Kumquat

Corfu

Als u door de straten van Corfu-stad wandelt, ziet u overal flessen met oranje drank in de winkels staan. Deze wordt gemaakt van de kumquat, een bijzondere vrucht die oorspronkelijk uit China komt. Kumquat betekent ‘goud oranje’.

  • kumquat1.jpg
  • kumquat2.jpg
  • kumquat4.jpg
  • kumquat3.jpg
  • kumquat5.jpg
/

De Britse plantenkenner Sidney Merlin introduceerde het fruit in 1860 op Corfu. Het milde en zonnige klimaat zorgt vooral in het noorden van het eiland, bij het dorp Nymfes, voor perfecte omstandigheden om de vrucht te telen.

De meest bekende distilleerderij vindt men circa 16 kilometer ten noorden van Corfu-stad, op de weg naar Paleokastrítsa. In 1965 heeft de heer Mavromatis hier de distilleerderij geopend en zich gespecialiseerd in het maken van twee soorten kumquat-likeur en kumquats op siroop. Daarnaast produceert Mavromatis ouzo en ruim twintig andere fruitlikeuren. Deze fabriek is overigens niet voor publiek toegankelijk.

De kumquat wordt gebruikt in verschillende zoete gerechten, maar het meest bekend is om er likeur van te maken. De plant kan 4 meter hoog worden en heeft een witte bloesem. Om goed tot bloei te kunnen komen heeft de plant een temperatuur tussen de 25 en 38 °C nodig. De vruchten lijken op langwerpige kleine sinaasappeltjes die zo’n 4 cm lang worden. Het vruchtvlees is zuur van smaak, terwijl de schil wat zoeter is. Zowel de schil als het vruchtvlees wordt gebruikt in gerechten. Tegenwoordig is op de versafdeling of bij een gespecialiseerde groenteboer de kumquat ook in Nederland te koop.

Kumquat-likeur


Ingrediënten

– 1 kilo kumquat-vruchten
– 700 gram tot een kilo suiker, afhankelijk van hoe zoet u de likeur wenst te hebben
– 1 fles cognac

Bereidingswijze Kumquat likeurHarde kumquat-vruchten uitzoeken die een diep oranje kleur hebben. Deze wassen en vervolgens pakt u een naald en draad en rijgt u de vruchten als een ketting aan elkaar. Zorg ervoor dat u iedere vrucht licht inkerft. Vervolgens stopt u de geregen vruchten en de fles cognac in een hoge (wek)pot. De pot dient niet helemaal gesloten te worden, maar dient een stuk open te blijven zodat de vruchten nog kunnen ademen. De pot voor ongeveer 3 weken wegzetten. Na 3 weken de pot weer tevoorschijn halen. Siroop maken van 2 glazen water en de suiker. Zodra de siroop is afgekoeld, deze toevoegen aan de pot met kumquat-vruchten in cognac en de pot nog ongeveer een week wegzetten.

στηνυγειάσας oftewel proost!

op de kaart

Accommodaties op Corfu

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten