Home > Klantenservice> Kafenion> Savvas in Griekenland> Het spel met de rode eieren

Me ton Savva stin Ellada

Mijn naam is Sávvas en ik reis voor Ross Holidays door mijn steeds weer verrassende land en verwonder ik me over de mensen, de gebruiken en de verhalen.

Volgens de traditie maken de Griekse vrouwen elk jaar op Witte Donderdag de paaskoekjes genaamd koulourakia en schilderen zij eieren rood, wat volgens de bijbel het lijden van Jezus Christus symboliseert. In de morgen op Witte Donderdag hangen de vrouwen een rood stuk stof aan de deur of aan het balkon om aan te geven dat zij meedoen aan de traditie. Het schilderen van de eieren gebeurt op de donderdag zodat ze tijdens de grote ceremonie op de zaterdag sterker en uitgehard zijn.

Het koken van de eieren moet gedaan worden in een splinternieuwe pan en er moet altijd één ei extra gekookt worden voor de Heilige maagd Maria. Na het schilderen dient de verf veertig dagen in het huis bewaard te worden.

De eieren worden tijdens de grootste lunch van het jaar, de Paaszondag, aan tafel geserveerd. Alle familieleden nemen een geschilderd ei waardoor er één ei overblijft voor de Heilige maagd Maria. Hierna moeten de familieleden met één kant van het ei het ei van de andere familieleden proberen te breken. De een houdt zijn ei op en de ander slaat op het ei terwijl hij ‘Christós Anésti’ (de Heer is opgestaan) zegt. Vervolgens worden de eieren omgekeerd en antwoordt de tegenstander met ‘Alithós Anésti’ ( Hij is waarlijk opgestaan) terwijl hij op zijn beurt het andere ei probeert te breken. Degene van wie het ei heel blijft heeft het spel gewonnen en heeft de rest van het jaar geluk.

Vroeger gebruikten we om een beetje vals te spelen een ei van hout, dat gebruikt werd voor het repareren van sokken. We stalen dit houten ei een dag van te voren en verfden het rood zodat we het spel zouden winnen, helaas kwam onze moeder er altijd achter. Het breken van het ei symboliseert het nieuwe leven en de herrijzenis van Jezus. Kali anastasi!

/
keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten