer weggedraaid en hangt het klooster in de schaduw. Op dat heuveltje hebben we zo intens genoten van het uitzicht en de stilte! Op dat moment waren we daar maar met z’n tweetjes. Voor ons het ware hoogtepunt van ons bezoek aan Meteora! Natuurlijk mocht het bezoek aan het klooster zelf niet ontbreken. Dus wij het heuveltje weer af een aantal trappen weer op. We kregen er een welkomstsnoepje aangeboden en uitleg over dit schattige, kleine klooster met daarin een super klein kerkje gebouwd.

Wilt u ook zo’n WAUW-gevoel?


Bezoek dan Meteora en trek als het even kan ook de wandelschoenen aan om dit bijzondere klooster dat aan de rots is geplakt, te bewonderen!

2019, Meteora
Mevrouw Van Noordenburg

Heeft u ook zo genoten van dit bijzondere reisverhaal? Lees ook de andere reisverhalen.
Wilt u zelf ook meedoen met de reisverhalen wedstrijd? Stuur dan nu uw bijzondere reisverhaal in en wie weet wint u wel een prijs!

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten