Koronisia

Epiros

In het hart van de Ambracische Golf ligt een van de kleinste bewoonde eilanden van Griekenland: Koronisia. In werkelijkheid gaat het hier niet om een eiland, maar om een schiereiland met slechts één dorp dat door middel van een lange smalle landstrook met het vasteland wordt verbonden. De weg over deze landengte vormt een fotogeniek plaatje dat menig filmregisseur van inspiratie zou voorzien.

  • KORONISIA_AS
  • KORONISIA_AS
  • KORONISIA_AS
/

De Ambracische Golf is een van de grootste ingesloten baaien van Griekenland en staat in verbinding met de Ionische Zee. In het noorden stromen twee rivieren het gebied binnen, de Louros en de Arachthos. Het mondingsgebied van deze rivieren werd in 2008 uitgeroepen tot beschermd gebied onder de naam Nationaal Park Amvrakikos. Met meer dan 250 vogelsoorten en een rijke flora en fauna vormt het een belangrijk ecosysteem. De golf vormt eveneens het leefgebied van een grote populatie dolfijnen en ook zeeschildpadden duiken hier regelmatig op.

Koronisia, ook wel Pera Nisi genoemd, is het enige bewoonde eiland van een kleine groep eilandjes in de Ambracische Golf. Ze vormen samen een cirkel en zijn door middel van smalle landstroken met elkaar verbonden. Het gebied werd vroeger ook wel Korakonisia, Raveneiland, genoemd vanwege de vele vogels die hier graag op vis komen jagen. Het gaat hier echter niet om raven, maar met name om een andere zwarte vogel, de aalscholver.

Het dorp en eiland zijn gemakkelijk te bereiken via Arta, de stad waar vroeger het antieke Ambracia was gelegen. De eerste kilometers leiden door een ietwat monotoon agrarisch landschap, maar zodra u de landengte bereikt die dwars door de golf naar Koronisia leidt, wordt u rijkelijk beloond. Met aan weerzijde de lagunes van Logarou en Tsoukalio rijdt u als het ware door het water terwijl in de verte de groene eilandjes opdoemen.

Eenmaal aangekomen, lokken de gemoedelijke cafés en tavernes aan de waterkant. Wie van vis en zeevruchten houdt, zit hier zeker goed want dagelijks lossen vissersboten hier hun verse vangsten. Vooral de garnalen uit dit gebied staan in heel Griekenland bekend. Neemt u tijdens een wandeling door het dorp ook eens een kijkje in de Byzantijnse kerk Panagia Koronis. Deze dateert uit de 10e eeuw en maakte vroeger deel uit van een invloedrijk klooster. Op de top van de heuvel boven het dorp ligt Koulias, een verdedigingswerk dat dateert uit de tijd van Ali Pasja. Waarschijnlijk werd het ontworpen door dezelfde architecten die ook hun stempel op het kasteel van Parga drukten. Tijdens de zomer worden hier diverse culturele evenementen georganiseerd.

op de kaart

Accommodaties op Epiros

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten