Waar wilt u naar toe?
Hoeveel weken?
Welke maand?
Toon vakanties
Wis filters
Geselecteerd
2 weken
Welke dag wilt u vertrekken?
Plaats
Woningtype
Faciliteiten
Afstand tot strand
Afstand tot centrum

Onze specialisten helpen u graag verder op weg. Bel ons gerust.

Brochure aanvragen

Vraag de brochure aan

Bruine beer

Epiros

De populatie van de bruine beer in Griekenland wordt op ongeveer 400 stuks geschat. De beren leven in twee onafhankelijke gebieden van elkaar. De grootste van deze twee gebieden is het gebied in en rondom het Pindos-gebergte.

De beer is een beschermde diersoort in Griekenland en het is ten strengste verboden om op de beer te jagen, maar ook om het gebied waar de beren leven te verwoesten. Hoewel de beren overal in dit gebied kunnen worden aangetroffen, is de kans om hen te zien het grootst in Vállia Calda, hetgeen ook de vallei van de beer betekent.

In 1992 is door natuurkundigen een stichting opgericht met de naam Arktoúros hetgeen Oudgrieks voor het woord beer is. Het doel van deze stichting is de bescherming van en stimulatie van voortplanting van de beren. Overigens vallen niet alleen de beren onder hun aandachtsgebied, maar zetten zij zich in voor al het in dit gebied levende wild.

Meer informatie is te vinden op de website van deze stichting : www.arcturos.gr

Deze stichting is erin geslaagd om de Griekse overheid een verbod op te laten stellen om beren te laten dansen (veelal bij zigeuners), optreden van wilde dieren bij het circus en het gebied Vállia Calda tot beschermd gebied uit te roepen.

Er zijn twee bedreigingen voor de bruine beer. De eerste bedreiging is het al dan niet per ongeluk door de mens doden van de beer. Vroeger werd er op de bruine beer gejaagd vanwege het bont, later omdat de beer het voedsel van andere dieren op at of andere dieren bedreigden. Of soms werden de beren per ongeluk gedood vanwege de toepassing van bestrijdingsmiddelen in de landbouw. Deze middelen kwamen via het grondwater en regen in de rivieren terecht waar de beren uit dronken met alle gevolgen van dien.

De tweede bedreiging is de uitbreiding van het wegennetwerk. Vanaf 2003 zijn er ongeveer 30 beren gedood door aanrijdingen op deze nieuw aangelegde wegen.

Bruine beer op de kaart

Accommodaties op Epiros

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord