Ashley en Eline ontdekken Zakynthos

Daar zijn we dan! Vroeg in de ochtend komen we aan op Zakynthos met als doel zoveel mogelijk van de taferelen van de foto’s die we op kantoor gezien hebben, zelf te ontdekken. We hebben er zin in. We gaan op zoek naar al het moois wat het eiland te bieden heeft en zeker ook een kijkje nemen in de woningen die we aan gaan bieden.

Na aankomst op de luchthaven van Zakynthos, beginnen we onze tocht richting Keri. Deze plaats is eigenlijk verdeeld in twee dorpen, het traditionele dorp Keri op de berg en aan de kust Limni Keri, maar in de volksmond gewoon Keri genoemd. Dit is een gemoedelijke badplaats met een aantal tavernes en terrasjes, verzameld aan de kade. Hier strekt zich ook een mooi strand zich uit voor de kust. Wij hebben geen tijd om hier uitgebreid te gaan genieten van het zonnetje en de zee, maar het lijkt ons allebei heerlijk om dit in de toekomst zeker te gaan doen.

Ons volgende doel is een bezoek aan Katerina’s Inn; rustig gelegen tussen de wijngaarden achter de badplaats van Keri, op een korte afstand van het dorp en het strand. Als dit de kwaliteit is van hetgeen we de rest van onze tijd op Zakynthos gaan zien, zal het voor ons niet moeilijk zijn om u hierover enthousiast te vertellen. Mooie studio’s en twee appartementen die door mevrouw worden aangeboden zijn gezellig ingericht en ruim opgezet. Het zal hier goed toeven zijn tijdens een vakantie. Nadat we door de vriendelijke eigenaresse uitgezwaaid zijn, vertrekken we richting het schiereiland Vasilikos. Hier aangekomen valt het ons op hoe groen en idyllisch het schiereiland is. Tavernes liggen verspreid tussen de olijfbomen en olijfboomgaarden en doen gemoedelijk aan. We kunnen niet wachten tot het lunchtijd is en we bij een ervan zullen neerstrijken voor een onvervalste Griekse maaltijd.

We rijden meteen helemaal door naar de punt van Vasilikos en brengen een bezoek aan het strand van Gerakas, een van de mooie stranden die Zakynthos rijk is. Hier bevindt zich ook een stuk beschermd strand waar de Caretta Carreta schildpadden hun eieren leggen. Dit gebeurt gedurende het seizoen en dat is verbazingwekkend genoeg, tijdens de maanden juli en augustus als ook het strand door zonaanbidders. Het warme zand is dus voor mens en dier een aantrekkingspunt. Aan het strand bevindt zich tevens een klein informatiecentrum over de schildpadden bij het strand. Als wij er zijn worden we door een vrijwilliger ingelicht over de schildpadden. Op dit moment is er geen beweging zichtbaar op het strand en zijn er geen afgezette stukken die beschermd moeten worden.

We vervolgen onze route over het schiereiland. Hier bevinden zich niet alleen verschillende mooie stranden zoals Ionio, Agios Nikolaos, Dafni en Porto Zoro. Maar ook het merendeel van de vakantiewoningen liggen op dit deel van Zakynthos. Hier heerst een dorpse sfeer en zijn er veel mogelijkheden voor een wandeling. En niet te vergeten de afstand naar de stad is van hier niet al te groot. Dichtbij het mooie strand van Porto Roma, ligt Huize Dimaras. Het is omringd door een enorme olijfboomgaard die door de eigenaar wordt verzorgd. Zijn vrouw draagt de zorg voor de twee huizen die hier gelegen zijn. De premium studio’s die door ons worden aangeboden liggen in het tweede gebouw en zijn onlangs geheel opnieuw ingericht. De ligging op de tweede verdieping draagt bij aan het mooie uitzicht. Het is hier genieten geblazen in de rust van de boomgaard waar ook enkele ligbedden staan, de goede verzorging door de eigenaresse en op korte afstand van het prachtige strand. Wij blijven even op het balkon van de studio’s hangen om te genieten van alle geuren en kleurentinten van de tuin.

Om in de sfeer van de olijfboomgaarden te blijven, brengen we een bezoek aan de Logothetis Farm. Deze ‘boerderij’ maakt olijfolie, wijn en honing. De enthousiaste eigenaar vertelt met veel plezier over zijn werk hieraan en zegt dat er ook workshops worden gegeven. Dat lijkt ons heel leuk. Helaas is er nu geen tijd voor maar als we hier later op vakantie gaan, zullen we dit zeker overdenken. Het lijkt ons heel interessant om meer over de olijfolie te weten te komen. Het terrein is verdeeld in twee delen en op beide hebben we een vrijstaande woning in ons aanbod opgenomen. Huize Sykia is in de buurt van de boerderij en heeft een gezellige uitstraling. Het is sfeervol ingericht en vooral de ruimte eromheen is geweldig. Een groot terras omringd door groen van de boomgaard. Huize Dopia op het andere deel van de boomgaard is al even leuk. Het voldoet geheel aan onze verwachtingen. De hangmat in de tuin trekt ons nu al aan. Ook hier een ruime opzet, ruimte rondom de woning en een gerieflijke inrichting. Na een wandeling tussen de bomen wordt het tijd voor ons volgende bezoek.

Dan is Huize Myrties aan de beurt. Dit ligt op een steenworp afstand van de woningen van Logothetis Farm. Het geheel is ook heel sfeervol en het is goed te zien dat de eigenaar hier zijn ziel in heeft gelegd. Huize Myrties was vroeger een boerderij waar hij zelf ook is opgegroeid. Toen hij de mogelijkheid had om hier een sfeervol en authentiek verblijf van te maken, heeft hij die met beide handen aangegrepen. Hij heeft met de inrichting de sfeer van weleer weten te houden, en de vier accommodaties bieden een comfortabel verblijf in originele stijl. Wij zijn blij verrast door de vele persoonlijke details die in de appartementen en studio’s zijn gebruikt.

Op enkele tientallen meters afstand van de ‘oude’ boerderij heeft de eigenaar nog twee woningen gebouwd. In dezelfde karakteristieke stijl maar met modern comfort. Ruim en luxueus qua inrichting en opzet in een sfeervolle ambiance.

Na het bezoek aan Huize Myrties zetten we de koers naar Huize Pefka. De taverne bij de ingang van de grond van de eigenaren lokt naar ons. We hebben best wat trek gekregen van de reis en gelukkig worden we door de eigenaar uitgenodigd om hier iets te proeven uit de voortreffelijke keuken. Het is een familie taverne waar je de liefde voor het eten proeft in de gerechten. Het was voor ons een genot om de gemista (met rijst gevulde paprika en tomaat) te proeven. Een stukje feta erbij maakte het volmaakt. Na dit goede begin liepen we verder door naar de erachter gelegen accommodatie. De twee woningen herbergen in totaal 2 studio’s (in het eerste gebouw) en 2 grote appartementen (in het tweede gebouw). Het zwembad is hier tussenin gelegen en op het terras staan enkele ligbedden. Bij een verblijf tussen de pijnbomen, zoals de naam al zegt, lijkt dit ons een prima plek. Rustig en met een taverne bij wijze van spreken voor de deur. Op loopafstand zien we nog meer tavernes dus dat zit wel goed hier.

Als laatste staat Huize Anemomylos op ons lijstje. De uiterst vriendelijke eigenaren staan ons al op te wachten. Meer dan enthousiast laten ze ons trots hun studio’s zien. Ze zijn mooie ruim en verdeeld over drie verdiepingen. Het grote zwembad nodigt uit voor een duik. Het weer is er geschikt voor dus we laten ons er bijna toe verleiden. Nadat we de studio’s bekeken hebben, worden we uitgenodigd om een drankje te doen bij de beachbar die de eigenaren runnen. Deze is gelegen aan het strand van Ionio en is via een pad van 200 meter bereikbaar. Toen we daar aankwamen bleek dat hier nog een zwembad aanwezig was. Ook waren er bedjes op het strand onder parasols en op het terras bij het zwembad waren deze ook aanwezig. We hebben hier genoten van een drankje en de laatste zonnestralen van vandaag.

Na alle accommodaties gezien te hebben, bedenken we wat nu het allerleukste was. We kunnen geen keuze maken en besluiten dit maar af te laten hangen van wat u verwacht van uw verblijf. Dan passen we daar ons advies op aan. We sluiten de dag af in de hoofdstad. Hier lieten we ons tevreden neerzakken bij een taverne waar een muzikant ons verrast met muziek. Hij brengt een aantal Griekse liedjes ten gehore en we worden gegrepen door de sfeer. We zouden haast vergeten dat er ook gegeten moet worden. Dionissa die ons de hele dag overal heen brengt, heeft ons een goed advies gegeven. Voldaan en tevreden wensen we haar kalinichta, en zoeken ons bedje op. Morgen weer een dag te gaan.

De tour over het eiland

Vandaag staan we vroeg op om het eiland te gaan verkennen. Na het ontbijt zijn we opgehaald door een van de medewerksters van BesTours. Wij rijden naar het noorden toe om een boottocht naar de Blue Caves te maken. De weg naar het noorden brengt ons door verschillende authentieke bergdorpen heen. De sfeer die hier hangt is alsof de mensen geen weet hebben van de buitenlandse bezoekers aan het eiland. Groene hellingen vormen de basis voor de dorpen waar de architectuur van ooit goed herkenbaar is. De mensen lachen ons vriendelijk toe en we roepen hen een vrolijk kalimera toe. Want een goede dag is het voor ons zeker. De zon schijnt en de kleuren spatten er vanaf. Er zijn verschillende uitkijkpunten over het eiland. Wij stoppen ook bij een uitkijkpunt en hebben aan de ene kant prachtig uitzicht over de baai en aan de andere kant zelfs uitzicht op Kefalonia. We rijden door naar de plaats Agios Nikolaos waar we een privé tour krijgen met de boot naar de Blue Caves. Wij kijken onze ogen uit, het azuurblauwe water en de grotten zijn geweldig om te zien. Wij varen iedere grot in en de schipper vertelt ons dat als je in het water zwemt, het lijkt of je blauw licht uitstraalt. Zelf wagen we ons niet in het water maar we zien wel dat dit effect ook zichtbaar is op de ondergrondse steenmassa.

Vanuit Agios Nikolaos gaan we verder met onze tocht. Uiteraard staat het uitkijkpunt op Navagio oftewel Shripwreck view, ook op het programma. Geen bezoek aan Zakynthos is compleet zonder dit gezien te hebben. De weg naar het uitkijkpunt is ook een hele belevenis. Prachtig uitzicht op de groene omgeving en de vele knoestige stammen van de olijfbomen. Eenmaal aangekomen bij het uitkijkpunt valt onze mond bijna open. Wat een prachtig uitzicht op een van de meest gefotografeerde plekken in Griekenland. In de diepte het strand met het azuurblauwe water. Het aangespoelde schip is bruin verroest wat voor de kleur zeker bijdraagt aan het mooie plaatje. het strand is stralend wit. Het strand is alleen bereikbaar met een boot.

Wij vervolgen onze weg over het eiland en rijden dit keer in de richting van Agios Sostis. We stoppen bij het dorp Anafonitria, dat vooral bekend is vanwege het Klooster Panagia Anafonitria. Dit is tevens opgedragen aan de beschermheilige van het eiland. Agios Dionysios heeft er geleefd. Dit klooster is in de 15e eeuw gebouwd, aan de ingang hiervan staat een middeleeuwse toren.

We komen door het authentieke dorp Maries om vervolgens in Exo Chora een stop te maken. In de plaats Exo Chora staat de oudste olijfboom van het eiland. We maken een korte stop om op de foto te gaan met deze grote mooie boom.

De dorpen liggen in het Vrachionas gebergte. Het is een groene en ongerepte bergstreek van Zakynthos met schitterende uitzichten. Lagadakia ligt nog verder in het binnenland bij de plaats Macherado. Tussen Lagadakia en Laganas ligt de het rustige bergdorp Lagopodo. In dit bergachtige deel van Zakynthos liggen diverse wandelpaden die het mogelijk maken de hellingen verder te verkennen. De natuur is nu bezig met zich voorbereiden voor de winter, maar we laten ons vertellen dat het hier in het voorjaar een kleurrijk geheel is. Nu zijn het vooral de tinten groen die ons doen verbazen. We realiseren ons dat 50 tinten groen hier geen bijzonderheid is.

In de plaats Agios Sostis stappen we op de boot en spotten we meteen een Caretta Caretta schildpad. Wat een bijzonder beest om te zien, ontzettend groot en mooi. We voelden ons bevoorrecht dat we deze ontmoeting hadden. Ze keek ons vol aan en kregen echt een bijzonder gevoel van die grote, waterige ogen.
We varen in de richting van het eiland Marathonissi. Dit word ook wel het schildpadden eiland genoemd. Het eiland ziet er uit als een schildpad en de schildpadden leggen in het seizoen hiervoor, ook hun eieren. Een stuk verderop beginnen de Keri Caves.

De kust bij Keri is met steile krijtrotsen en schitterende kleuren blauw zeewater. Ook aan deze kant komen we langs verschillende grotten en het strandje bij kaap Marathia. Wij sluiten deze studiereis af met een Grieks diner en zullen morgen weer naar huis vliegen. Wij hebben genoten van dit mooie eiland Zakynthos!

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten