Bruine beer

Epiros

De populatie van de bruine beer in Griekenland wordt op ongeveer 400 stuks geschat. De beren leven in twee onafhankelijke gebieden van elkaar. De grootste van deze twee gebieden is het gebied in en rondom het Pindos-gebergte.

De beer is een beschermde diersoort in Griekenland en het is ten strengste verboden om op de beer te jagen, maar ook om het gebied waar de beren leven te verwoesten. Hoewel de beren overal in dit gebied kunnen worden aangetroffen, is de kans om hen te zien het grootst in Vállia Calda, hetgeen ook de vallei van de beer betekent.

Er zijn twee bedreigingen voor de bruine beer. De eerste bedreiging is het al dan niet per ongeluk door de mens doden van de beer. Vroeger werd er op de bruine beer gejaagd vanwege het bont, later omdat de beer het voedsel van andere dieren op at of andere dieren bedreigden. Of soms werden de beren per ongeluk gedood vanwege de toepassing van bestrijdingsmiddelen in de landbouw. Deze middelen kwamen via het grondwater en regen in de rivieren terecht waar de beren uit dronken met alle gevolgen van dien. De tweede bedreiging is de uitbreiding van het wegennetwerk. Vanaf 2003 zijn er ongeveer 30 beren gedood door aanrijdingen op deze nieuw aangelegde wegen.

In 1992 is door natuurkundigen een stichting opgericht met de naam Arcturos hetgeen Oudgrieks voor het woord beer is. Het doel van deze stichting is de bescherming van en stimulatie van voortplanting van de beren. In 2015 kreeg Arcturos een telefoontje dat er een pasgeboren beer was gevonden en besloten deze beer te verzorgen. Ross Holidays adopteerde vervolgens de beer Patrick.

Na de zeehond Victoria en de ezels Tsipouro en Kopella hebben we nu ook ook Patrick geadopteerd. Patrick voedt zich voornamelijk met fruit en noten die ook in de natuur gevonden kunnen worden, zoals eikels, mirabellen, walnoten, bosbessen en wilde appels. Zo wordt zijn instinct versterkt voor het vinden van voedsel en wordt hij gedwongen zelf zijn voedsel te vinden. Hij groeit goed, weegt ongeveer 30 kilo en is nu een sterke jonge beer. Deze herfst is men ook begonnen met het trainingsproces met betrekking tot de bouw van het nest voor de winter. In mei 2016 heeft Patrick een tweede kans gekregen om weer als vrije beer in de natuur te leven. Het weesbeertje Patrick was toen een jaar door Arcturos verzorgd. De kleine beer werd verdoofd en veilig naar een bebost gebied meegenomen uit de buurt van mensen en woongebieden. Het team van Arcturos heeft voor hem eten achtergelaten, zodat hij in zijn vroege dagen als vrije beer met geen problemen geconfronteerd zou worden.

Arcturos blijft Patrick volgen door middel van een kraagzender om te weten waar hij is en of het goed met hem gaat. De kraag zal zijn positie doorgeven en zo kunnen de onderzoekers van Arcturos hem 24 uur per dag volgen. Meer informatie is te vinden op de website van deze stichting : www.arcturos.gr

op de kaart

Accommodaties op Epiros

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten