Kwaliteitswijnen in Epiros

Epiros

In een redelijk afgelegen gebied in Noordwest-Griekenland, op ongeveer twee uur rijden van Parga, ligt de wijngaard Domaine Glinavos. Hier worden kwaliteitswijnen van Epiros geboren en gerijpt. De hellingen zijn bedekt met uitgestrekte wijngaarden voor de beste druiven.

  • Wijnerij Epiros
  • Wijnerij Epiros
  • Wijnerij Epiros
  • Wijnerij Epiros
  • Wijnerij Epiros
  • Wijnerij Epiros
  • Wijnerij Epiros
  • Wijnerij Epiros
  • Wijnerij Epiros
/

De wijngaard strekt zich uit over een groot gebied van ongeveer 145 hectare. Het ligt in een glooiend gebied rondom het dorp Zitsa. De inheemse druivenrassen Vlahiko, Bekari en de witte Debina groeien hier, maar het ontbreekt ook niet aan Griekse en internationale soorten, zoals de Merlot van Epiros en de Cabernet Sauvignon. De wijnkelder van Domaine Glinavos ligt zes meter diep onder de grond en herbergt ongeveer vierhonderd houten vaten, alle van het beste eikenhout gemaakt. De wijnen van deze wijngaard zijn bij internationale wedstrijden al meerdere malen in de prijzen gevallen en menig kenner is enthousiast voor de unieke smaak.

Delicate druivenrassen van Epiros


De Vlahiko werd eigenlijk altijd gemengd met andere druivenrassen, bijvoorbeeld om er rosé van te maken. Maar steeds vaker weten mensen de Vlahiko ook in zijn pure vorm te respecteren. Deze druif geeft wijn een frisse smaak. Vlahiko is een zeldzaam druivenras, omdat het veel aandacht en liefde nodig heeft om goed te kunnen groeien. Samen met de Bekari-druif, die levendig en robuust is, vormt dit een ideaal koppel om rode wijn van te maken, waarbij de smaak doet denken aan bramen en pruimen. De
delicate Debina is een volbloed Griekse druif waar witte wijn van wordt gemaakt. De oorsprong ligt in deze wijnregio, Zítsa. Mensen zeggen dat de Debina uniek is in haar soort vanwege de fruitige, stijlvolle en elegante aroma's van appel, peer en perzik, die de meest veeleisende wijnliefhebber kunnen verleiden.

Wijntour op Epiros


Duik in de wereld van deze wijnen en maak een tour door het gebied van de Domaine Glinavos. U begint gelijk met het wandelen tussen de druiven in de wijngaarden. Ook ontdekt u het wijnhuis, de verouderde grotten die nu zijn omgetoverd tot wijnkelders en de bottelarij. U eindigt met een wijnproeverij vergezeld door lokale traditionele lekkernijen. Het balkon waarop de proeverij plaatsvindt, biedt een sereen uitzicht over de uitgestrekte wijngaarden. Het wijnhuis is dagelijks geopend van 10:00 tot 14:00 uur en de tour duurt ongeveer een uur. Een rondleiding in het weekend is ook mogelijk, op afspraak. Vlakbij de wijngaard kunt u ook het klooster van Moni Profíti Ilía bezoeken. Het grenst aan de uitgestrekte wijngaarden en het zal ons niet verbazen als de monniken ook van een wijntje wisten te genieten. De Engelse dichter Lord Byron woonde in het klooster in 1809. Hij was al een groot Griekenlandliefhebber, maar tijdens zijn verblijf in dit klooster bloeide er bij hem ook een liefde voor de wijnen van Zitsa op.

op de kaart

Accommodaties op Epiros

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten