Onafhankelijkheidsdag

Na meer dan 400 jaar van overheersing gekend te hebben, kwamen de Grieken massaal in opstand. Op 25 maart 1821 zou de geestelijke Germanos van Patras de nieuwe Griekse vlag gehesen hebben.

Onder het roepen van Ελευθερία ή Θάνατος (Elefthería ie Thánatos) oftewel vrijheid of dood, hiermee aangevend de strijd te beginnen tegen de buitenlandse overheersing. Het zou nog ruim acht jaar van strijd opleveren om uiteindelijk helemaal vrij te zijn van vreemde overheersers. Zo wilden de Britten de Ionische Eilanden niet opgeven en de Turken bleven nog lange tijd weerstand bieden tegen de vrijheidsstrijd van de Grieken. Ondertussen hadden de Grieken de rest van Europa op hun hand gekregen en werden zij door hen gesteund in hun strijd met geld en mankracht.

De grootste slag bracht de laatste opstand ten einde in de bekende slag van Navarino in 1827. Hier werd in minder dan drie uur de Turkse vloot door de Frans/Brits/Russische krijgsmacht ten gronde gericht. Op het plein van Pylos op de Peloponnesos staan nog steeds drie standbeelden van de zeehelden; de Rigny (Frankrijk), Codrington (Brits) en van Heiden (Nederlander in dienst van de Russen). Bij een verblijf in Gialova kunt u dit gaan bezoeken. Tevens is het oude fort uit de 6e eeuw n.Chr. in Pylos te vinden. Dit werd destijds gebouwd door de Turken.

Het duurde nog vele jaren voordat het huidige Griekenland een feit was. De Dodekanessos werden als laatste pas na de Tweede Wereldoorlog teruggegeven aan de Grieken.

Tegenwoordig is 25 maart een nationale feestdag. Dit wordt luister bijgezet door verschillende parades en optochten. Scholieren en studenten lopen hierin mee en de beste leerling krijgt de eer een gedicht voor te lezen aan zijn of haar medescholieren en andere luisteraars. Dit wordt gezien als een grote eer en velen doen hun best hiervoor in aanmerking te komen.

Vakanties naar Griekenland
keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten