Overzicht top 5 van
Home > Klantenservice> Kafenion> Top 5> 5 kastro's in Griekenland

5 kastro's in Griekenland

Byzantijnse verdedigingswerken, Venetiaanse burchten, Ottomaanse vestingen of forten met zichtbare sporen van de Engelse overheersing: de roerige geschiedenis van Griekenland is goed terug te zien in de verschillende kastro's die het land rijk is. Wij zetten er vijf voor u op een rij.

De Bourtzi van Methoni, Peloponnesos

De Bourtzi van Methoni is waarschijnlijk een van de meest gefotografeerde vestingwerken in Griekenland. Deze burcht aan de zuidwestkust van Messinia op de Peloponnesos wordt aan drie kanten door de zee omringd en is qua oppervlakte de grootste Venetiaanse burcht in het Middellandse Zeegebied. Eigenlijk gaat het hier niet alleen om een burcht, maar om een ommuurde stad die aan het begin van de 13e eeuw door de Venetianen werd gebouwd. Via een prachtige oude boogbrug komt u het fort binnen waar u nog de overblijfselen van diverse gebouwen ziet. Door een poort aan de zuidkant van de burcht wandelt u over een stenen brug naar het meest bekende en fotogenieke gedeelte van de burcht, de Bourtzi. Het gaat hier om een achthoekig verdedigingswerk met een achthoekige toren dat er pas later in de 16e eeuw door de Turken werd bijgebouwd. Door de tijd heen had deze toren verschillende functies die varieerden van uitkijkpost om de ingang van de haven te bewaken, vuurtoren, gevangenis en toevluchtsoord voor de bewoners in tijden van belegering. U heeft hier een prachtig uitzicht over de omgeving en het eilandje Sapienza.

Messinia - Peloponnesos

Niokastro in Pylos, Peloponnesos

Niokastro is een van de best bewaard gebleven burchten van Griekenland. Deze burcht werd in 1573 door de Ottomanen gebouwd om de ingang van de baai van Navarino te bewaken na hun nederlaag tijdens de zeeslag bij Nafpaktos. Het fort is volgens een zeshoekig plan gebouwd en had vijf bastions waarvan er nog vier volledig intact zijn. Door de tijd heen had de vesting verschillende functies: onder koning Otto werd hij als gevangenis gebruikt en tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Italianen en later de Duitsers het fort als hoofdkwartier. Binnen de vestingmuren herkent u nog de overblijfselen van woningen en openbare gebouwen. Hier ziet u ook de recent gerestaureerde Metamorphosis kerk die oorspronkelijk als moskee en later als katholieke kerk dienstdeed. Er zijn eveneens 3 kleine musea met interessante vondsten en tentoonstellingen over onder andere onderwaterarcheologie. Het loont de moeite om een wandeling te maken over de vestingmuren vanwaar u een prachtig uitzicht heeft over de baai van Navarino en het eiland Sfaktiria. In de zomer worden op het terrein vaak culturele evenementen gehouden.

Messinia - Peloponnesos

Het fort van Ali Pasja in Parga, Epiros

Wie boven bij het fort van Ali Pasja staat begrijpt direct waarom de Ottomaanse heerser juist hier een verdedigingswerk bouwde. U heeft naar alle kanten een spectaculair uitzicht over Parga en de omgeving en bij helder weer ziet u zelfs Corfu, Paxos en Antipaxos liggen. Het fort stamt uit 1814 en werd gebouwd om vanuit hier de stad te belegeren, een geliefde werkwijze van Ali Pasja. Het ontwerp van dit verdedigingswerk kwam van de hand van een officier uit het leger van Ali Pasja, de Italiaanse architect Don Santo di Monteleone. Voor zover bekend was dit de eerste en laatste kastro ooit door hem ontworpen en dat is niet zo verbazingwekkend als we kijken naar onder andere de disproportionele toren van het fort, de verkeerd ontworpen schietgaten en de vreemde indeling van de ruimtes. Al dwalend door de gangen van het fort komt de geschiedenis weer even tot leven en alhoewel u dit fort op eigen gelegenheid kunt bezoeken is een tour met het treintje vanuit Parga aan te raden. U krijgt dan uitleg van een deskundige gids die graag al uw vragen beantwoordt.

Epiros

Frangokastello op Zuid-Kreta

Trots domineert het fort van Frangokastello de kleine vallei ten zuiden van de Witte Bergen en uit de verte lijkt het wel een groot zandkasteel. Deze robuuste rechthoekige vesting met kantelen en vier torens werd in de periode 1371 -1374 door de Venetianen gebouwd. Boven de poort is nog altijd de leeuw van San Marco, het symbool van de Venetiaanse Republiek, met twee kronen ernaast te zien. Oorspronkelijk doel van het fort was het op afstand houden van piraten en het onderdrukken van een eventuele opstand van de lokale bevolking, maar uiteindelijk heeft het nooit een erg belangrijke rol in de geschiedenis gespeeld. Het enige grote gevecht dat hier ooit werd geleverd was op 17 mei 1828 tijdens de Griekse onafhankelijkheidsstrijd. Dit eindigde in een bloedige nederlaag voor de Griekse minderheid en bij de ingang van de kastro staat een borstbeeld van de moedige leider Chatzimichalis Dalianis. Er wordt beweerd dat men elk jaar eind mei nog altijd de geesten van de omgekomen opstandelingen kan zien ronddwalen. Rond zonsopgang verschijnen zij als menselijke schaduwen die gewapend te voet of te paard richting de kastro trekken, om vervolgens in zee weer te verdwijnen. In werkelijkheid gaat het hier om een interessant optisch fenomeen.

Zuid-Kreta

De oude vesting van Corfu-stad

Het oude fort van Corfu is gelegen op een rotsachtig schiereiland met twee karakteristieke heuvels. Vroeger bevond zich hier de oude stad ‘Korifo’. Al vanaf de 6e eeuw werd hier begonnen met het aanleggen van verdedigingswerken en historisch gezien zijn er 3 belangrijke fasen te onderscheiden: de Byzantijnse periode waarin de oostelijke heuvel werd versterkt (Castello Vecchio), de vroeg-Venetiaanse periode waarin de westelijke heuvel werd versterkt (Castello Nuovo) en waarin de Venetianen het schiereiland in een eiland veranderden door het aanleggen van de gracht Contrafossa, en tenslotte de laat-Venetiaanse periode waarin er een munitiedepot werd bijgebouwd en de verdedigingswerken werden uitgebreid tot hun huidige vorm. Binnen het fort treft u eveneens nog sporen van de Engelse overheersing aan in de vorm van de basiliek van Agios Georgios, barakken en een legerziekenhuis dat tegenwoordig als muziekschool dienstdoet. Opmerkelijke monumenten van het fort vormen de wallen, de wachttorens, de oude gevangenis, de vuurtoren en de hoofdingang. Tegenwoordig zijn de historische archieven van Corfu in het fort gehuisvest en is er een tentoonstellingsruimte met een collectie van onder andere mozaïeken, sculpturen en iconen uit het Byzantijnse tijdperk. Vanaf het hoogste punt van het fort heeft u een panoramisch uitzicht over de Ionische Zee en Corfu-stad.

Corfu
Bekijk onze vakanties

Deel met vrienden of reisgenoten