Me ton Savva stin Ellada

Mijn naam is Sávvas en voor Ross Holidays reis ik door mijn prachtige land en verwonder ik me over de vele gebruiken, mythes en verhalen. Ik vertel u er graag meer over.

/

Een tijdje geleden maakte ik kennis met de mystiek van het Taïgetos-gebergte in de Pelopónnesos. Mij werd verteld dat de goden hier nog steeds aanwezig zijn.

Een van de toppen van de Taïgetos heeft de vorm van een piramide. Inderdaad, het indrukwekkende bouwwerk zoals te zien in Egypte. Er zijn wetenschappers die geloven dat deze top door de mens gemaakt en niet de natuurlijke vorm van de berg is. In tegenstelling tot de rest van de bergtoppen, zijn de hellingen in de buurt van deze top namelijk zonder stenen en rotsen. Dit terwijl de bodem van de berg verder rotsig en vol met keien is. Het lijkt erop dat iemand de bergtop heeft schoongemaakt voordat er ‘gebouwd’ ging worden.

Deze provincie heet Lakonía. La Konía; La betekent rots in Oud-Grieks en Konía komt van Konos wat kegel betekent. Dus land van de rotsige kegel. Dimitris Liantinis, professor in de filosofie, was geboren in Lakonía op 23 juli. Dit was tevens de geboortedag van Alexander de Grote. Het was het grootste plezier van Dimitris dit aan iedereen te vertellen. Zijn andere plezier was het oude Griekenland. Hij was ervan overtuigd dat het Taïgetos-gebergte de ontmoetingsplaats was van het wereldse en het paranormale. Hij vertrok naar zijn geliefde bergen en kwam nooit meer terug. Zijn lichaam is nooit gevonden. Volgens zijn tweelingbroer lag hij ergens in een grot op een diepte van 20 meter. Dit was wat zijn gevoel hem zei. De politie heeft het voor waar aangenomen en de zaak werd gesloten.

Een onverklaarbaar fenomeen

Ook het woord fenomeen is afkomstig uit het Grieks. Feo betekent iets aan het licht brengen, zichtbaar maken. Jaarlijks op 19 juli maken pelgrims een tocht naar de top waar het kerkje van Profitis Ilias is om de naamdag ervan te vieren op de 20e. Waarom gaan zij een dag ervoor al naar de top? Ten eerste vanwege de start van de feestelijkheden om 2 uur 's nachts en ten tweede om de zonsopgang hier mee te maken die het fenomeen van de piramide zichtbaar maakt. Een paar minuten voordat de zon zich laat zien, kleurt de lucht rood en is er een perfecte vorm van een enorme piramide te zien.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten