Olijven plukken op Pilion

Ontdek het verhaal achter de olijven en het belang van de olijven voor Griekenland. Tijdens deze excursie krijgt u de uitleg waar de olijven vandaan komen en u krijgt interessante weetjes over de olijven te horen. Uiteraard plukt u zelf de olijven en is er ook tijd om deze te proeven. Uiteraard mag hier een glaasje Tsipouro niet aan ontbreken.

/

Dag 1Aankomst

Na aankomst op de luchthaven van Thessaloniki brengt de bus u naar Pilion voor een verblijf in Huize Kamelia te Kala Nera. De rest van de dag kunt u naar eigen idee doorbrengen. Wellicht een korte wandeling of een bezoek aan de kade van Kala Nera. Uiteraard vertellen wij u deze dag de plannen voor de rest van de week.

Dag 2De pluk

Vandaag gaan we naar de biologische olijfbomenplantage van de heer Agrigiannis. Hij vertelt u over de olijf, hoe de olijven te plukken en te vergaren. Daarna zult u een olijfboomgaard intrekken waar u begint met het plukken van de olijven.

Dag 3Pilion tour

Het zou zonde zijn om niet wat meer van dit prachtige schiereiland te zien gedurende uw verblijf. De winter kleurt dit gebied in fraaie tinten. We bezoeken onder andere Portaria, Makrinitsa, Tsagarada en Chania. Onderweg zult u verrast worden door de schitterende panorama’s en de fraaie bergdorpen. Aan het einde van de dag bezoeken we het olijvenmuseum in Ano Gatzea, waar diverse processen van het persen van olijven belicht worden en tevens oude persen tentoongesteld zijn.

Dag 4Van olijf tot olie

Het is een flink proces van de olijf zoals hij aan de boom hangt tot aan de olie in de fles om te gebruiken bij het vervaardigen van heerlijke maaltijden. In de ochtend zult u naar een olijfboomgaard gaan om olijven te plukken. In de middag gaat u met de heer Agrigiannis naar een olijvenpers. U ziet alle verschillende stappen van de ontwikkeling van de olijfolie en u maakt kennis met de mensen die verantwoordelijk zijn voor de perfecte verhoudingen van de olie. Misschien geven zij u prijs hoe de olijfolie zo smaakvol wordt. Geen Griekse maaltijd zonder olijfolie, en u zult begrijpen het liefst uit eigen gaard.

Dag 5Oogsten en proeven

Inmiddels weet u alles over de olijfboomgaarden en de verwerking van olijf tot olie. Nu is het tijd geworden om zelf de olijfolie te gaan proberen. Na het plukken van de olijven gaat u verschillende soorten olijfolie proeven onder begeleiding van een expert. Hij zal u leren waar u een goede soort aan kunt herkennen en wat het verschil is tussen de verschillende oliën. Niet alle olijven zijn bestemd voor olijfolie, na vandaag zult u ook weten welke wel en welke niet.

Dag 6Vertrek naar Nederland

Na deze bijzondere week vertrekt u vandaag weer met de transferbus richting Thessaloniki, vanwaar de terugvlucht is naar Amsterdam. De route gunt u nog een laatste blik op winters Griekenland en wordt het tijd om langzaam afscheid te nemen.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

De data van de winter 2021/2022 worden op een later moment bekend gemaakt.

Vraag deze excursie aan

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten