Meteora-kloosters

Epiros

Terwijl u aan komt rijden doemen in de verte de reusachtige rotsformaties op. De enorme pieken van zandsteen met een gemiddelde hoogte van 300 meter vormen een bijzonder geologisch fenomeen dat op zich al een bezoek waard is. Niets echter bereidt u voor op de aanblik van de kloosters die boven op de rotstoppen tot in de hemel lijken te reiken.

 • Epiros, Meteora
 • meteora 11p.jpg
  Meteora - De kloosters zijn ook vanaf Pilion te bezoeken.
 • meteora 61p.jpg
 • meteora 49p.jpg
 • meteora-55p.jpg
  Meteora-kloosters in Kalambaka
 • meteora-59p.jpg
  Meteora-kloosters in Kalambaka
 • meteora-9p.jpg
  Meteora kloosters
 • meteora 83p.jpg
 • Epiros, Meteora
 • Epiros, Meteora
 • Epiros, Meteora
  Meteora
/

In de 9e eeuw werden de rotsen voor het eerst bewoond door kluizenaars. Op zoek naar rust en afzondering vestigden zij zich ver van de bewoonde wereld in openingen in de rotswanden. Twee eeuwen later begonnen elders verdreven monniken zich in het gebied te vestigen en werden de eerste monnikengemeenschappen gevormd. Rond de 14e eeuw verrezen de eerste kloosters op de rotstoppen. Om de rotstoppen te bereiken maakten de monniken gebruik van steigers in de rotsen en touwladders. Met gevaar voor eigen leven moesten ze soms van de ene ladder naar de andere ladder springen om zo de top te bereiken. Monniken die niet in staat waren om te klimmen en klauteren werden in een net of mand omhoog gehesen, net als het bouwmateriaal en andere goederen. Pas begin 19e eeuw werden er trappen in de rotsen uitgehouwen. Tegenwoordig leiden geasfalteerde wegen tot aan de voet van de kloosters en goederen worden elektrisch omhoog gehesen.

Van de meer dan vierentwintig kloosters die er gebouwd werden, worden er nog zes bewoond. De bekendste kloosters zijn de Grote Meteoor, het Varlaam-klooster en het Agia Triada-klooster. De Grote Meteoor is het grootste en oudste klooster en beschikte vroeger zelfs over een klein zieken- en bejaardenhuis. In de bibliotheek van het klooster zijn tot aan de dag van vandaag belangrijke schatten zoals handgeschreven wetboeken en andere zeldzame geschriften bewaard gebleven. Het Varlaam-klooster is een nonnenklooster en wordt door velen als het mooiste klooster beschouwd. Het is met name bekend vanwege de bijzondere Byzantijnse muurschilderingen uit de 16e eeuw. Een deel van het klooster is ingericht als museum. Het Agia Triada-klooster, ofwel het klooster van de Heilige Drie-eenheid, is een van hoogstgelegen Meteora-kloosters. Na een flinke klim via een in de rotsen uitgehouwen trap wordt u hier beloond met een prachtig uitzicht over de omgeving. Het klooster kreeg grote bekendheid vanwege de scenes van de James Bond film ´For your eyes only´ die hier, tot grote woede van de monniken, werden opgenomen.

De Meteora-kloosters werden in 1988 tot UNESCO werelderfgoed uitgeroepen.

op de kaart

Accommodaties op Epiros

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten