Terug
Home > Káti Állo> Winter> Winter in Thessaloniki

Winter in Thessaloniki

Thessaloníki of Salonica is de hoofdstad van de provincie Macedonië en tevens de tweede stad van Griekenland. Op een citytrip zal deze stad u verrassen met haar onverwachte charme.

Thessaloníki is een kosmopolitische stad met een rijk cultureel leven. Door haar ligging aan de Golf van Thessaloniki heeft het de drukste haven van Griekenland. De stad heeft een staatstheater en een universiteit en bestaat uit een bovengedeelte (ano poli) en een beneden gedeelte. Het bovengedeelte heeft de charme van een oosterse stad en bestaat uit smalle straatjes en huizen met kleine stadstuinen. Het beneden gedeelte is het meest bekend. Daar vindt u brede straten met veel bomen, een aantrekkelijke boulevard die bekend staat als de paralía, ruime pleinen en groene schaduwrijke parken. Een brand verwoestte in 1917 veel gebouwen binnen de Middeleeuwse muren. Gelukkig is een aantal behouden; van de Turkse bazaar is een groot deel gerestaureerd, bijvoorbeeld Bezesténi waar nu luxe winkels in gevestigd zijn. De Modiano, een overdekte markthal, is genoemd naar de joodse familie die er ooit eigenaar van was. Ten westen ervan liggen de beste ouzerí-bars en het beroemde Aristoteles-plein met legio cafeetjes en bouzoukibars, waar de Rembetika melodieën, die hun oorsprong in deze stad hebben, weerklinken. De brede straten en ruime pleinen lijken allemaal bij de zee uit te komen en geven de stad een werelds aanzien. Winkelen en rondslenteren rondom het Aristoteles-plein of de wat chiquere Tsimiski-straat is een leuk tijdverdrijf. De mondaine cafés en trendy restaurants vragen om een bezoek.

Ook voor de cultuurlief hebbers is de stad bijzonder interessant. In 1997 is Thessaloniki nog uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa. Het heden en verleden zijn hier naadloos met elkaar verweven. In de benedenstad liggen de meest belangrijke bezienswaardigheden bijeen. Het Archeologisch Museum bevat vele schatten, die een goed beeld geven van de geschiedenis van Thessaloniki. De lange hoofdstraat Egnatia is aangelegd door de Romeinen en hier staat de triomfboog van Galerius die door de gelijknamige keizer in 303 na Chr. is gebouwd ter ere van zijn overwinning op de Perzen in 297. De witte toren is een overblijfsel van de 8 kilometer lange stadsmuur die in 1430 door de Turken is gebouwd.

Nu is er in de ronde kamers een collectie Byzantijnse iconen te zien. Van de vele 5e eeuwse basilieken zijn er nog maar twee over, de Acheiropoiïtos en de Agios Dimítrios, die bijzondere mozaïeken bevatten. De grootste kerk van Griekenland is de Agia Sofia uit de 8e eeuw.

Vanuit Thessaloniki zijn er vele belangwekkende plaatsen in de omgeving zoals Pella, waar het paleis stond waar Philippos II en Alexander de Grote zijn geboren, Vergina, de vindplaats van de ongeplunderde tombe van o.a. Philippos II, en Dion, de heilige stad aan de voet van de Olympos. Kortom op citytrip naar Thessaloniki hoeft men zich geen seconde te vervelen.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten