Terug
Home > Káti Állo> Winter> Winter in Zuid-Kreta

Winter in Zuid-Kreta

In het Grieks heet het eiland Kriti. Het is begrijpelijk dat geen plek in Griekenland zoveel toeristen trekt als Kreta. Het is immers verreweg het grootste eiland, weliswaar veel smaller dan Nederland maar bijna net zo lang. Bovendien heeft geen streek in Griekenland zoveel interessants bij elkaar, variërend van cultuurhistorie tot natuur en van bergdorp tot levendige stad.

Hemelsbreed gemeten is Kreta 260 kilometer lang, terwijl de breedte varieert van 13 tot 50 kilometer. Het eiland is opgedeeld van west naar oost in vier provincies: Chania, Rethymno, Heraklion en Lasithi. Op het hele eiland wonen meer dan een half miljoen mensen en twintig procent daarvan is inwoner van de hoofdstad Heraklion.

Een ferme uitspraak, maar de Kretenzers beweren dat in het zuiden van Kreta de zon 300 dagen per jaar schijnt. Men kan zich voorstellen dat het hier dus goed toeven is. Natuurlijk heeft deze zon niet de kracht van de zomermaanden, maar de stralen zullen zeker zorgen voor een aangenaam verblijf op een terras bij een kafenion of uit de wind op een van de vele kleine stranden die de zuidkust van Kreta rijk is. Ook de natuur zal zich laten koesteren door de warmte van de stralen van de zon. De berghellingen en kloven zijn hier steeds bedekt met een flinke groene waas. De hele winter door lijkt de natuur niet in een diepe winterslaap te zijn, maar waakzaam om te ontluiken. Daarom is dit gebied ook in de wintermaanden zo aantrekkelijk voor het maken van een tocht per auto. Eindeloze wegen leiden langs en over bergen en kloven met al hun pracht en praal. De bewoners zitten voor hun huisjes in de dorpen en genieten van de rust die Kreta in de wintermaanden biedt. Een bezoek aan een lokale taverne of kafenion is dan ook een waar walhalla voor de Griekenlandliefhebber. Tussen de bevolking zitten en deelnemen, desnoods met handen en voeten, aan de levendige discussies over de situatie in de wereld.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten