Overzicht nieuws
Home > Klantenservice> Kafenion> De wandelaar vertelt> Bijzondere ervaringen met leuke feitjes

Bijzondere ervaringen met leuke feitjes

Keurig op tijd stopt de taxi bij hotel Pantheon in Ormos Marathokampou om de deelnemers van de eerste wandeltocht op te halen. Vanuit Ormos, een prachtige rit van circa 40 minuten naar Platanakia in de Nachtegaalvallei, start- en eindpunt voor vandaag. Het eerste gedeelte van de wandeling gaat bergopwaarts naar het kunstenaarsdorp Manolates. Net als vorig jaar (ja ik ben een bofkont) is Giorgos onze gids. Hij trakteert ons weer op ‘nutteloze' feitjes zoals hij dat met de nodige zelfspot doet.

Velden vol klaprozen


Het eerste gedeelte van de wandeling is bekend terrein voor de wandelaars van 2023. Toen was er in Manolates een korte stop voor koffie en wat rondneuzen in de kunstzinnige winkeltjes of dwalen door de mooie smalle straatjes. Dit jaar is er een stop van anderhalf uur met ruime gelegenheid voor het bekijken van het dorpje, lunch en desgewenst winkelen.

De terugtocht naar Platanakia is zo mooi. De afdaling gaat bijna in het geheel via diverse geitenpaadjes, langs wijngaarden, olijfbomen en velden vol klaprozen. In het laatste gedeelte van de tocht steken we een aantal keren een meanderend beekje over via stapstenen. Vlak voordat we weer terug zijn bij ons beginpunt, passeren we een “nederzetting” van een imker met heel veel bijenkasten. In de berm staat (heel bijzonder) een voorloper van de huidige bijenkasten, vervaardigd uit een soort leisteen. De eerste tocht is ten einde, veel zin in de volgende.
/

Pame!


Vanuit Ormos is de transfertijd 25 minuten. Ook nu weer een prachtige rit naar het schilderachtig gelegen Kondeika, beginpunt van de tocht van vandaag. Onder bezielende leiding van Giorgos: “Pame” (we gaan!) vertrekken we heuvelafwaarts langs wederom wijngaarden, velden met olijfbomen en ook nu weer prachtige vergezichten. We lassen een pauze in bij het fotogenieke kerkje van Agia Irini. Zoals net beschreven begon de tocht heuvelafwaarts en ja, dan is de kans zeer aanwezig dat de terugtocht naar het hoogstgelegen dorp van Samos, Platanos af en toe een aanslag is op de kuitspieren. Maar geloof me, het is het allemaal zeer waard, want wat is de tocht prachtig en echt goed te doen. En wat een voldoening als we uiteindelijk het pleintje van Platanos betreden. Helaas waren op die dag de twee karakteristieke taverna’s gesloten (niemand wist waarom). Maar we hadden Giorgos en hij lost alles op, dat betekent dat we alsnog heerlijk hebben geluncht in een beetje ongrieksbergdorp-restaurant met steraspiraties. Het was even wennen, maar het eten zag er prachtig uit en was ook nog eens heel erg lekker. Bijzondere afsluiting van deze dag.

Een bijzondere ervaring


Vandaag is de transfertijd vanuit Ormos 40 minuten. Als je denkt dat de mooie wandelingen onderhand op zijn, dan is dat een ernstige vergissing. Want wat is dag 3 een belevenis.

De wandeling begint in Kosmadei, het is fris. Het heeft de afgelopen nacht geregend en er staat een koele noordenwind en boven onze hoofden hangt nevel of laaghangende bewolking. De natuur is dankbaar voor al het vocht, het pad voert door velden vol varens van soms wel anderhalve meter hoog. Het is zo een prachtig landschap, met heel veel verschillende kleuren groen, rotsen bedekt met mossen, veel plantensoorten, kruiden en, ook nu weer, veel klaprozen.

We wandelen naar het klooster van Zoodochos Pigi en vanuit daar vervolgen we onze weg door de Kakoperato-kloof naar een grot. Wat een bijzondere ervaring is dat. Het pad is niet breed, wel goed te doen, en een gedeelte is voorzien van een reling, waardoor het lopen net wat gemakkelijker wordt gemaakt. Het uitzicht op de steile kliffen is wonderschoon. In de grot (pas op je hoofd bij het betreden) is een kleine kapel gebouwd. Uiteraard zijn er foto’s gemaakt, maar dat is jammer om hier te laten zien. Die ervaring daarvan zelf opdoen, is zoveel leuker. Doen.

Terug naar het beginpunt is het af en toe weer klimmen. Maar de spieren kunnen ontspannen als we weer is Kosmadei zijn aangekomen. De lieve uitbaatster van de taverne had ons bij vertrek al Griekse pannenkoekjes belooft. Daar bleef het niet bij. Op tafel kwam ook nog Griekse salade, omelet met patates, brood en een klein glaasje zelfgemaakte zoete wijn. Zelden was lunch zo goedkoop, zo lekker en het voelde ook als zo verdiend.

Ik heb genoten van alle wandelingen, van de prachtige natuur, de gesprekken met medewandelaars en van alle ‘nutteloze' feitjes van Giorgos. Kortom: ik kan het zo aanbevelen om hier aan mee te doen! Houd er wel altijd rekening mee om voldoende water en iets te eten mee te nemen tijdens de wandelingen want lunch is niet altijd halverwege de tocht, dat kan ook pas op het eind zijn. Veel wandelplezier alvast gewenst!

Mevrouw Vos, Samos
keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten