Terug
Home > Káti Állo> Winter> Winter op de Peloponnesos

Winter op de Peloponnesos

De gehele oppervlakte van de Pelopónnesos, dat “eiland van Pelops” betekent, bedraagt meer dan de helft van de totale oppervlakte van Nederland. Toch wonen er slechts een miljoen mensen.

De Pelopónnesos is een groot openluchtmuseum door haar talloze ruïnes en musea; Olympia, Nemea, Mycene, Epidaurus en Mistras. Alle restanten uit de oudheid die veel geschiedenis met zich meedragen. Maar ook het legendarische Nafplion, Sparta, Monemvasia, Gythion en het beroemde kanaal van Korinthos bevinden zich in deze regio. Liefhebbers van de Griekse cultuur en historie komen hier dus volledig aan hun trekken.

Landschappelijk gezien is de Pelopónnesos eveneens overweldigend. Alle denkbare varianten zijn hier te vinden. Prachtige kustlijnen met verlaten baaien, slaperige vissersdorpjes, glooiende vruchtbare velden met nijvere landbouw en imposante berggebieden waarvan de hoogste toppen tot boven de 2000 meter reiken. Deze toppen zijn ’s winters met sneeuw bedekt.

Doordat het gesteente in de loop der eeuwen zeer aangetast is door weer en wind, hebben de berg-
en vaak grillige vormen. Enorme kloven, mysterieuze grotten en diepe ravijnen zijn hier aan de orde van de dag. Ook ondergronds zijn rivierbeddingen uitgeslepen waardoor het regenwater op grote diepte zijn weg vindt. Hierdoor is er op de berghellingen verrassend veel boomgroei. Het meest vallen de olijfbomen op. Allereerst door hun prachtig gevormde stammen, die er uitzien als een kunstzinnig vlechtwerk, maar ook door het grote aantal. In welke richting men ook reist, voortdurend komt men langs of zelfs dóór olijfboomgaarden. De Kalamata-olijf is tot in het buitenland bekend. Door sommige boeren wordt zelfs biologisch geproduceerd en nog met de hand geplukt, terwijl in de meeste streken de olijven met netten worden opgevangen of met machines uit de boom worden ‘geslagen’.

Op vele plaatsen wijzen de ranke cipressen met hun spitse toppen hoog naar de hemel. In de lagere delen bloeien de bloemen en groeien veel kruidensoorten. Hogerop groeien slechts lage struiken.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten