Stranden

De zeer diverse kustlijn van Andros biedt voor ieder wat wils.

De stranden variëren van ware toeristentrekpleisters tot verlaten stranden. Op uw weg over het eiland kunt u dus zomaar een klein, eenzaam strand treffen waar u in alle rust kunt genieten van de mooie omgeving. De zee om het eiland kleurt prachtig azuurblauw en is heerlijk om een verfrissende duik te nemen of te snorkelen. De in het noorden en oosten gelegen stranden krijgen in de zomer regelmatig te maken met een meltemia, ofwel zomerwind. We nemen u mee langs de kust van Andros, beginnend bij Batsi reizen we via de westkust naar het noorden om vervolgens via de oostkust in het zuiden aan te komen en vandaar weer terug naar Batsi.

Ga direct naar de interactieve kaart

Het strand van Batsi

Het in Batsi gelegen gelijknamige strand is erg populair bij toeristen. Het strand bestaat uit zacht zand dat prachtig goud kleurt. De azuurblauwe zee is ondiep waardoor gezinnen met jonge kinderen hier perfect een dag kunnen vertoeven. De noordzijde van het strand staat vol met bomen, wat een natuurlijke schaduw oplevert, terwijl de zuidkant uitkijkt op de haven waaraan diverse tavernes liggen die voor de innerlijke mens zorgen met traditionele Griekse gerechten. Vanaf Batsi kunt u mooie wandelingen maken door het heuvelachtige landschap, dit zal u mooie uitzichten opleveren.

Het strand van Ateni

Aan de oostkust van Andros ligt het mooie zandstrand Ateni. Het is slechts op 15 minuten rijden vanaf Batsí via een goed aangegeven en gangbare weg. Het zandstrand is in een kleine baai gelegen en kijkt uit over de Egeïsche zee. Bij het strand is een taverne aanwezig en zijn strandbedden beschikbaar.

Het strand van Kypri

Op de weg van Batsi naar Gavrion vinden we enkele mooie stranden op een rij. Eerst is daar het strand van Kypri, gelegen in de gelijknamige plaats. Het is een lang zandstrand dat wordt omgeven door groene heuvels, rotsen en prachtig azuurblauw water. Omdat er weinig faciliteiten op het strand zijn, is het aan te raden uw eigen parasol mee te nemen als u dit strand bezoekt.

Het strand van Chrissi Ammos

Gaan we wat verder naar het noorden dan komen we bij het strand van Chrissi Ammos, letterlijk vertaald als het gouden strand. En het strand doet deze naam eer aan, u zou dit met eigen ogen moeten aanschouwen. Vanuit het kristalheldere water kijkt u uit op een prachtig lang zandstrand. U kunt hier heerlijke strandwandelingen maken en er zijn ook enkele watersporten te beoefenen.

Het strand van Agios Petros

Naast het strand van Chrissi Ammos treffen we het strand van Agios Petros aan. Omringd door het groene landschap en rotsen ligt daar het schitterende zandstrand dat met een gouden kleur mooi afsteekt bij de helder blauwe zee. Het water is hier ondiep, waardoor het erg geschikt is voor gezinnen met kinderen. Bent u er na een verfrissende duik en opwarmen door de zon aan toe om iets te ondernemen, dan is een bezoek aan Pyrgos aan te raden. Deze 20 meter hoge toren werd omstreeks het jaar 200 na Christus gebouwd boven op een heuvel als wachttoren tijdens de Griekse overheersing. De ruïne die u aantreft is in goede staat en vanaf deze plek heeft u prachtig uitzicht over het landschap en de zee.

Het strand van Kourtali

Gelegen tussen steile kliffen ligt de kleine baai van Kourtali. Het strand is klein en het is er vrij rustig, waardoor u hier heerlijk kunt ontspannen. Het is een fijn zandstrand en het water is er helder. Dit maakt het ook geschikt voor visliefhebbers.

Het strand van Fellos

Enkele kilometers van Gavrion ligt het strand van Fellos. Het strand ligt aan een kleine baai, omgeven door het groen van de bomen waardoor het een knusse uitstraling krijgt. Ook op het strand staan bomen die zorgen voor een natuurlijke schaduw. Het zachte zand loopt langzaam over in het kristalheldere zeewater. In de zomer wil er nog wel eens een noordoosten wind waaien, de zogeheten meltemia, maar over het algemeen is dit een fijne locatie om te zwemmen en genieten van de zon. Door de prettige omgeving en goede omstandigheden kan ook de visliefhebber hier kan zijn hart ophalen.

Het strand van Pyrgos

Wat verder naar het noorden vinden we het strand van Pyrgos. Boven op een rots staat de ruïne van de Venetiaanse toren van Makrotantalos waarnaar het strand vernoemd is, pyrgos is het Griekse woord voor toren. Het strand kent nog geen toerisme en er zijn dan ook geen faciliteiten aanwezig. Het is ideaal voor diegene die op zoek is naar rust en privacy.

Het strand van Vlychada

Door de prachtige omgeving die tot in de verte groen kleurt, het fijne zand en het kristalhelder blauwe water behoort het strand van Vlychada tot een van de mooiste van Andros. Ondanks dat komen er weinig toeristen op het strand, omdat het vrij afgelegen ligt. Bent u op zoek naar een ontspannen dagje in een paradijselijke omgeving, dan is dit strand een goede keuze.

Het strand van Megali Peza

Door de ligging in het noorden wordt het strand van Megali Peza regelmatig verrast door een meltemia. Het strand ligt erg afgelegen en de weg er naartoe is slecht begaanbaar, dat heeft tot gevolg dat er maar weinig mensen komen. Toch is het zeker een bezoekje waard. Het kleine strand, bestaande uit zand en kiezels, wordt omgeven door rotsen en in combinatie met de prachtig blauwe zee is het een werkelijk oogverblindend plaatje.

Het strand van Mikri Peza

Direct naast het strand van Megali Peza vinden we het strand van Mikri Peza. Het strand bestaat deels uit zand en deels uit rotsen waardoor u hier ook prachtig kunt snorkelen. Ook in deze kleine baai komt er regelmatig een meltemia voor.

Het strand van Zorkos

Verderop gelegen komen we aan bij de mooie baai van Zorkos, waar het strand te vinden is. Vanaf de doorgaande weg leidt een onverharde weg naar het lange zandstrand. De rotsen en bomen die om het strand staan bieden wat schaduw tijdens de warme zomerdagen. Zelfs in het hoogseizoen is dit een rustig en kalm strand. ’s Zomers kunnen ook hier zomerwinden voorkomen tijdens uw strandbezoek, dit is met name in de middag.

Het strand van Vitali

We bereiken het noordoosten van het eiland waar het strand van Vitali is gelegen. Het is niet het makkelijkst te bereiken strand, veel mensen komen hier met een motor of jeep, vanwege de smalle landweg die u erheen brengt. Bent u op het strand aangekomen dan treft u hier een kiezelstrand aan en kristalhelder water omgeven door mooie rotspartijen. Er zijn enkele faciliteiten op het strand, zoals parasols en zonnebedden en in de zomermaanden is de taverne geopend. Het strand is erg geschikt voor families met kinderen en ook als u van vissen houdt kunt u hier terecht.

Het strand van Achla

Via een lange onverharde weg arriveren we op een van de mooiste stranden van Andros, namelijk het strand van Achla. Het strand wordt omgeven door platanen, die tevens zorgen voor natuurlijke schaduw. Oogverblindend zijn de witte kiezels die schitteren langs het helder turkooisgekleurde water. Zoekt u na het zonnen verfrissing in de zee, dan kunnen we u aanraden een snorkelset mee te nemen, zodat u de mooie onderwaterwereld met eigen ogen kunt bekijken. Vanaf het strand ziet u de kapel van Agios Nikolaos, die gebouwd is op een rots.

Het strand van Gialia

In het oosten van het eiland liggen de twee stranden van Gialia; Ebros Gialia en Piso Gialia. De stranden liggen op korte loopafstand van elkaar. In het hoogseizoen kan het hier druk worden, want door de aanwezigheid van diverse faciliteiten en hotels in de omgeving zijn het een erg populaire stranden. Ebros Gialia is een kiezelstrand, terwijl Piso Gialia een zandstrand is en de zee heeft een prachtig azuurblauwe kleur.

Het strand van Chora

De hoofdstad van Andros, Chora, is gebouwd tussen twee stranden in. Deze stranden zijn een ware lust voor het oog. Het wordt omgeven door berglandschap dat tot in het water reikt. Het lange zandstrand loopt langzaam af in het kristalheldere water, wat het erg geschikt maakt voor gezinnen met jonge kinderen. Als u wilt ontsnappen aan de drukte van stad, is dit strand een ideaal ontspanningsoord.

Het strand van Niborio

We rijden wat verder zuidwaarts en komen aan bij het strand van Niborio. De baai waarin dit strand ligt was ooit de belangrijkste haven van het eiland en nog steeds meren vissersboten en jachten hier aan. Het is dan ook heerlijk om dit te aanschouwen, terwijl u op het terras geniet van heerlijke lokale gerechten bij een van de tavernes. Het lange zandstrand is ideaal voor gezinnen met kinderen, vanwege het ondiepe water dan langzaam afloopt in zee.

Het strand van Sineti

Iets verder dan het strand van Niborio vinden we het strand van Sineti. Omgeven door grote rotspartijen, kleurt het hagelwitte kiezelstrand prachtig bij de kristalheldere zee. Als u op dit strand bent is het een echte aanrader om een snorkelset mee te nemen. Naast al het leven onder water is het ook erg indrukwekkend om te zien hoe de zee grotten heeft gecreëerd in de rotsen. Een bezoek aan de Dipotamata-vallei is ook de moeite waard. In deze bergkloof vindt u mooie natuur met traditionele watermolens erin.

Het strand van Tis Grias To Pidima

Bij aankomst op het strand van Tis Grias To Pidima valt direct de karakteristieke rots op die voor het strand in het water staat. De naam van dit strand die ‘de sprong van de oude vrouw’ betekent is te danken aan deze rots. Volgens de mythe pleegde een oude vrouw zelfmoord door van de klif te springen en er wordt geloofd dat zij sindsdien als versteende versie te bezichtigen is. Ondanks deze mythe met onprettig einde is dit een erg mooi zandstrand dat langzaam afloopt in zee. Het water is helder en kleurt prachtig azuurblauw.

Het strand van Mylos

Wat zuidelijker gelegen vinden we het strand van Mylos, ook wel Ormos Korthiou genoemd. De naam Mylos, die windmolen betekent, heeft het strand te danken aan de oude windmolen die op de kust staat. Het is mogelijk om hier zwemles en windsurfles te nemen en u kunt ook diverse andere watersporten beoefenen. Het mooie zandstrand, met ondiepe wateren langs de kust is hierdoor erg geschikt voor families.

Het strand van Chalkolimnionas

Via een smalle weg bereiken we het in het westen gelegen strand van Chalkolimnionas. Letterlijk vertaald betekent de naam ‘haven van koper’, een naam die voortkomt uit vroegere tijden waarin men in dit gebied werkzaam was in de mijnbouw. Het strand is een combinatie van zand en kiezels en het water is kristalhelder. De rotsachtige kust die doorloopt tot in zee zorgt voor ideale omstandigheden om te snorkelen. Op dit deel van het eiland komen de zomerwinden niet voor, waardoor de zee is erg rustig is.

Het strand van Paleopolis

In een heuvelachtig landschap bereikt u via een trap naar beneden het strand van Paleopolis. De groene omgeving van Paleopolis wordt gekenmerkt door verschillende oudheden, zoals de oude markt en oude haven. U kunt zwemmen tussen de restanten van deze oudheden, zo kunt u zelfs in de oude haven zwemmen.

Interactieve kaart

Open interactieve kaart

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten